2015. április 4.

Sonka főzése







Életem első húsvéti sonkáját tavaly főztem apukám javaslatai alapján, és iszonyú boldog voltam az eredményt látva és megízlelve. :) Azt a tavalyi alkalmat leszámítva nem is tudom, mikor ettem igazi húsvéti sonkát, sőt másfélét se, mivel én csak azt a békebeli fajtát szeretem, ami szálaira szakad, és nem műfüstös az íze.
Bár többféleképpen is meg lehet főzni a hentesnél vásárolt konyhakész, kötözött sonkát, én most a fűszereket leszámítva az apukám változatát osztom meg. Ő egyáltalán nem tesz a főzőlébe fűszereket, de aki úgy jobban szereti, az tetszés szerint ízesítheti a hozzávalóknál felsorolt vagy egyéb fűszerekkel. Tavaly én is fűszerek nélkül főztem, most azonban kíváncsi voltam, milyen, ha egy kicsit ízesítem. Nagyon zamatos lett. :)
Mi nem veszünk sok sonkát, mert nem fogy el, ezért most is csak egy kisebbet készítettem. Ez az 1,3 kg-os darab alig 2 óra alatt főtt meg, de több mindentől is függhet. Lehetett volna kicsit kevesebb kövér is benne, de mivel nem átlátszó, így nem láttunk bele. :D







Hozzávalók:

tetszés szerinti méretű házi vagy kötözött sonka
vöröshagyma
szemes fekete bors
babérlevél
megtisztított fokhagymagerezd
borókabogyó

elkészítés:

  1. A házilag készített sonkát előző este annyi hideg vízben áztatjuk, amennyi bőven ellepi, majd másnap leöntjük róla a vizet, és főzés előtt annyi tiszta vízzel engedjük fel, ami 2 ujjnyira ellepi. (Így csökkenthetjük a sósságát. A hentesnél vásárolt kötözött sonkát azonban nem szükséges beáztatni, mert nem sózzák meg annyira.)
  2. Fedő alatt felforraljuk, majd továbbra is lefedve, a lehető legalacsonyabb lángon főzzük – a lé épp csak mozduljon.
  3. Néha ellenőrizzük, hogy elgőzölt-e a leve. Ha igen, felöntjük forró vízzel, és tovább főzzük.
  4. Forrástól számított 1 óra elteltével hegyes késsel szúráspróbát végzünk. Ha a belseje már nem kemény (de még nem is főtt szét), hűvös helyre tesszük, és saját levében hagyjuk kihűlni.
  5. Ezt követően a sonkát kivesszük a léből, tálcára tesszük, és fogyasztásig hűtőben dermesztjük. Kötözött sonka esetében, miután lehámoztuk róla a hálót, már szeletelhetjük.
Megjegyzés:
  • A valódi húsvéti sonka eredetileg perzselt disznó hátsó combjából rendes füstön és nem füst aromával készül, illetve nem darabolt combból és nem kötözött tarjából.
  • A kötözött sonkát a rajta lévő spárgával együtt kell megfőzni.
  • A sonkát főzés során nem ajánlatos sózni, mivel eredendően is sós.
  • Általában minden kiló sonkához 1 óra főzési idő szükséges, de ha csak 1 kilós sonkát főzünk, akkor – korától függően – kb. másfél órára vagy többre is szükség van.
Tipp:
A sonka főzőlevében tojást főzhetünk, vagy felhasználhatjuk levesek, főzelékek készítéséhez is. Ha lefagyasztjuk, a későbbiek során is használhatunk belőle.

Nem ajánlott:

Egyes források szerint a sonkát a főzőlében hagyva kb. 60°C-osra kell lehűteni, majd pedig hideg vízbe kell tenni, mert így megőrzi a szép színét. Ez azonban nagy hiba lenne, mert a hideg víz teljesen kiáztatja az ízeket.





6 megjegyzés:

  1. Klassz leírás, csodás fotók! :) Elcsentem egy szeletet egy tojglival és a kalács túlsó csücskével. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiii! :) Apukámé az érdem nagy része, mert ő olyan szépen leírta nekem anno, én csak hozzátettem még 1-2 infót. Örülök, hogy tetszenek a képek is. :) Képzeld, Anya ugyanott vette a sonkeszt, ahol én, mégis az övé sótlan volt, viszont sokkal soványabb. Tegnap délben szegtem meg, és nagyon jót ebédeltünk. De van még, úgyhogy tudok küldeni nem egy, hanem sok szeletet kaláccsal, tojival együtt. :)

      Törlés
  2. Szépségesek a képeid, guszta tálalás! Nyammm!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa nagyon kedves vagy, köszönöm, örülök, hogy tetszenek a képek! :)

      Törlés
  3. Összefut a nyál az ember szájában!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát még, ha kaláccsal eszed és nem kenyérrel. :D ;)

      Törlés