Kategóriák

2015. július 27.

Édes, szezámmagos zsemle






Mostanában nagyon kevés kenyeret eszem, de most engedélyeztem magamnak, és egyből kalácshoz hasonló zsömlét sütöttem. Pár nappal később kissé átalakítottam a tésztáját, és finomliszt helyett kenyérlisztet, vaj helyett pedig tökmagolajat használtam. Szép, zöldes árnyalatú, pihe-puha péksüti lett az eredmény. Nem ettem belőle sokat, főleg a Kutyafül pusztította, de azért két finom szendvics erejéig megjutalmaztam magam belőle. Frissen kisülve a legjobb, de én imádom melegszendvicsnek elkészítve is. :)
 
 
 

Hozzávalók 8 darabhoz:

40 dkg fehér kenyérliszt
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 mk. só
1 ½ ek. tökmagolaj
1,5 dkg friss élesztő
kb. 2 dl + 1 ek. tej
1 ek. napraforgóolaj a kelesztéshez
2 ek. szezámmag a szóráshoz

elkészítés:
  1. A liszt közepébe morzsolt élesztőhöz 1 dkg cukrot adunk, elkeverjük egy kevés tejjel, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A tojássárgákat elkeverjük a többi tejben, és a tökmagolajjal, a cukorral, sóval együtt az élesztős liszthez adjuk. Rugalmas tésztává dagasztjuk, majd kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 8 egyforma gombócot formázunk, majd hosszúkásra sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és kissé ellapítjuk.
  4. A tetejüket hosszában bevágjuk, és letakarva fél órát kelesztjük. Lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc
 
 

 




A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.