Kategóriák

2016. február 2.

Töltött tönkölypizzácska





Még tavaly ősszel készítettem ehhez nagyon hasonló töltelékkel calzonét, és akkor annyira ízlett, hogy úgy éreztem, megint szívesen asztalra tenném. A receptjét akkor nem írtam le, de csodák csodájára nem kukázta ki az agyam, így most 99%-ban sikerült rekonstruálni a tölteléket. A tésztáját viszont ezúttal tönkölylisztből gyúrtam, nem pedig búzalisztből. Pomodoro paradicsomot ez idáig még sosem kóstoltam, az ősszel sütött pizzára sem az került, hanem hazai paradicsom, de ez az olasz fajta, bár konzerv, nekem nagyon tetszik.
Eredetileg háromszög alakú calzonét szerettem volna, de valahogy nem sikerült valóra váltani a megálmodott hajtási módot, így aztán UFO-hoz hasonlatos korongokat kreáltam. Nem is bántam, mert olyan jópofák lettek. :D
Ezek a kis töltött pizzák abszolút alkalmasak vendégváráshoz, de tökéletesen megfelelnek uzsonnának is, mert könnyen elpakolhatjuk pl. szendvicses dobozba, vagy hagyományos módon szalvétába csomagolva, benejlonzacskózva. Hidegen is finom, de melegíthető minigrillben vagy serpenyőben, fedő alatt, kis lángon – nekem legalábbis ez a melegítési módszer a mániám, mert nagyon jól bevált. :)


Hozzávalók 16 darabhoz:

a tésztához:
60 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 ek. őrölt pirospaprika
1 ek. só
1 tk. cukor
3 ek. olívaolaj+a kenéshez
2,7 dkg friss élesztő
2 dl víz
1,5 dl tej

a töltelékhez:
15 dkg póréhagyma vagy újhagyma (tisztított mennyiség)
10 dkg csípős kolbász
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv (pl. Pomodoro vagy Cirio)
10 dkg konzervkukorica
1 cs. (125 g) mozzarella
1 csapott ek. oregánó
őrölt fehér bors
1 ek. cukor

2 ek. olívaolaj

elkészítés:
  1. A tésztához az élesztőt a cukorral egy kevés liszthez adva elkeverjük a meglangyosított tejes víz felével, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt az olajjal és a többi folyadékkal együtt a fűszarpaprikával, sóval vegyített liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez az apró kockákra vágott kolbászt zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje, majd a zsírból kiszedve félretesszük.
  4. A felforrósított (szükség esetén olívaolajjal pótolt) kolbászzsíron megdinszteljük a megtisztított, vékony karikára szelt pórét, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a sült kolbászdarabkákat és a kukoricát.
  5. Borssal, sóval, oregánóval fűszerezzük, és a levét majdnem teljesen elforralva készre főzzük. Cukorral ízesítjük és teljesen kihűtjük.
  6. A megkelt tésztából lisztezett munkalapon 32 gombócot formázunk, és 10 percet letakarva  pihentetjük. A bucikat ezután 10 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
  7. 16 tésztalap közepére 1-1 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk, megszórjuk a felaprított mozzarellával, és mindegyiket befedjük az üres lapokkal. A tésztaszéleket körben előbb az ujjunkkal, majd villával jól lenyomkodjuk.
  8. A töltött korongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, lekenjük olívaolajjal, és villával megszurkáljuk, hogy sülés közben távozhasson belőlük a fölösleges gőz.
  9. A tepsiket egymás után, előmelegített sütőbe toljuk és készre sütjük a kis pizzaszendvicseket.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 12 perc

Megjegyzés, tipp:

Ha a töltelékként szolgáló ragut elkeverjük 4 púpozott evőkanál tejföllel, akkor 2 db, kb. 30 cm átmérőjű pizzára is elegendő feltét lesz belőle. Én így még jobban szeretem. :)










A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.