Kategóriák

2016. március 31.

Grízes túrókrém málnapürével







Nem ápolok túl jó barátságot a tejbegrízzel, ennél fogva még sohasem főztem. Persze az anyósomféle grízes süti az már annál inkább csúszik. :D
A hétvégére mindenképp készíteni akartam valamilyen édességet. Amikor megláttam, hogy a búzadarás dobozomban már csak igen kevés gríz van, és más egyéb ételhez már kevés lenne, úgy gondoltam, csak azért is desszertbe fogom elhasználni. Hogy biztosra menjek, túróval kombináltam, mert úgy tuti elfogy, és feldobtam egy kis málnával. Mindkettőnknek nagyon ízlett. :) Mivel a képeken is látható pici poharakban szervíroztam, így a fogyókúránk ellenére sem számított akkora bűnnek napi egy adag elfogyasztása. Kettőnknek így 3 napig kitartott. :)
 
 




Hozzávalók 6 személyre:

4 dl tej
1 dl tejszín
3 ek. kristálycukor
egy csipet só
5 dkg búzadara
1 tojás
25 dkg túró
25 dkg málna + néhány szem a díszítéshez
9 dkg porcukor
3 ek. pirított, tört mandulapehely

elkészítés:
  1. A cukrot lábasba téve, aranybarnára karamellizáljuk, majd a tejet és a tejszínt óvatosan hozzáöntve addig főzzük, hogy a karamell felolvadjon benne. Megsózzuk.
  2. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, újra felforraljuk, majd a tűzről lehúzva, pár percig hűlni hagyjuk.
  3. 3 evőkanál grízkását egymás után a tojássárgájához keverünk, és hozzáöntjük a maradék kásához. Az egészet áttöltjük egy nagyobb tálba, és miközben hűl, többször átkeverjük.
  4. Az 5 dkg porcukorral ízesített túrót botmixerrel pürésítjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjével felváltva, a grízkásához forgatjuk.
  5. A málnát kiolvasztjuk, a többi porcukrot hozzáadva, botmixerrel pürésítjük, és szűrőkanálon átpasszírozzuk.
  6. A krémet a málnapürével felváltva elosztjuk 6 kis üvegpohárban, behűtjük, és tálalás előtt a tetejüket mandulapehellyel, valamint friss málnaszemekkel díszítjük.




















A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.

2016. március 26.



Minden kedves Olvasómnak
kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!





2016. március 25.

Tönkölykalács






A fehér liszt mentes étkezés jegyében született ez a kalács. Kíváncsi voltam ui., hogy tönkölylisztből milyet lehet sütni. Persze, sejtettem, hogy finom lesz így is, de azért érdekes kaland volt, pláne hogy vaj helyett kókuszzsírral készült. Küllemre és a belsejét tekintve is éppen olyan, mint a klasszikus húsvéti kalács, és csodák csodájára, ízre kísértetiesen hasonlít megboldogult gyerekkorom hihetetlenül finom bolti kalácsaira. Azok ui. még tényleg jónak számítottak. Úgyhogy az arányokat nyilván sikerült jól eltalálni. :)
A receptet az egyik bevásárló központ húsvéti újságában találtam, de jelentősen átalakítottam, mert gyanús volt, hogy a túl sok zabliszt megkeserítené a tésztát, ill. az ajánlott kókuszzsírmennyiség se tenne jót neki. A cukrot is jóval szűkebben mértem, és úgy érzem, így lett tökéletes. :) Most már biztos, hogy a húsvéti kalács egyéb liszttel készítve is abszolút működik. :D
A belsejéről készült fotók sajnos már a másnapos kalácsot mutatják, mert a gatya idő szinte lehetetlenné tette a fényképezést a sütés napján. De remélhetőleg, ez látványra nem vont le semmit az értékéből.




Hozzávalók 18 cm átmérőjű kalácshoz:

30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
5 dkg finomítatlan nádcukor
6 dkg kókuszzsír + a sütőtálhoz
½ tk. só
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej

elkészítés:

  1. Az élesztőt kevés tönkölyliszttel és nádcukorral elkeverjük a langyos tejben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, többi cukorral vegyített liszthez adjuk a tojássárgáját, a felolvasztott, langyosra hűlt kókuszolajat, a felfuttatott élesztőt, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 3 bucit gömbölygetünk, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat egymás után megsodorjuk, hármas fonással megfonjuk, majd a kizsírozott sütőtálba tesszük, és letakarva újra megkelesztjük.
  5. A tetejét lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rács)
sütési idő: kb. 30 perc










2016. március 23.

