Kategóriák

2016. május 28.

Epres túrókrémmel töltött piskótatekercs









Tudom, szörnyű, de az idejét sem tudom, mióta szaporítottam már a hűtőben tárolt tojásfehérjét. :D Addig-addig, hogy 12 tojás fehérjéje gyűlt össze, de az is lehet, hogy több. :D Mindegy, 12-ig számoltam, de esélyes, hogy 14-nél azért megállt a gyűjtés. :D
Először mást akartam belőle készíteni egy kedves, baráti házaspárnak, akik végül időhiány miatt nem tudtak eljönni hozzánk. Végül már annyi idő eltelt, hogy remény vesztve fogtam hozzá ennek a roládnak. Az általam esélytelennek előrejelzett habverés előtt nem daráltam le a cukrot, és nem mértem ki a lisztet, hiszen, ha nem járok sikerrel, akkor a tojásfehérje úgy is a kukában landol (sűrű sóhajtozásaim közepette persze, mert rosszul esett volna kidobni). A tojás azonban nagyon is életben volt, gyönyörű hab lett belőle – közben mondogattam is magamban, hogy ez egészen elképesztő, és értetlenkedtem, hogy lehet az, hogy lassan másfél hónapos nevelgetés után se adta be a kulcsot. :D Mivel eleve nem sok esélyt adtam az aznapi sütisütésnek, ezért előzőleg nem is agyaltam túl sokat azon, milyen legyen a töltelék – menet közben alakult ki, és persze, hogy kedvencünket, a túrót hívtam segítségül egy kis mascarponéval turbózva. Előző nap a barátaink elmaradása miatt nem felhasznált, és már punnyadásnak indult eperből lekvárt főztem, így egyértelmű volt, hogy valahogy azt is belecsempészem a krémbe. Egyébként ez életem 2. édes töltelékes piskótatekercse, úgyhogy ez a süti nálam még izginek számít. :D A piskóta most először nem fehér liszttel készült, szóval most már tudom, hogy a tönkölyliszt piskótának is tökéletes. :D
Végül egy nagyon finom, könnyed sütemény lett a végeredmény, amit részben elajándékoztam, ill. a nagy utazásunk előtti napokban szépen elosztva megeszegettünk. :)








Hozzávalók 40 cm hosszú piskótaroládhoz:

Piskótához:
12 tojásfehérje
20 dkg porcukor
22 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 g foszfátmentes sütőpor

Eperlekvárhoz (kb. 25 dkg-hoz):
60 dkg földieper (tisztítva mérve)
2-3 ek. finomítatlan barna nádcukor (vagy ízlés szerint)
1 ek. frissen facsart citromlé

Krémhez:
15 dkg mascarpone
15 dkg túró
4-5 dkg porcukor
8 dkg eperlekvár
2 ek. tejszín
2 zselatinlap

Tálaláshoz:

2,5 dl tejszín
1 ek. porcukor

elkészítés:

  1. A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a porcukrot, és addig verjük, amíg fényes nem lesz. Széles fejű fakanaállal adagonként hozzászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, és óvatosan, de alaposan hozzáforgatjuk.
  2. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt kb. 40x32 cm-es gáztepsi közepére halmozzuk, és előbb fakanállal, majd palacsintafordító lapáttal egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a felülete egy kis színt kapjon.
  3. A megsült tésztát a sütőpapírt segítségével átemeljük egy nagy konyharuhára, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A piskótát a hosszabbik oldalánál fogva, a konyharuhával együtt feltekerjük, és így hagyjuk langyosra hűlni. Közben egyszer kigöngyöljük, hogy a gőz távozhasson belőle, majd újra feltekerjük.
  4. Az epret megmossuk, néhány szem kivételével kicsumázzuk, feldaraboljuk, majd a cukorral és a citromlével együtt nem túl híg lekvárrá főzzük. Kihűtjük. (Ha előző nap készítjük el, akkor a hűtőben van ideje még jobban megdermedni.)
  5. A krémhez a túrót villával áttörjük, majd a mascarponéval és a porcukorral együtt krémesre dolgozzuk. Hozzáadunk 10 dkg eperlekvárt, és alaposan összekeverjük.
  6. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és feloldjuk a felforrósított tejszínben. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk 3 evőkanál epres túrókrémet, és ezt az elegyet alaposan összekeverjük a többi krémmel. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit dermedjen.
  7. A piskóta végeit egyenesre vágjuk, kitekerjük, és a felületét megkenjük a megmaradt eperlekvárral. Ráhalmozzuk és elkenjük rajta a túrókrémet úgy, hogy a tőlünk távolabbi tésztaszéltől elhagyunk egy kb. 5 cm-es sávot, és feltekerjük a tésztát.
  8. A piskótatekercset néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, és a félretett, friss eperszemekkel díszítjük. Cukrozott tejszínhabot kínálunk hozzá.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc





























3 megjegyzés:

  1. Ó, de szép tekercs! ...ezek a fotók! Roppant hangulatosak:) Nem mellesleg biztosan nagyon finom a süti, hisz csupa olyasmi van benne, amit nagyon szeretek! :) Remélem maradt még egy szeletke! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) ♥ Éreztem én, hogy szeretnéd (nekem ez lett az egyik kedvenc sütim), ezért félretettem neked jónéhány szeletet, és máris küldöm frissen felvert tejszínhabbal és szép eperszemekkel körítve. Talán még nem késő az esti sütievéshez. ;)

      Törlés
    2. :D Viccelszbolondozol? :D Egy ilyen finomsághoz sosem lehet késő. ;) Én hajnalban is megenném. Már nyitva az ablak, azt hiszem épp most kanyarodnak be a sarkon. :D ♥

      Törlés