Már nem is emlékszem, mikor készítettem először hacsapurit, de első látásra és ízlelésre is szerelem volt. :D Aztán úgy elfelejtettem újdonsült kedvesemet, hogy az elkészítése kapcsán a második alkalom jó sokáig váratott magára. Nem is tudom, hogyan és miről jutott most megint az eszembe, de szerencsére így történt, és gyors egymásutánban kétszer is megsütöttem. Először (vagyis valójában másodszor) hagyományosan, csak sajttal töltve, majd pedig kitaláltam, hogy ebbe bizony mást is lehet tölteni a sajton vagy akár a túrón kívül. A hűtőben lévő alapanyagokat hívtam segítségül, és ez a finomság kerekedett ki belőle. Egyszerűen imádni való, csakúgy, mint a pita és a naan, hiszen ezek igen közeli rokonságban állnak egymással, hiába olasz az egyik, indiai a másik és grúz a harmadik. :) Azt hiszem, én bármelyik nép kenyérlepényét imádnám. :D
Hozzávalók 10 darabhoz:a tésztához:
45 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott ek. só
2 ek. extra szűz olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl natúr joghurt
kb. 1,5 dl víz
a töltelékhez:
20 dkg pácolt, füstölt császárszalonna
1 szál póréhagyma (tisztítva kb. 15 dkg)
1 Ramiro vagy Palermo paprika (aprítva kb. 10 dkg)
25 dkg mozzarella sajt
1 tojás
őrölt fehér bors
só
a tálaláshoz:
40 dkg tejföl
1 tk. darált csípős paprika
1 csokor petrezselyemzöldje, finomra aprítva
elkészítés:
- A vizet a joghurttal meglangyosítjuk. A cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a fele mennyiségű vizes joghurttal, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, az olajat, a többi folyadékot, és megdagasztjuk. Olajjal kikent tálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez a szalonnát felcsíkozzuk, és zsiradékmentes serpenyőben fedő alatt addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje. A szalonnát kivesszük a zsírból, és félretesszük.
- A felaprított paprikát enyhén megsózzuk, és 3 evőkanál szalonnazsíron fedő alatt elkezdjük dinsztelni. Fél deci vizet adva hozzá, fedő alatt tovább pároljuk, majd rátesszük a felaprított pórét, borssal ízesítjük, és lefedve készre sütjük.
- A pirított szalonnát a zöldségraguhoz forgatjuk, teljesen kihűtjük, majd belekeverjük a tojást.
- A megkelt tésztából 10 egyforma gombócot formázunk, és letakarva 10-15 percet pihenni hagyjuk.
- A tésztabucikat lisztezett munkalapon kb. 12 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, a közepükre 1-1 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk, és elosztjuk rajtuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt mozzarellát.
- A töltelék fölött körben összecsippentgetjük a tésztát, jól összenyomkodjuk, kissé ellapítjuk, és az összecsipkedett felükkel lefelé lisztezett munkalapra sorakoztatjuk. 5-10 percet letakarva hagyjuk, majd az ujjainkkal kb. 12 cm átmérőjű körlapokra nyomkodjuk. (Így kisebb az esélye, hogy kiszakadjanak, mint ha nyújtófával nyújtanánk.)
- Egy lepényt megkenünk kevés napraforgóolajjal, és a felhevített serpenyőbe téve, kis lángon, lefedve pirosra sütjük. A felül lévő oldalát is beolajozzuk, megfordítjuk, és lefedve készre sütjük. Így járunk el a többi tésztával is, és amíg a következőt sütjük, a kisült lepényeket betakarjuk konyharuhával.
- A mártogató hozzávalóit összekeverjük, és a hacsapurihoz kínáljuk.
Megjegyzés, tipp:
A tésztát zsiradékmentesen is megsüthetjük.
A tésztát zsiradékmentesen is megsüthetjük.