Köleses rakott káposzta








Húsos káposzta rajongók vagyunk, és most már kölesszeretők is. :D Főleg a Kutyinyek. Ezért most rizs helyett ezzel dúsítottam a káposztát. A hús ízesítése is egy kicsit más lett, ill. nem a tőlem jól megszokott összezutyult módon készítettem, hanem rétegezve sütöttem meg. Igaz, a rétegek nem annyira kivehetőek, de sebaj. :D
Hát ez bizony kölessel és rétegezve is finom, sőt az év bármelyik hónapjában, nem csak télen, úgyhogy nincs is ennél több mondani valóm róla. :D





Hozzávalók 6 személyre:

1 kg savanyú káposzta
80 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
15 dkg köles (vagy kb. 50 dkg főtt köles)
40 dkg tejföl
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
1 fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1 púpozott ek. magyaros fűszerkeverék
1 ek. füstölt édes paprika
1 tk. füstölt csípős paprika
őrölt fekete bors

2 ek. mangalica- vagy kókuszzsír

elkészítés:

  1. A káposztát átöblítjük, 1 evőkanál zsíron átforgatjuk, felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk.
  2. A megtisztított hagymákat nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, a maradék zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a fűszereket.
  3. Rátesszük a húst, alaposan összekeverjük, majd készre sütjük. Megózzuk és összeforgatjuk a káposztával.
  4. A kölest átmossuk, lábasba tesszük, felöntjük 3 dl leveskockás vízzel vagy alaplével, és majdnem teljesen lefedve, kis lángon puhára főzzük. Elzárjuk alatta a gázt, lefedve hagyjuk, hogy magába szívja az összes folyadékot, és rizottóhoz hasonló állagú legyen. Csak akkor sózzuk, ha szükséges.
  5. A fele adag húsos káposztát lerakjuk a sütőtál aljába, egyenletesen elkenünk rajta 20 dkg tejfölt, és elosztjuk rajta a kölest. Újabb réteg húsos káposzta és tejföl követezik, majd az egészet megszórj reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, és 6 kockára szeletelve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés:
Több nyers kölessel is készíthetjük, elbír 25 dkg-ot is. :)
















2016. március 21.

Kókuszkrémes-mazsolás torta







Vasárnap kora délután ránk jött a süti ehetnék. Nem is értem, hogy lehet ez. :D Olyan sütit akartam, ami némileg illeszkedik a fogyókúránkhoz, nem kell rajta sokat gondolkodni, és ami a legfontosabb, finom is. Ezért egy korábbi sütim tésztáját vettem alapul kicsit módosítva azt, ill. lesz, ami lesz alapon kókuszkrémmel töltöttem. Ez utóbbi kisebb fajta támadásnak minősül a Kutyafül ellen, ui. ő nem rajong a kókuszért. Én sem mennék el érte túl messzire, de azért néhanapján örömmel megeszem a vele készült édességet. A kókusztámadást enyhítendő fehér csoki került a tetejére, mert azt bezzeg imádja a drágám. Aztán kiderült, hogy a Rafaello golyó töltelékéhez hasonló krém mégis csak nyerő. :D
Sajnos a fotózásra csak másnap kerülhetett sor a kései eszmélés miatt, ezért kissé foghíjas a torta. De hát még aznap le kellett tesztelni. :D A blogra való felkerülés ténye jelzi, hogy finom süteményről van szó. ;)






Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Tésztához:
10 dkg barna rizsliszt
2,5 dkg kókuszreszelék
3 dkg csemege mazsola
3 dkg mazsola
3 dkg étcsokoládé
1 tk. sütőpor
1 nagy tojás
7,5 dkg nádcukor
10 dkg tejföl
75 ml tej

Kókuszkrémhez:
5 dkg kókuszreszelék (darálva is lehet)
2,5 dl tej (vagy kókusztej)
4 dkg nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
4 dkg vaj

Bevonáshoz:
5 dkg fehér csokoládé
20 ml tejszín
6 g vaj

elkészítés:

  1. A tésztához a tojást habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet, a langyosra hűlt, olvasztott vajat, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékkel, sütőporral, kétféle mazsolával, aprított csokoládéval vegyített rizslisztet. Kivajazott, rizsliszttel beszórt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Óvatosan két lapra vágjuk.
  2. A krémhez 2 dl tejet 2 dkg cukorral forrásig melegítünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a besűrítjük a többi tejben simára kevert keményítővel. Belekeverjük a kókuszreszeléket, és hagyjuk, hogy egyet buggyanjon. Kihűtjük.
  3. A vajat habosra kavarjuk a megmaradt cukorral, és a kihűlt pudinghoz vegyítjük. A krémmel megkenjük az alsó tortalapot, majd befedjük a másik tésztalappal.
  4. A bevonáshoz a tejet a vajjal összemelegítjük, majd beletördeljük a csokoládét, és a tűzről lehúzva addig kavarjuk, amíg fel nem olvad. Kicsit hűlni hagyjuk, majd megkenjük vele a sütemény tetejét. Ha a máz megdermedt, felszeleteljük a tortát.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc
















2016. március 17.

