Kategóriák

2015. április 29.

Csavart, magos tönkölykenyérke






Fogyókúrázunk... Nagy sóhaj. :D Igen, sóhajtozom, mert szinte a nullára kellett redukálnom a kenyérfogyasztást, ui. én is, mint olyan sokan mások, a kelt tésztától hízom. A macska rúgja meg – hát nem pont azok a kedvenceim!?! De nincs mit tenni, le kell mondanom róla egy időre, ha vissza akarom nyerni a versenysúlyomat. (Persze a diétás időszakot futással és nagy sétákkal is kiegészítem, hogy szó ne érje a ház elejét. :D)
A Kutyafültől viszont nem vonhatom meg a finom falatokat, mert neki legalább reggelire muszáj kenyeret ennie, hogy hatékonyan tudja használni a szürkeállományát a nap folyamán. Persze diéta idején én sem fehér lisztből sütök, sőt szándékomban áll kipróbálni olyan liszteket is, amit eddig még soha. No de vissza ehhez a recepthez! Eredetileg utazáshoz sütöttem ezeket a tönkölykenyérkéket, de az útból nem lett semmi, így egy bizonyos – ebédre készített – saláta kísérőivé váltak.
Mivel most futószalagon pirítom a szezámmagot, és naponta ájuldozok, hogy jaj, de finom, ezért gondoltam, ebbe a tésztába is belecsempészem egy kis szintén pirított tökmag kíséretében. De jól tettem! Nem tudom, másnak hogy működik az ízlelőbimbaja, de az enyém szerint határozottan tepertős pogácsa ízű péksütik születtek (mert naná, hogy megkóstoltam 2 falat erejéig). Szerintem a pirított magvaknak köszönhetően. Kedvenc-listás lett. :)
Ez a formázási technika pedig nyilván nem újdonság, általában kalácsok esetében láthatunk ilyet, de szerintem kenyértésztával is szép eredményt lehet elérni.
 
 
 


Hozzávalók 8 darabhoz:

40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ek. tönkölyliszt vagy finomliszt + a szóráshoz (elhagyható)
2 dkg pirított szezámmag
2 dkg aprított, pirított tökmag (lehet több is, elbírja :D)
1 csapott ek. só
2 ek. napraforgóolaj
kb. 3 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csapott ek. cukor

elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral, 1 evőkanál liszttel kevés langyos tejben csomómentesre keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, pirított magvakkal vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a többi tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. Kevés olajjal kikent kelesztőtálban letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket 45 cm hosszúra megsodorjuk.
  4. A tésztakígyókat patkó alakban meghajlítjuk, összecsavarjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. Olajjal megkent folpackkal + konyharuhával letakarjuk, és fél órát kelesztjük.
  5. A tetejüket átkenjük vagy lefújjuk vízzel, és megszórjuk egy kis liszttel. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc
 
 

 

 

2015. április 27.

Epres joghurt pirított zabpehellyel és szezámaggal







Maradt még egy kis földieprem, joghurt is volt a hűtőben, és szívesen ettem volna valamit reggelire, ami egyébként igen helytelen módon nem szokásom.
Emlékeztem rá, hogy valakitől azt hallottam, hogy a szezámmag és a zabpehely is finomabb pirítva, ezért kipróbáltam, és az eperrel együtt a joghurthoz kevertem. Kimondottan jól esett így feldobva a joghurt, még meg is lepődtem, hogy ennyire ízlett, én ugyanis eddig nem voltam oda a zabpelyhes joghurtért. Bár az eper számomra már önmagában elég a boldogsághoz. :D Olyat jót ettem belőle, hogy még délben sem voltam éhes, sőt ez lett a fogyókúrás időszakom egyik fő eledele. :)
Én egy ekkora adagot a délelőtt folyamán 3 részletben szoktam bekanalazni, és mindig fogyasztás előtt keverem hozzá a pirított magvakat.
Tartalmas napindító gyanánt nagyobb étkűeknek 1 személyre elegendő a receptben szereplő mennyiség, de ha reggelire mást is fogyasztunk, akkor kétfelé oszthatjuk.
Bármilyen bogyós gyümölccsel vagy banánnal és pirított dióval is nagyon ízletes, nem beszélve arról, hogy olcsóbb és egészségesebb, sőt szerintem még finomabb is, mint a bolti gyümölcsjoghurtok.






Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg natúr joghurt vagy görög joghurt
15 dkg friss földieper + 2 szem a díszítéshez
3 dkg xilit
2 dkg zabpehely
1 dkg szezámmag

elkészítés:
  1. A zabpelyhet és a szezámmagot zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon, egymás után megpirítjuk, majd tálba tesszük hűlni.
  2. A gyümölcsöt megmossuk, lecsepegtetjük, csumáját kivesszük, és 2 szem kivételével kis kockákra daraboljuk.
  3. A joghurtot simára keverjük a cukorral, hozzáforgatjuk az epret, a pirított szezámmag és a zabpehely nagy részét.
  4. A félretett eperszemeket tetszés szerinti darabokra vágjuk, feldíszítjük vele a joghurtot, és megszórjuk a pirított magvak keverékével. Tálaljuk.










2015. április 23.

Franzbrötchen (fahéjas-mazsolás)







A 31. SAD! játékra nemrégiben olyan édességet kellett hozni, ami egy adott országra jellemző. Én akkor először valamilyen német édességet szerettem volna készíteni, de amikor első alkalommal keresgéltem, csak nagyon kevés tradicionális német desszertet találtam, és azok közül sajnos egyik sem nyerte el annyira a tetszésemet, hogy közülük válasszak. De csak nem hagyott nyugodni a dolog, fejembe vettem, hogy nem adom fel, hátha mégis rábukkanok egy olyan finomságra, amit érdemes elkészíteni. A kitartásom eredménnyel járt, mert rátaláltam erre a tetszetős, északnémet édes péksütire, amit elsősorban Hamburgban, de ott aztán minden sarkon árulnak. Azóta persze más német városokban is elterjedt, sőt hasonló változatai szinte az egész világon ismertek.
A Franzbrötchen minden valószínűség szerint francia ihletésű sütemény, és általában reggelire, vagy délutáni kávé mellé fogyasztják. Eredetileg fahéjjal készül, de manapság nem ritka a csokoládéval vagy a mazsolával töltött változat sem, vagy ezek kombinációja, sőt sósan is készülhet, akár magvakkal is.
A leírások szerint a péksüti elődje a Napoleoni időkben hosszúkás formájú volt, Franzbrot (francia kenyér) névre hallgatott, utalva a franciák szintén hosszúkás bagettjére. A legenda szerint egy hamburgi pék egyszer egy serpenyőnyi zsírban olyan francia kenyeret sütött, amit a mai Franzbrötchen elődjének tartanak. Érdekes a sztori, már csak az egy serpenyőnyi zsiradékban sütés miatt is; és ki tudja, meddig tarthatott, mire eljutottak a kemencében való sütésig, hogy aztán meg azt mondhassák róla, hogy ez a croissant hamburgi megfelelője. A croissant egyébként népszerű péksüti volt Hamburg és környékén is, ezért az ottaniak megalkották a sajátjukat.
A wikipédián talált forrás szerint a tésztát többször hajtogatják, de az általam talált recept eltér ettől, és kihagyja ezt. Éppen ezért vaj is jóval kevesebb van benne. Pedig a többszöri hajtogatás és a sok vaj hatására ez a péktermék valóban olyan leveles lenne, mint a croissant. Így aztán az alábbi recept szerint készült Franzbrötchen ízében és állagában inkább az általunk ismert fahéjas csigáéra hasonlít, formára pedig a finn Korvapuustira.
Azóta több receptet is találtam – van, aminek a tésztáját valóban hajtogatják, viszont sokkal kevesebb fahéjat tartalmaz. Azt hiszem, hamarosan kipróbálom az eredeti változatot is, most azonban azt osztom meg, amit először találtam, de kicsit változtattam az arányokon. Hajtogatás nélkül is nagyon finom lett. :)






