Ezt a receptet így magában eredetileg nem akartam feltenni a blogra, hiszen naant már nem egyszer sütöttem, és az alapreceptjén kívül két vele készült étel is fent van már a blogon. Aztán mégis úgy döntöttem, hogy helyet szorítok neki, mert azon túl, hogy ezúttal háromféleképpen ízesítettem, túlságosan is hosszúvá tette volna annak az ételnek a leírását, amihez készült. Nevezetesen a tandoori csirke receptjét. Merthogy azzal alkot kerek egészet, legalábbis számunkra. Persze magában is tökéletesen megállja a helyét, és mi így is, úgy is ettük a júniusban Malajziában tett kirándulásunk alkalmával.
A naanhoz egyébként alapból háromféle szószt kínáltak: csípős halszószt, továbbá csicseriborsóból készült mártást, ill. mentaszószt. A sorrend a tetszési index kapcsán is ugyanez volt, ui. míg a halszósz nagyon ízlett – pedig még csak nem is éreztem a halízt –, addig a szerintem csicseriborsós sárga lötyi már kevésbé, a menta pedig egyáltalán nem. Így aztán én rendszerint dupla adag halszószt kértem hozzá. Persze ezt a mártást nem tudtam és a hal miatt nem is igazán akartam házilag előállítani, így aztán a jól bevált magyaros ízű vöröshagymaszószt készítettem el mellé. Az legalább ugyanolyan piros és finom, és abszolút passzol hozzá. :D
Nem tudnám megmondani, a három ízesítés közül melyik a kedvenc, így hát az egy hét alatt minden alkalommal háromfélét rendeltünk, és itthon is így szoktam készíteni. :) Egyedül a mangólevet nem tudom hozzá prezentálni, mert az itthon nem finom.
A naanhoz egyébként alapból háromféle szószt kínáltak: csípős halszószt, továbbá csicseriborsóból készült mártást, ill. mentaszószt. A sorrend a tetszési index kapcsán is ugyanez volt, ui. míg a halszósz nagyon ízlett – pedig még csak nem is éreztem a halízt –, addig a szerintem csicseriborsós sárga lötyi már kevésbé, a menta pedig egyáltalán nem. Így aztán én rendszerint dupla adag halszószt kértem hozzá. Persze ezt a mártást nem tudtam és a hal miatt nem is igazán akartam házilag előállítani, így aztán a jól bevált magyaros ízű vöröshagymaszószt készítettem el mellé. Az legalább ugyanolyan piros és finom, és abszolút passzol hozzá. :D
Nem tudnám megmondani, a három ízesítés közül melyik a kedvenc, így hát az egy hét alatt minden alkalommal háromfélét rendeltünk, és itthon is így szoktam készíteni. :) Egyedül a mangólevet nem tudom hozzá prezentálni, mert az itthon nem finom.
Hozzávalók 4 személyre:
a naanhoz (mindháromféléből fél-fél naan/fő):
37,5 dkg finomliszt
8 dkg natúr joghurt
1 ek. sütőpor
1 tk. só
8 g friss élesztő
kb. 1,5 dl víz
1 ½ ek. olvasztott vaj
1 egészen kis fej lila hagyma
6 gerezd fokhagyma
6 dkg reszelt sajt (pl. trappista, Pannónia, stb.) vagy 4 lapocska szendvicssajt
a csípős szószhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
1 tk. fokhagymakrém
1 ek. őrölt fűszerpaprika
1 mk. őrölt kashmiri csili
őrölt fekete bors
só
1 ek. mangalicazsír
1,5 dl víz
elkészítés:
- A naanhoz a liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a vízzel és annyi liszttel, hogy híg, nokedli állagú tésztát kapjunk. Letakarva 30 percet pihentetjük.
- Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a joghurtot, és lágy tésztává dagasztjuk. Lisztezett munkalapra tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és a kelesztőtállal letakarva, további negyedórát pihentetjük.
- Beledagasztjuk a vajat, majd újabb 15 perces pihentetés után a tésztából 6 egyforma gombócokat formázunk (mindháromféléből 2-2 lepénykenyerünk lesz).
- A fokhagymás és a lila hagymás lepényekhez a felaprított lila- ill. fokhagymából 1-1 evőkanálnyit a kissé kinyújtott tésztakorongokra szórunk, és 22 cm átmérőjű, kb. 3 mm vastag körlapokra nyújtjuk. Letakarjuk.
- A sajtos naanokhoz a tésztagombócokat ellapítjuk, kissé kinyújtjuk, és a közepükre szórjuk a reszelt sajtot (vagy eltépkedve elosztunk rajtuk 2-2 lapkasajtot), és fölöttük összecsippentgetjük a tésztát. A töltött gombócokat – hajtással lefelé téve a munkafelületre – pár perc pihentetés után ellapítjuk és kinyújtjuk.
- Felhevített, zsiradékmentes serpenyőben közepes lángon egymás után kisütjük a naanokat (az egyik felüket fedő alatt sütjük). Amint hólyagosodni kezd és enyhén megpirul a tészta, megfordítjuk, majd fedő nélkül sütjük készre. (Amíg az egyik sül, addig kinyújtjuk a következőt. A kész lepényeket konyharuhával letakarva melegen tartjuk.)
- A szószhoz a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, vagy nagyon finomra aprítjuk, és a felhevített zsíron, kevés sóval, borssal fűszerezve megdinszteljük.
- A tűzről lehúzva hozzákeverjük a fokhagymakrémet, a pirospaprikát, a csilit, majd felöntjük vízzel, és a tűzre visszatéve, fedő alatt puhulásig pároljuk. (Ha a hagymát előzőleg nem reszeltük le, hanem csak finomra aprítottuk, akkor botmixerrel pépesítjük, hogy szósz állagú legyen.) A kész szószt még forrón a lepényekhez kínáljuk.
Ejha! Imádom a naan-t és a te triódat szívesen megkóstolnám, mert oltári guszták és biztos nagyon finomak is! :) Hagyma, fokhagyma, sajt = ♥
VálaszTörlésJáj, de tudtam én, hogy te is nagyon szereted! :D Éppen ezért elküldöm az egészet, hogy mindegyikből legyen 2-2 darab, ha 1-1 nem lenne elég. ;)
Törlés