Kategóriák

2016. május 21.

Vaníliás-fehér csokoládés sütemény tejszínes eperraguval









A borongós kedvemen egy kis édességgel akartam javítani, úgyhogy ez a süti most hirtelen elhatározás eredménye. A hirtelen elhatározások pedig nálam gyakran egy már meglévő desszertből szoktak „továbbfejlesztődni” vagy átalakulni. Most a könnyű, málnás süteményemet konvertáltam át, és a most már jól bevált tönkölyliszt + zabpehelyliszt kombinációját használtam hozzá. Mivel volt itthon eprem, egyértelmű volt, hogy azt sem hagyom parlagon heverni. Először a süti tésztájába akartam belerejteni, de mivel ahhoz jobb lett volna a kis szemű változat egészben, ezért inkább fehér csokit tettem bele, és az epret mellé kínáltam. De nem csak úgy magában, hanem raguként és kissé pudingosítva. Szerintem nagyon jól tettem, mert ez a finom, selymes gyümölcsragu igazán jól harmonizál a könnyű tésztájú süteménnyel. :)
Most használtam először eritritolt sütibe, de mivel szeretem a barna cukor karamelles aromáját, így azt is tettem bele.
A fotózás szempontjából elég későre járt már az idő, ui. kb. délután fél 4 körül volt, amikor nekikezdtem a süteménynek, ráadásul az egész napos borús ég miatt is esélytelennek látszott a fényképezés. Így aztán csak másnapra terveztem a képi megörökítést. A nap azonban pont akkorra sütött ki, amikor a sütemény langyosra hűlt. Nem is tétováztam sokat, azonnal berendeztem a díszletet, és máris kattogott a masina. :D A kóstolással sem kellett másnapig várnunk, hiszen az ilyen jellegű süteményt még aznap illik letesztelni. :D Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez lett az egyik kedvenc sütink, amit megkoronáztunk az idei év bodzaszörpjéből készített kedvenc itókával. Mindezeknek köszönhetően búcsút inthettem a szontyoli hangulatomnak. :)








Hozzávalók 16x25 cm-es tepsihez, 6 nagy szelet süteményhez:

Tésztához:
9 dkg fehér tönkölyliszt
9 dkg zabpehelyliszt
6 g foszfátmentes sütőpor
7 dkg eritritol
4 dkg barna nádcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1,25 dl tejszín
3 tojás
késhegynyi só
5 dkg fehér csokoládé
4 dkg szeletelt mandula
2,5 dkg vaj
vaj + tönkölyliszt a tepsi kikenéshez

Tejszínes eperraguhoz:
65 dkg földieper
2 ek. barna nádcukor
1 ek. frissen facsart citromlé
0,5 dl tejszín
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
(A cukor és a citromlé helyett házi bodzaszörpöt is adhatunk az eperhez.)

elkészítés:
  1. A tésztához a tejszínt lágy habbá verjük, belekeverjük a cukrokat, a sót, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és kisebb adagokban beleforgatjuk a sütőporral vegyített lisztkeveréket. A tésztamasszát vajjal kikent, liszttel beszórt tepsibe öntjük.
  2. A felületén elosztjuk a durvára vágott csokoládét, és 10 percre előmelegített sütőbe toljuk. A sütőből kivéve, a tetején elosztjuk a kis kockákra vágott vajat, majd megszórjuk a mandulával és a cukorral. A süteményt készre sütjük, majd a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A gyümölcsraguhoz a megmosott, kicsumázott epret feldaraboljuk (félreteszünk belőle 15 dkg-ot), a cukorral és a citromlével együtt (vagy ezek helyett bodzalével) lábasba tesszük, és addig melegítjük, amíg az eper levet nem ereszt.
  4. Szűrőkanálba öntjük, a levét felfogjuk, visszaöntjük a lábasba, a főtt epret pedig félretesszük hűlni.
  5. A tejszínben simára keverjük a keményítőt, az újra felforrósított eperléhez keverjük, és pudinggá főzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a főtt eperdarabokkal és a félretett, feldarabolt, friss eperrel.
  6. A tészta széleit egyenesre szabjuk (de az sem baj, ha nem), felszeleteljük, és az eperraguval együtt kínáljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc