A napokban a kezembe került egy lapozható, kártyás receptfüzet, és megakadt a szemem ezen a csavart kiflin - mert hogy eredetileg így hívják. Persze nevezhetnénk csavart csigának is. :) Annak ellenére, hogy nagyon szeretem, nem sűrűn készítek édes kelt tésztát, de most annyira megkívántam, hogy nem halogattam tovább, és icipicit alakítva rajta, megsütöttem ezeket a pereceket. Az illata fantasztikus volt, az ízében sem csalódtam, és a kardamom is kellemesen érezhető. :)
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
Tésztához:
35 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
1 mk. só
½ mk. őrölt kardamom
7,5 dkg puha vaj
2,5 dl tej
Töltelékhez:
2,5 dkg vaj
14 dkg marcipánmassza
1 ek. őrölt fahéj
2 ek. porcukor
Kenéshez és a szóráshoz:
1 tojássárgája
1 ek. tej
nagy szemű cukor és/vagy kristálycukor
elkészítés:
- Az élesztőt tálba tesszük, simára keverjük egy kevés langyos, cukros tejjel, majd hozzáadjuk a sót, a kardamomot, és felöntjük a maradék tejjel.
- Rászitáljuk a lisztet, elosztjuk rajta a vajat, és fakanállal 6-7 perc alatt kidolgozzuk a tésztát. Ha már elválik a táltól, és sima, rugalmas felületű, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez a marcipánt nagy lyukú reszelőn reszeljük és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétfelé vesszük, mindkét darabot téglatest alakúra formázzuk, majd 2 ív folpack között, egyenként 30x17,5 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd két részre vágjuk. Mindkettőt 3-4 mm vastag, 35x30 cm-es téglalapra nyújtjuk. (A tésztalap így nagyobb lesz, mint a marcipánlap.)
- A kinyújtott tésztát úgy tesszük a munkafelületre, hogy egy álló téglalapot lássunk magunk előtt, és a 30 cm-es oldalához igazítva ráfektetjük az egyik fahéjas marcipánlapot.
- A tésztának azt a részét, ami túlnyúlik a marcipánlapon, ráhajtjuk a marcipánra, és így egy fekvő, 30x17,5 cm-es téglalapot kapunk. Ezt 90°-kal elforgatunk. (Ugyanígy járunk el a másik tészta- és marcipánlappal is.)
- A töltött tésztákat kb. 2 cm széles sávokra vágjuk, amiket kettévágunk, és egyenként megsodorjuk. Csomót kötünk rájuk, majd az egyik tésztavéget átbújtatjuk a lyukon, és a másik végét alul hagyjuk.
- A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva, jó fél órát kelesztjük.
- A tetejüket lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, és megszórjuk tetszés szerinti méretű cukorral. Előmelegített sütő középső részébe téve megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc