Kategóriák

2016. november 19.

Diós-fügelekváros félhold






Nem vagyunk nagy fügerajongók, sőt inkább a nemszeretem felé billen a mérleg nyelve. Ettől függetlenül nagyon megörültem, amikor „Ápá” egy üveg saját készítésű fügelekvárral lepett meg még szeptemberben. Rögtön tudtam, hogy süteményben ízleni fog. Gyorsan ki is találtam, hogy milyen típusú édességbe fogom tölteni, de azért minden eshetőségre felkészülve, összekevertem egy kis dióval, ami viszont a fügével ellentétben hatalmas imádatnak örvend nálunk. A végeredmény olyan jól sikerült, hogy még a Kutyafül is elismerte, hogy a füge lekvárnak kiváló, pláne dióval turbózva. :D Apukám is dicsérte a kis félholdjaimat, ami tulajdonképpen ilyen módon közös erővel összehozott süteménynek nevezhető. :) Bátran ajánlom, különösen a közelgő adventi időszakban. :)
 
 


Hozzávalók 28-30 darabhoz:

a tésztához:
30 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
1 tojás
1 ek. tejföl

a töltelékhez:
20 dkg fügelekvár
10 dkg pörkölt, durvára darált dió
2 ek. frissen facsart citromlé

a forgatáshoz:

4 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva

elkészítés:
  1. A tésztához a puha vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd belekeverjük a tojást, a tejfölt, és a lisztet is hozzáadva lágy tésztává gyúrjuk. Cipóvá formázzuk, és folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
  2. A töltelékhez a lekvárt elkeverjük a citromlével, és beleforgatjuk a diót. 
  3. A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és a 7 cm átmérőjű derelyekészítő forma aljával köröket szaggatunk belőle.
  4. Egy tésztalapocskát a formába fektetünk, megtöltjük 1 teáskanálnyi diós fügelekvárral, majd a forma segítségével összehajtjuk. Ugyanígy készítjük el a többit, e lehulló tésztaszélekkel együtt. (Közben ne lisztezzük túl!)
  5. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, előmelegített sütőben készre sütjük, majd még forrón megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében. Leghamarabb másnap fogyaszthatjuk. (A kihűlt sütiket szalvétával bélelt, jól záródó dobozba tesszük. Egy hétig eláll.)
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
 
 

 







A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.