Kategóriák

2015. február 13.

Calas - rizsfánk





Ezt a spanyolul kálá-nak, de más nyelveken kálász-nak ejtendő rizs alapú kelt tésztából készült kreol fánkot a Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez c. könyvemben találtam, és mivel fánkszezon van, azonnal lecsaptam rá. Már csak azért is, mert nagyon tetszettek a benne lévő fűszerek.
Az elkészítése annyiból érdekes, hogy a recept finomliszt helyett kenyérlisztet használ, valamint száraz élesztőt tartalmaz, illetve a sok folyadék miatt a tészta meglehetősen híg. Picit aggódtam is, hogy milyen lesz az eredmény, de aztán megnyugodtam. Szerintem nagyon ízletes, puha fánk ez, és a gyömbér kellemesen kiérződik belőle.
A szárított élesztőt természetesen frissel is helyettesíthetjük – én is gondolkoztam rajta, hogy így tegyek-e, de mivel a majd' 1 éve vásárolt 2 csomag instant élesztő közül még mindig volt 1 bontatlan zacsika, ezért úgy döntöttem, hogy azt választom, hiszen a recept szerint is azzal készül.
Amikor a fánk nevének kiejtésére rákerestem, pont Szepyke blogját dobta ki a rendszer, aki hogy, hogy nem, szintén elkészítette ezt a finomságot. Rácsodálkoztam, hogy ő másként csinálta, jóval több rizzsel és élesztő helyett sütőporral, de úgy is biztos nagyon finom. :) Most már csak az a kérdés, valójában hogyan is készül hazájában ez a fánk.


Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

12,5 dkg fehér kenyérliszt
5 dkg rizs
2 tojás
1 tk. reszelt citrom- vagy lime-héj
½ tk. őrölt gyömbér
½ tk. frissen reszelt szerecsendió
5 dkg cukor
½ mk. só
1 tk. szárított élesztő
2,8 dl tej
1,4 dl víz
kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A tejet és a vizet lábasba öntjük, beleszórjuk a rizst, megsózzuk, felforraljuk, és fedő alatt, kis lángon, néha megkeverve puhára főzzük. Hűlni hagyjuk.
  2. A tojást elkeverjük a rizses tejben, és a cukorral, fűszerekkel, citromhéjjal, élesztővel vegyített liszthez öntjük. Alaposan összekeverjük, majd letakarva, meleg helyen 1 óra alatt buborékosra kelesztjük.
  3. Lábasban bő olajat hevítünk, és evőkanállal (kisebb adagokban) beleszaggatjuk a tésztát. Kis-közepes lángon 3-4 perc alatt megsütjük. Sütés közben fordítunk rajtuk, hogy mindenhol egyenletesen süljenek.
  4. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálra szedjük, és 140°C-os sütőben melegen tartjuk, amíg a többi fánkot is kisütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
Megjegyzés, tipp:
Én a híg tésztát először tejkiöntőből csorgattam az olajba, de ez nem vált be. Evőkanállal egyszerűbb, arról ui. egy pontba le tud csorogni a tészta. Óvatosan kanalazzuk a tésztát az olajba, mert csöpög, és könnyen megégethetjük magunkat.
Igaz, én lábasban sütöttem, ami eleve mély. Serpenyőben sütve talán működhet a tejkiöntős módszer is.
Szerintem kevesebb folyadékkal, illetve több rizzsel is elkészíthetjük; érzésem szerint elegendő lehet hozzá 2 dl tej+0,5 dl víz, vagy még kevesebb is. Lehet kísérletezni. ;)









8 megjegyzés:

  1. Hú, ez izgi! Imádom ezeket a fűszereket! :) Ezek a kis labdacsok nagyon guszták, ahogy ott csücsülnek azon a csinos kis tálon! :D ♥ Már el is emeltem néhányat. ...khmmm... egy csésze forró feketét is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, de jó, örülök, hogy te is szereted ezeket a fűszereket! Persze tudtam én ezt. ;) Bizony a tálka... örülök, hogy neked is tetszik. :D Az pedig egyértelmű, hogy csenhetsz a fánkból, sőt küldök még, hozzá pedig frissen főzött kávét tejszínhabbal. ;)

      Törlés
    2. Juj, de jó dolgom van nekem! :D ♥ Köszönöm!

      Törlés
    3. Mi folyton egymás kedvére teszünk. ;) ♥

      Törlés
  2. Tetszetős recept! Igazán különleges lehet! Vittem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nahát ez milyen remek recept. A rizs különlegessé teszi. Imádom a képeidet...

    VálaszTörlés