Kategóriák

2015. szeptember 7.

Zöldfűszeres-füstölt sajtos csiga






A kevéske megmaradt mascarpone felhasználására nem jutott eszembe más, csak a kelt tésztával való párosítás ötlete. A kigondolt töltelékkel még sosem készítettem, úgyhogy mindenképp tennem kellett vele egy próbát. Gyorsan nekifogtam, úgyhogy semmi sem állhatott a finom „csigaebéd” útjába. :)
Bár elég hamar elpusztítottuk a legjavát, mert szinte abbahagyhatatlan kategória, de a maradék másnap reggel is puha maradt. :)
 
 


Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőtálhoz:

a tésztához:
23 dkg finomliszt
2 dkg Graham-liszt vagy korpás liszt (makói Malom)
3 dkg tökmag és szezámmag vegyesen
1 dkg cukor
2,5 dkg puha vaj + a kenéshez és a sütéshez
1 tojássárgája

1 csapott tk. só
2 dkg friss élesztő
1,5 dl zsíros tej

a töltelékhez:
10 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
10 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
8-10 dkg füstölt sajt, reszelve
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. friss metélőhagyma vagy szárított medvehagyma
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
1 tk. oregánó
1 mk. kakukkfű
őrölt fehér bors
1 csapott tk. zöldfűszeres só (pl. Alnatura)

elkészítés:

  1. A magvakat zsiradékmentes serpenyőben egymás után megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tökmagot felaprítjuk. 
  2. A tésztához az élesztőt a cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk, elkeverjük a langyos tejjel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a puha vajat, a magvakat, és megdagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. A töltelékhez a szobahőmérsékletű mascarponét alaposan összekeverjük az áttört fokhagymával, az aprított zöldfűszerekkel, sóval, borssal.
  5. A tésztát lisztezett munkalapon 40×35 cm-es téglalapra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabbi széle mentén elhagyunk egy kb. 5 cm széles sávot, majd megszórjuk reszelt sajttal. A tésztalapot 4 cm széles csíkokra vágjuk, és egymás után mindet felgöngyöljük. (Vagy a felgöngyölt rudat vágjuk fel.)
  6. A 10 csigát az alján és az oldalán is kivajazott sütőtálba rendezzük egymástól távolabb, és körben, valamint a tetejükön is mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal.
  7. Folpackkal és konyharuhával letakarva kelni hagyjuk addig, hogy majdnem teljesen összeérjenek, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra téve langyosra hűtjük.
sütési hőfok 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc
 
 






A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent.