Ritkán sütöm meg egymás után kétszer ugyanazt a kenyeret…. ö ö, na ez elég bután hangzik így, mert nyilván nem ugyanazt a kenyeret teszem be újra a sütőbe, hogy kétszer süljön. :D Persze, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy annyira ízlett + olyan sok joghurt- és tejfölsavó maradt a legutóbbi joghurt- illetve tejfölcsepegtetésnek hála, hogy egymás után két nap is ilyen kenyér volt az ebédünk, frissen kisülve, még langyosan. Sőt, igazából kis időkülönbséggel összesen 3-szor került az asztalra, ui. a legelső alkalom volt a teszt. Akkor azonban egy másik sütőtálban sütöttem, és a tetejét kereszt alakban bevágtam, de olyan rondán szétnyílt, hogy azt a kenyeret mégse mutogathattam volna itt. Hopp, itt most ki is derült, hogy ez volt az újrasütés 3. oka. :D
A kenyér csúnyaságán nem keseregtem, mert így legalább örömmel fogtam neki ismét a dagasztásnak. Hogy akkor miért nem a 2. kenyér képei láthatóak? Mert egyrészt olyan későn sikerült megsütni, hogy már nem volt idő lefotózni, másrészt csöppet csálé is lett. Na jó, az igazi ok mégis inkább a csáléság. :D
Szerintem ez a 3. sem 100%-os külsőre, ha egészben nézzük, de már annyira le akartam fotózni, hogy úgy éreztem, az a kis szépséghiba nem számít. Lényeg, hogy annyira eteti magát, hogy a receptjét nem titkolhatom tovább az újabb és újabb finomságokra sóvárgó, kenyeret sütni szerető, lelkes háziasszonyok előtt. :D
Hozzávalók 1 kenyérhez:
35 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg durumliszt
15 dkg Maasdamer vagy Pannónia sajt reszelve
2 fej vöröshagyma vagy 6 dkg konyhakész pirított hagyma
1,5 dkg cukor
1 púpozott tk. zöldfűszeres só
2 ek. olívaolaj
3,5 dkg friss élesztő
10 dkg natúr joghurt
kb. 2 dl joghurt- vagy tejfölsavó
kókuszolaj a sütéshez
1 tk. mangalicazsír a sütőformához
elkészítés:
- A nagyobb kockákra aprított, lisztbe forgatott vöröshagymát forró, mély olajban ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedve alaposan lecsepegtetjük. Félretesszük hűlni. (Ha konyhakész pirított hagymát használunk, akkor ez a művelet elmarad.)
- A négyféle liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és simára keverjük a meglangyosított joghurt- és tejfölsavóval. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a fűszersót, a pirított hagymát, a szobahőmérsékletű joghurtot, sajtot, olajat, és lágy tésztává dagasztjuk. Lisztezett munkalapra tesszük, befedjük a kelesztőtállal, és 1 órát kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra kihúzzuk és felcsavarjuk. Beletesszük a kizsírozott sütőtálba, és a tetejét megszórjuk fehér tönkölybúzaliszttel. Letakarva megkelesztjük.
- A kenyeret előmelegített sütőben készre sütjük, majd pár perc elteltével kivesszük a formából, és rácsra téve kihűtjük.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő kb. 40 perc