Ismét olyan ételt készítettem, amit az egyik kedvenc éttermünk étlapja kínál vaslapos csirkemell néven. A Kutyafül rendelte a múltkor, amikor a szüleivel együtt ebben az étteremben ebédeltünk. Én is megkóstoltam egy falat erejéig, és bár nem rajongok a póréhagymáért, ez mégis nagyon ízlett.
A köret pirított burgonya volt, de én egy kicsit különlegesebbet szerettem volna, ezért kroketthez hasonlót készítettem. Nem tudom, hogy az említett étteremben hogyan készítik a póréhagymamártást, ezért egy saját verziót ötlöttem ki. A Kutyinyekkel együtt megállapítottuk, hogy ezt az ételt máskor is asztalra kell tennem, mert nagyon jól sikerült. Egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető. :)
(10 évvel később újra elkészítettem – a mártást ezúttal kókusztejszínnel, ill. a köretet panko morzsában –, és egyetértettünk abban, hogy ez még mindig ízlik nekünk. Az új fotók pedig sokkal jobban tetszenek. :D)
1 nagy (kb. 70 dkg) csirkemellfilé
őrölt fekete-, fehér vagy zöld borssó
kevés növényi olaj vagy mangalicazsír a sütéshez
a póréhagymamártáshoz:
1 szál (kb. 15 dkg) póréhagyma (tisztított mennyiség)
4 dkg vaj
2 dl kókusz- vagy habtejszín
1 dl tyúkhús alaplé
1 dl száraz fehérbor
kb. 1 dl víz
1 tk. étkezési kukorica- vagy burgonyakeményítő
3,5 dkg emenetáli sajt
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
a burgonyapogácsához:
50 dkg sárga krumpli (hámozott mennyiség)
5 dkg tejföl vagy 0,5 dl tej
2 tojás
15 dkg ementáli sajt
kb. 10 dkg finomliszt
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
só
panko morzsa vagy zsemlemorzsa
növényi olaj a sütéshez
elkészítés:
- A burgonyapogácsához a meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krumplit áttörjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a tojást, a tejfölt, és beleforgatjuk a reszelt sajtot, valamint annyi lisztet, amennyitől a massza formázható állagú lesz.
- A masszából fagylaltos kanálnyi adagokat veszünk ki, és előbb gombócokká formázzuk, majd kissé ellapítva megforgatjuk panko morzsában. (A 20 darab burgonyapogácsát félretesszük, amíg az étel többi részét elkészítjük.)
- A mártáshoz a felhevített vajon fedő alatt megdinszteljük a felaprított, enyhén megsózott póréhagymát. Megborsozzuk, felöntjük az alaplével, a borral, és közepes lángon főzzük, a levét szinte teljesen elforralva.
- A tűzről levéve elkeverjük benne a keményítőt, majd a tűzre visszatéve felöntjük a tejszínnel, a vízzel, majd hozzáadjuk az aprított petrezselymet. Kevergetve összeforraljuk, miközben felolvasztjuk benne a reszelt sajtot. Lefedjük, és egészen kis lángon melegen tartjuk.
- A megmosott, szárazra törölt filéket 2-2 nagyobb vagy 3-3 kisebb szeletre vágjuk és kiklopfoljuk. Mindkét oldalukon finoman sózzuk, borsozzuk, ill. beecseteljük egy kevés olajjal.
- A hússzeleteket rostlapon (lesúlyozva) vagy serpenyőben nagyon kevés felhevített zsíron mindkét oldalukon pirosra sütjük.
- A burgonyapogácsákat bő olajban, közepes lángon kisütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. A mártást – ha menet közben elhűlt volna – újból felmelegítjük.
- A hússzeleteket (személyenként 1 nagyot vagy 2 kisebbet) tányérokra fektetjük, meglocsoljuk a mártással, és mellészedjük a burgonyapogácsákat. (Száraz fehérbort adunk mellé.)