Kategóriák

2016. október 6.

Petrezselymes kenyér






Ez az egyszerű kenyér föladta nekem a leckét, pontosabban eléggé meggyűlt vele a bajom elsőre. Na jó, másodikra is egy csöppet. :D
Történt ui., hogy a képeken látható sütőformához gyors tönkölykenyér címen receptet is mellékeltek. A tészta az eredeti receptben híg nokedli állagú volt, és dagasztás után nem kellett keleszteni, azonnal a hideg sütőbe kellett tenni. Ennek eredményeként az amúgy szépen felpúposodott, de rondán kirepedt kenyér nehéz volt és kicsit gumiszerű. A Kutyafülnek még így is ízlett, de én nem voltam vele kibékülve. Ha reggelire gyorsan valami kenyérszerűt akarunk az asztalra tenni, arra talán elmegy, de azért mégsem nevezném kenyérnek.
Úgy gondoltam, teszek még vele egy próbát, de eltérek a javasolt készítési módtól. Maga a kenyér sem lett pont olyan, mert én kétfajta tönkölylisztet használtam, ill. petrezselymet és olajat is tettem bele, valamint megbolondítottam egy kis maradék füstölt sóval. Dagasztás után kelesztettem, és csak azért is előmelegített sütőben sütöttem meg. A bibi csak az volt, hogy kelesztés közben kissé elfigyeltem, aminek nyomán a tészta kifolyt a formából. Ezt orvosolandó kiöntöttem belőle, majd újra vissza, és a 2. kelesztéskor már árgus szemekkel figyeltem, nehogy ugyanúgy járjak. Amint a kenyér a forma pereme fölé kezdett türemkedni, máris ment a sütőbe. Küllemre sajnos még mindig nem olyanra sült, amilyennek megálmodtam, de állagra így már nagyon is kenyérnek volt nevezhető. :) Így hát jöhetett a 3. nekifutás, amikor is kevesebb víz hozzáadásával, sőt a lisztekkel még tovább variálva, végre szemre is olyan lett, amilyennek megálmodtam. :) Tulajdonképpen már semmi köze az eredeti recepthez. :D
 
 

 


Hozzávalók kb. 30x10x7 cm-es sütőformához:

40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg Graham-búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4 ek. szárított petrezselyem
1 púpozott tk. füstsó
1 tk. fokhagymapor
1 ek. barna nádcukor
2 ek. olívaolaj
4 dkg friss élesztő
3 dl víz
1 dl tej
kevés mangalicazsír a sütéshez

elkészítés:
  1. A lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőt és a cukrot simára keverjük egy kevés langyos, vizes tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a fűszereket, az olajat, és a robotgéppel elkezdjük dagasztani, miközben apránként adagoljuk hozzá a többi folyadékot. Akkor jó, ha már elválik a táltól.
  3. A meglehetősen lágy tésztát lisztezett munkalapon lisztes kézzel átgyúrjuk, majd liszttel beszórt kelesztőtálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd téglalap alakúra széthúzzuk és feltekerjük. A kizsírozott sütőformába fektetjük.
  5. A tetejét megszórjuk kevés fehér tönkölyliszttel, és addig kelesztjük, amíg éppen, hogy csak a sütőforma pereme fölé nem dagad.
  6. A tepsit 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd a hőfokot ekkor 210°C-ra csökkentve megsütjük a kenyeret. A formában hagyva rácsra tesszük, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési mód: alul felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 40 perc









2 megjegyzés:

  1. :D Így szokott az lenni sokszor, de milyen jó, hogy harmadszor is nekifutottál, mert igen szép kenyérkét sütöttél. :) Szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönönöm. És igen, így van. Vagy nem sikerül csillagos 5-ösre maga az étel, vagy épp a fotó nem tetszik róla. :D Mondjuk most se, de túlzás lett volna negyedjére is megsütni. :D
      Küldöm a lélekmelengető kenyércsomagot. ;)

      Törlés