Kategóriák

2015. június 15.

Sonkás-kukoricás pizza (kövön sütötve)





Már nagyon ki voltunk éhezve a pizzára, ezért a nagy meleg ellenére vasárnap délre beizzítottam a sütőt, hogy kedvencünk végre az asztalra kerülhessen. Most a lehető legegyszerűbb feltétet választottam, azt, ahogyan mindenki jól ismeri. Nincs benne semmilyen különleges hozzávaló, és a gyerekeknek talán ez a változat a kedvencük. Még a csípős fűszereket is mellőztem, viszont a paradicsom igencsak dominál benne, ami az én konyhámban nem sűrűn fordul elő. Így nyáriasabb jellegű lett, és friss ízű. Szándékosan sokat tettem rájuk a szószból. A kész pizzákat pedig az anyósomtól kapott mini bazsalikomlevélkékkel díszítettem. Mindkettőnknek nagyon ízlett. :)
A sütőkővel való sütést még csak most próbálgatom, és bár én a pizzát mindig hőlégkeveréssel sütöm, ez a változat most alul-felül sütéssel készült. Majdnem pont olyan lett, mint a jól megszokott pizzám. Bevallom, én nem rajongok a ropogós tésztájú pizzáért, így direkt örültem, hogy ez nem lett olyan, hanem ugyanolyan puha, ahogyan mi szeretjük.
A kövön sütés olyan izgalmasnak bizonyult, hogy vacsorára bedagasztottam még egy adag pizzatésztát, de a sütőt 250°C-ra való előmelegítés után visszavettem 220°C-ra, és hőlégkeverésre állítottam. Nekem így lett az igazi, jó levegős volt a belseje. :)


Hozzávalók 6 kis pizzához:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
1
½ ek. olívaolaj
1 tk. só
1 tk. cukor
1,5 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl víz

a paradicsomszószhoz:
1 doboz (400 g) darabolt paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
őrölt fekete bors
szárított oregánó

1 csapott ek. (nyírfa)cukor

a feltéthez:
15 dkg pizzasonka
10 dkg konzervkukorica
15 dkg sajt (ementáli, eidami vagy trappista)
aprított petrezselyemzöldje és bazsalikomlevelek a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tálba szitált, cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kis lisztet, elkeverjük kevés langyos vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt, a sót a többi vízzel és az olívaolajjal együtt a liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A szószhoz a lereszelt vöröshagymát a felhevített olajon megdinszteljük, közben sóval, borssal oregánóval ízesítjük, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, rátesszük a paradicsomot a levével együtt, és pár percig fedő alatt, majd fedő nélkül pároljuk. Kissé elforraljuk a levét, majd cukorral ízesítjük.
  4. A feltéthez a felkockázott sonkaszeleteket összekeverjük a kukoricával.
  5. A sütőt előmelegítjük 250°C-ra, majd miután elérte a kellő hőfokot, további fél órát melegítjük.
  6. A megkelt tésztából lisztezett munkalapon 6 gombócot formázunk, és 10 perc pihentetés után kb. 18 cm átmérőjű körlapokra nyújtunk.
  7. Három tésztalapot a liszttel behintett sütőlapátra teszünk, gazdagon megkenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk reszelt sajttal, és elosztjuk rajtuk a feltétet.
  8. A pizzákat (ha szükséges, konyhai lapáttal rásegítve) egymás után a sütőkőre csúsztatjuk, és megsütjük.
  9. A kész pizzákat rácsra szedjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd finomra vágott petrezselyemmel, bazsalikomlevélkékkel megszórva kínáljuk.
sütési hőfok: 250°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc


Megjegyzés, tipp:
A sütőkőre egyszerre 3 kis pizza fér rá, így 2 részletben tudjuk megsütni.