Hozzávalók 12-14 darabhoz:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg cukor
7 dkg olvasztott vaj
1 mk. só
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
7 dkg mazsola
3 ek. rum
7 dkg cukor
2 ek. őrölt fahéj
5 dkg olvasztott vaj

Tetejére:
1 kis tojássárgája
1 ek. tej
fahéjas cukor

elkészítés:

  1. A liszt közepében kialakított mélyedébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 dkg cukrot, és 1 dl langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a langyosra hűlt,olvasztott vajat, a többi tejet, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez a mazsolát legalább 1 órára 1 evőkanál vízzel kevert rumba áztatjuk. A fahéjat összekeverjük a cukorral.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 35x50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és szépen elosztva rászórunk 4 evőkanál fahéjas cukrot, valamint a lecsöpögtetett mazsolát.
  5. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd az így kapott rudat 3-4 cm széles szeletekre vágjuk.
  6. Egy szeletet a munkafelületre helyezünk úgy, hogy a két vége (ahol a töltelék látható) jobb és bal irányba mutasson, és a fakanál nyelét függőlegesen tartva a tészta közepébe mélyedést nyomunk. Így járunk el a többi tésztadarabbal is, majd sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva 20 percet kelesztjük.
  7. A tetejüket megkenjük tejjel kevert tojássárgájával, és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácson hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc










2015. április 20.

Körözött túró







Mily' meglepő, gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem a körözöttet, de pár éve valahogy sikerült megbarátkoznom vele. Valószínűleg házi túróból készülhetett az a bizonyos, ami úgymond jó útra térített, ezért én is mindig igyekszem házi túrót használni, mert sokkal krémesebb, ízletesebb így. Igaz, nem szabad sokáig tárolni, mert hamar megkeseredik, de erre nem sok esély van nálunk. :D
Vacsorára, csak magában is szívesen fogyasztom, főleg fogyókúrázás idején, de friss, házi kenyérrel az igazi. :)






Hozzávalók:

50 dkg házi túró
1 fej lila vagy vöröshagyma (fele lehet újhagyma is)
1,5 ek. őrölt pirospaprika
1 tk. fűszerkömény
őrölt fekete bors

vaj ízlés szerint (házi túró használata esetén elmaradhat)

elkészítés:

  1. A túrót villával áttörjük, alaposan elkeverjük a pirospaprikával, és ízlés szerint sóval, borssal, fűszerköménnyel ízesítjük.
  2. Beleforgatjuk a finomra aprított hagymát (és/vagy a felkarikázott újhagymát), és tálaljuk.













2015. április 17.

Joghurttorta kandírozott földieperrel







Utoljára újévkor ebédeltünk együtt Anyáékkal, úgyhogy február végén éppen ideje volt az újbóli közös étkezésnek. Ez a torta is még erre az alkalomra készült.
Könnyed édességet terveztem sütni. Kapóra jött a natúr joghurt, ami egy ideje már a hűtőben várakozott. Továbbá mindenképp fel akartam használni a busójáráson vásárolt kandírozott gyümölcsök valamelyikét. Végül a földieper mellett döntöttem. Így ez a nem túl édes torta részben nyári, részben pedig téli hangulatú lett – a joghurtnak köszönhetően üdítő, könnyű, a kandírozott gyümölcs viszont még a telet idézi. A tésztáját egyébként egy már bejáratott és kedvencnek számító tortámtól vettem át, mert nem kell sokat pepecselni vele, mint ahogyan a krémmel sem. Az eredménnyel szerencsére mindenki meg volt elégedve. :)








Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortaformához:

Tésztához:
5 dkg liszt
1 csapott tk. sütőpor
4 dkg cukor
1 nagy tojás
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. fehérborecet

Krémhez:
1 doboz (33 dkg) görög joghurt
6 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg kandírozott földieper
1 citrom reszelt héja
2,5 dl tejszín
8 zselatinlap

Díszítéshez:
2 dkg kandírozott földieper
3 dkg mandulapehely

elkészítés:

  1. A tésztához a sütőporral, cukorral elvegyített liszthez adjuk a villával felvert tojásokat, az olajat, a fehérborecetet, és kézi habverővel összekeverjük.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírral együtt visszatesszük a formába, és visszakapcsoljuk rá a sütőforma karimáját.
  3. A hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatint 0,5 dl felmelegített tejszínben feloldjuk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál joghurtot.
  4. A többi joghurtot elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a zselatinos tejszínnel, hozzáadjuk a citromhéjat és 3 dkg felaprított, kandírozott földiepret. Félretesszük annyi időre, amíg épp csak zselésedni nem kezd. (Ez 2-3 perc.)
  5. A többi tejszínt kemény habbá verjük, a joghurtos krémhez forgatjuk, ráöntjük a tortalapra, és elsimítjuk a tetejét. Folpackkal letakarva, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A díszítéshez a mandulát zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  7. A tortáról lekapcsoljuk a peremét, megszórjuk a pirított mandulával, az aprított, kandírozott eperrel és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc


Tipp:
A tortát körben tejszínhabrózsákkal is feldíszíthetjük. Ebben az esetben csak a közepét szórjuk meg pirított mandulával és eperrel. :)
Eper helyett más gyümölcsöt is használhatunk.
 



















A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.


2015. április 13.

Petrezselymes-zöldcitromos csirkefalatok zöldborsó salátával





A citromos, friss ízek zöldségekkel és húsokkal való kombinációját sokan szeretik. Kíváncsi voltam, hogy az én válogatós ízlésem változott-e már annyit, hogy én is szívesen egyek ilyesmit.
Bár ezt a nyarat idéző ételt elsősorban a Kutyafülnek készítettem, azért azt elmondhatom, hogy pár falat erejéig ettem a salátából, de bizony más köret után kellett néznem. A hús persze jobban csúszott. :D Meg kellett állapítanom, hogy van még hova fejlődni, és alig várom, hogy a nyers paradicsom is a barátom legyen.






Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
2 ek. olívaolaj
20 dkg friss vagy mirelit zöldborsó

15 dkg kisméretű vagy koktélparadicsom

4 ek. konzerv főtt kukorica
7 dkg túró
1 kis csilipaprika
1 kis fej lila hagyma
1 kis csokor petrezselyemzöldje
50 ml frissen facsart zöldcitromlé

2,5 ek. extra szűz olívaolaj

őrölt fekete bors

1 púpozott ek. cukor vagy nyírfacukor
1 zöldcitrom

elkészítés:

  1. A csirkemellet megfelezzük, mindkét darabot sóval, borssal ízesítjük, és a felhevített olívaolajon mindkét oldalukon 2-3 perc alatt elősütjük. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Miután teljesen kihűtöttük, előbb kisujjnyi vastag szeletekre, majd falatnyi darabokra vágjuk.
  2. A paradicsomot félbevágjuk, a magokat tartalmazó kocsonyás részt kivesszük, és a húsát falatnyi darabokra vágjuk. A sós vízben megfőzött borsót leszűrjük, majd kihűtjük és összekeverjük a paradicsommal, a kukoricával.
  3. A dresszinghez a zöldcitrom levét elkeverjük a sóval, a borssal, a cukorral, az extra szűz olívaolajjal, majd hozzáadjuk a felaprított csilit, a finomra vágott hagymát és az aprított petrezselymet. Elosztjuk 2/3-1/3 arányban.
  4. A túrót körömnyi darabokra törjük, a felét összeforgatjuk a zöldségekkel, a másik felét a dresszing egyharmadához forgatjuk.
  5. A csirkefalatokat összeforgatjuk a többi dresszinggel, tányérra szedjük, citromcikkekkel díszítjük, és a salátával együtt tálaljuk.