Erdei gyümölcsös csokoládétorta





Ezt a tortát ismét a felszaporodott tojásfehérje ihlette. Szinte nem is sütök piskótát már csak akkor, ha el akarom tüntetni a hűtőben, egymással egyre régebbi barátságnak örvendő tojásfehérjéket. Ezúttal 10, sárgájától megfosztott tojgli várta, hogy végre feláldozhassa magát a sütés oltárán. Most nem mennék bele, hogy szaporodhatott fel ilyen mértékben a fehérje, mert akkor sikítófrászt kapnék a feltoluló, leginkább kellemetlennek mondható korábbi főzési élményemtől. :D Úgyhogy hagyjuk is, térjünk rá gyorsan erre a receptre, aminek egyébként csak a krémje jelentett fejtörést, tekintve, hogy a fehérjéből én állandó jelleggel piskótát sütök, úgyhogy azt összehozni nem volt nagy kunszt. Nem mintha a krém kitalálása és megvalósítása az lenne, de mivel édességek terén nem tartom magam különösebben kreatívnak, így aztán a tény, hogy ez a kis krém igencsak finom lett, számomra eléggé örömteli eseménynek mondható. :D Lényeg, hogy volt itthon ilyen-olyan mirelit gyümölcsöm, és tapasztalatból tudtam, hogy ezekből egy kis keményítővel kvázi gyümölcspudingot kreálhatok, amit ha kikeverek némi cukros vajjal, akkor majdnem diókrémet kapok, csak ugye mivel ebben egy fikarcnyi dió sincs, csak háromféle bogyós gyümi, így ezt inkább gyümölcskrémnek illik nevezni. :D A tortának ez a krém a lényege, pedig amúgy elég durván csokis is.
A piskótám alapból mindig ultra finom és remekbe szabott és pihepuha (viccelek, de egyébként egy ideje tényleg így van), na de, hogy a krém is megüti a kívánt mércét, az már számomra is meglepő. Talán csak a csokikrém hagy némi kívánni valót maga után, de azt majd még gyakorlom. Egyszóval ez egy igen jó kis torta lett, amiből persze bőven elég egy szelet, mert baromi tömény. Másnap érdekes mód már ez a véleményem is megváltozott, mert akkor már nem is éreztem olyan töménynek. :D
Csak az nem valami örvendetes, hogy a Kutyinyek nem szimpatizál a csokikrém tartalmú édességekkel, így aztán az első szelet betermelése után közölte, hogy neki ebből ennyi több, mint elég. Így Anyáék jártak a legjobban, mert övék lett a torta jelentős része. Amikor azonban másnap a maradékból is lekanyarítottam magamnak egy vékonyka szeletet, és nekiültem, akkor a Kutya számon kérő hangsúllyal nekem szegezte a kérdést: „És én?!” Ekkor felhúzott szemöldökkel rámeredtem, és minekutána ő továbbra is követelőn nézett rám, behoztam neki a maradék maradékát. A kis huncut befalta, és közölte, hogy szemet huny a csoki fölött. :D
Önkritikusan egyébként megjegyezném, hogy a torta azért ilyen sánta és, hogy úgy mondjam, tömör „gyönyör”, mert a fehér piskóta széle egy kis darabon véletlenül benyomódott, továbbá a csokikrémet se tudtam az eredeti terv szerint körkörösen rusztikusra dizájnolni, mert nem volt türelmem újramelegíteni, hogy megint kenhető állagú legyen. A hűtés kapcsán is a türelmetlenség mondható el rólam, ezért láthatóan nem volt elég ideje a krémnek megdermedni – és gusztusosan kinyomult a tésztarétegek közül –, ám másnap bezzeg gyönyörűen lehetett szeletelni, és úgy állt, mint Katiba' a gyerök. A fotózás kapcsán pedig gyorsan kellett dolgoznom, ui. a napok óta tartó borús idő közepette éppen pont fölénk úszott egy világosabb felhő, ami jobb fényeket kölcsönzött a fényképezéshez. Nem bíztam a másnapra ígért derűs idő eljövetelében, de bezzeg mégis úgy lett, és kisütött a nap. De a legnyomósabb érv a türelmetlenségre az édesség utáni sürgető vágy volt, szóval muszáj volt még aznap megszegni a tortát, az ígéretemről nem is beszélve. :D






