Kategóriák

2015. november 30.

Finn ünnepi koszorú (sütőkövön sütve)

 

 

 
Nagyon szeretjük a kalácsot, de általában csak húsvétkor sütök, és 1-2 esettől eltekintve, az ízesítést illetően nem nagyon variálok. Maximum egy kis rumot, mascarponét és/vagy mazsolát szoktam a tésztájába tenni. Most azonban a karácsony közeledtével úgy éreztem, itt az ideje ünnepibbé tenni ezt a hőn szeretett kelt tésztát. Régóta szemeztem már az egyik kaláccsal, és most végre sort kerítettem rá. Különleges ízű a kardamomnak és a sáfránynak köszönhetően, amit még inkább fokoz a tetején lévő rumos finomság.
A sütőkövön sütés kalács esetében talán furcsának tűnhet, nem is láttam még azon készítve másféle kelt tésztát. Úgy éreztem, megér egy próbát kalácstésztával is levizsgáztatni, hiszen nagyanyáink a kalácsot is kemencében sütötték, és ha nekik sikerült, akkor nekem miért ne menne az ahhoz hasonló állapotokat teremtő sütőkövön. :)
A kalácstészta gyönyörű lett, de sajnos az idő egyáltalán nem kedvezett a fotózásnak – ahogy kisült a kalács, az ég befelhősödött. Lőttek a fényképezésnek, legalábbis a gyors fotózás ezúttal lehetetlen küldetéssé vált. Se így, se úgy nem akart sikerülni, és a temérdek képből alig találtam néhány olyat, ami még épp használhatónak tűnt. A szeletek fotózására már végképp nem volt esélyem, így azokat másnap kaptam lencsevégre – szintén nem túl jó fényviszonyok között.
Szerencsére a kalács jól sikerült, és végül is ez fontosabb, mint egy jó fotó. :D
 
 

Hozzávalók 1 kalácshoz:

a tésztához:
50 dkg fehér kenyérliszt
6 dkg porcukor
1 tk. őrölt kardamommag
1 tk. sáfrány
1 csapott tk. só
2 tojás
5 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej

a tetejére:
2 ek. mandulapehely vagy vágott mandula
2 dkg kandírozott vagy aszalt gyümölcs (pl. citrom- vagy narancshéj, mangó, sárgadinnye, sárgabarack)
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. rum vagy likőr (pl. limoncello)

elkészítés:
  1. 1 dl tejet felforralunk, ráöntjük a szálaira bontott sáfrányra, és így hagyjuk langyosra hűlni.
  2. A cukorral édesített többi tejben elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval, többi porcukorral, őrölt kardamommal vegyített liszt közepébe tesszük az egész tojást, a tojássárgáját, hozzáöntjük az élesztős és a sáfrányos tejet, a langyos olvasztott vajat, és megdagasztjuk. A tésztát vékonyan kivajazott tálban, letakarva megkelesztjük. Közben a sütőkövet a sütőnek alulról a 2. rácsára tesszük, és 250°C-ra előmelegítjük.
  4. A megkelt tésztából 3 egyforma gombócot gömbölygetünk, és letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.
  5. A bucikat kb. 60 cm hosszú rudakká sodorjuk, hármas fonással megfonjuk, majd koszorú formára hajlítjuk, és a fonat végeit összedolgozzuk.
  6. A kalácsot a liszttel alaposan beszórt sütőlapátra tesszük, betakarjuk vékonyan megolajozott folpackkal, és huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  7. A rumot elkeverjük a cukorral, a mandulával és a kandírozott gyümölccsel. A kalácsot lekenjük felvert tojásfehérjével, és megszórjuk a rumos keverékkel.
  8. A lapát segítségével – szükség esetén egy másik fa lapáttal is alányúlva – a kalácsot óvatosan rácsúsztatjuk a sütőkőre. A sütő hőmérsékletét ekkor 190°C-ra mérsékeljük, és 20 percig ezen a hőfokon sütjük.
  9. A hőfokot tovább csökkentjük 180°C-ra, és további kb. 15 perc alatt készre sütjük a koszorút. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés, tipp:
Sütőkő híján, a szokott módon, tepsire téve is megsüthetjük a kalácsot.




A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.


Forrás: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez