Kategóriák

2015. február 4.

Háromsajtos kenyér

 

 


 
Mostanában szinte mindig ugyanolyan kenyereket sütöttem, de most kedvet éreztem hozzá, hogy másfajtát készítsek. Általában saját ötlet alapján sütöm a kenyereimet, de most nem volt kedvem agyalgatni. Elővettem hát a kenyeres könyvemet, és rátaláltam egy olyan receptre, ami azonnal megtetszett. Szerencsére épp olyat sikerült választanom, amihez háromféle sajt kellett. Így fel tudtam használni a már jó ideje a hűtőben gubbasztó mozzarellát, a szintén régóta meglévő mascarpone egy részét, valamint az előző nap vásárolt parmezánt is.
Úgy bántam a nyers tésztával, mint a hímes tojással, mert elég lágy volt. De megérte a gondoskodás, az eredménnyel ui. nagyon meg voltam elégedve: ez a kenyér igazán puha, ízletes, és enyhén kiérződik belőle a parmezán kellemes aromája. :)

 


Hozzávalók 1 cipóhoz:

a tésztához:
40 dkg fehér kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg mascarpone
10 dkg dkg mozzarella
7,5 dkg parmezán sajt (vagy grana padano)
3 ek. szárított petrezselyem
1 ek. cukor
1 tk. só
1 tojás
1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
2,3 dkg friss élesztő
1,7 dl víz

a kenéshez és a szóráshoz:
1 kis tojás sárgája
1 ek. víz
1 csapott ek. zabpehely

elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, petrezselyemmel, reszelt parmezánnal, kis kockákra vágott mozzarellával vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a felvert tojást, a mascarponét, és lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyengéden átgyúrjuk, majd kb. 20 cm átmérőjű gombóccá formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk olajjal megkent folpackkal + konyharuhával, és addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  4. A lágy tészta tetejét lekenjük vízzel kevert tojássárgájával, megszórjuk zabpehellyel, és csillag alakban 4 bevágást ejtünk rajta.
  5. Óvatosan, nehogy összeessen, betesszük a sütőbe, aranybarnára sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Megjegyzés, tipp:

Az eredeti recept szerint ez a kenyér fehérítetlen fehér kenyérliszt és granary liszt keverékéből készül a fent leírt arányban, és nincs benne olívaolaj, ill. petrezselyem helyett metélőhagymát használ, valamint a hozzávalók között mozzarella sajtot említ, de a leírásban már 7,5 dkg gorgonzola sajtról beszél.
Metélőhagymám pont nem volt itthon, gorgonzolát pedig még sosem vettem, ezért nem ebben a kenyérben akartam először kipróbálni.

 



 

Forrás: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez (Alexandra könyvkiadó, 2000)


2 megjegyzés:

  1. Ó, de nagyon szép kenyérke! :) Szívesen megkóstolnám! Imádom a sajtos kenyeret, biztos vagyok benne, hogy a tiéd csuda finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Hát valóban nagyon ott van ez a kenyér. :D Meg kell mondjam, nekem sokkal jobban ízlett, mint az amerikai sajtos kenyér, és szerintem az eredetileg ajánlott metélőhagymával pedig még finomabb lehet. Ki kellene próbálni gorgonzolával is. ;)

      Törlés