Hozzávalók 16 cm átmérőjű tortához:

Fehér piskótához:
5 tojásfehérje
5 ek. finomliszt
5 ek. porcukor
1 mk. sütőpor

Kakaós piskótához:
5 tojásfehérje
4 ek. finomliszt
1 ek. keserű kakaópor
5 ek. porcukor
1 mk. sütőpor

Gyümölcskrémhez:
20 dkg mirelit földieper
10-10 dkg mirelit málna és szeder
1 púpozott ek. étkezési kukoricakeményítő
8 dkg puha vaj
10 dkg porcukor

Csokoládé ganázshoz:
30 dkg étcsokoládé (50%-os)
1,5 dl tejszín
2 dkg cukor

elkészítés:
  1. A fehér piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a porcukrot, és addig verjük, amíg fényes nem lesz. Széles fejű fakanállal óvatosan és kisebb adagokban hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet, és a tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk.
  2. Előmelegített sütőben megsütjük, majd a formában hagyva, tortarácson kihűtjük. Ugyanígy járunk el a kakaós tésztával is. Mindkét piskótát 3 lapra vágjuk.
  3. A krémhez a fagyasztott gyümölcsöket addig főzzük, hogy felengedve levet eresszenek, majd botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt, és sűrű pudinggá főzzük. Többször átkeverve hagyjuk kihűlni.
  4. A vajat a porcukorral felhabosítjuk és összekeverjük a gyümölcspudinggal. A piskótákat 3-3 lapra vágjuk.
  5. A ganázshoz a tejszínt a cukorral forrásig melegítjük, ráöntjük a darabokra tört csokoládéra, és addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad.
  6. Az egyik kakaós piskótalapon elosztjuk a gyümölcskrém harmadát, befedjük egy fehér tésztalappal, amire párizsi krémet kenünk. A sorrend ugyanez marad, amíg el nem fogynak a hozzávalók, de ügyeljünk arra, hogy elegendő csokikrémet hagyjunk a torta körbekenéséhez is.
  7. A torta tetejét megmintázzuk, és pár órára hűtőbe tesszük, amíg a krém megdermed. Tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 30 perc

Tipp:

Aki jobban kedveli a hígabb állagú csokoládé ganázst, adjon hozzá több tejszínt.













A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.

2016. március 15.

Korianderes krumplifőzelék póréhagymás fasírttal





Nem vagyunk valami nagy főzelékfogyasztók, és igazából eddig csak egyszer főztem. Az is krumplifőzelék volt. :D De más ízesítéssel készült, úgyhogy ez a mostani mégis csak különbözik a korábbitól. Sajnos a környékünkön az évek alatt egyszer sem sikerült korianderzöldet beszereznem, pedig nagyon kíváncsi vagyok a friss növény ízére, ezért most a szárított változattal próbálkoztam. Szerintem kellemes lett tőle a főzelék, és igazán jó szombati ebéd kerekedett belőle. :)






Hozzávalók 3-4 személyre:

Krumplifőzelékhez:
65 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 nagy fej lila hagyma
1 ek. friss vagy szárított korianderlevél
őrölt fehér bors

2 púpozott ek. tejföl
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
2 ek. olívaolaj

víz vagy alaplé

Fasírthoz (14 darabhoz):
40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
6 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)
1 tojás
1 csapott ek. korianderlevél
1 tk. édes füstölt paprika
őrölt római kömény
őrölt zöld bors

5 dkg teljes kiőrlésű vagy tönkölykenyérből nyert morzsa, vagy ugyanennyi szikkad kenyér tejbe áztatva
3 ek. mangalica- vagy kókuszzsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A főzelékhez a meghámozott krumplit hosszában negyedeljük, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk.
  2. A felaprított hagymát az olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk, majd hozzáforgatjuk a krumplit, és 2-3 percig pároljuk.
  3. Felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, amennyi éppen, hogy csak ellepi, és puhára főzzük. Aprított korianderzölddel, borssal fűszerezzük.
  4. A keményítőt elkeverjük a kevés vízzel hígított tejfölben, és besűrítjük vele krumplit. Ha szükséges, utánasózzuk.
  5. A fasírthoz a vékony karikákra szelt pórét a felvert tojással és a fűszerekkel a húshoz adjuk és alaposan összedolgozzuk.
  6. Hozzáadjuk a kenyérmorzsát, majd a masszából golyókat formázunk és ellapítunk. A fasírtokat forró zsíron, közepes lángon, mindkét oldalukon kisütjük, és a főzelékhez tálaljuk.