Kategóriák

2014. január 7.

Gombás pöfeteg





A karácsonyi menüből kimaradt egy kis gombamártás, de hirtelen nem tudtam, hogyan használhatnám fel. Persze lehetett volna belőle melegszendvicskrém is, de most valamiért nem szívesen adtam volna a Kutyánszkinak kenyeret ebédre. Aztán beugrott, hogy mi legyen belőle – valamilyen húspótló, fasírt jellegű étel. Nem is kellett hozzá egyéb, csak egy kis tojás meg liszt, és már kész is volt az aznapi ebéd. :)
A pöfetegekhez kínálhatunk valamilyen mártogatót, vagy akár főzelékhez is adhatjuk feltétnek.




Hozzávalók 10 darabhoz:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. mangalicazsír
15 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
1,5 dl húsalaplé (leveskockából is lehet)
½ mk. rozmaring
½ mk. kakukkfű
½ mk. bazsalikom
őrölt fekete bors

1 csapott ek. finomliszt
1 dl tejszín
1 kis tojás
kb. 10 dkg finomliszt
zsemlemorzsa a forgatáshoz
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A felaprított hagymát a felhevített zsíron megdinszteljük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.
  2. A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük az alaplével, és így főzzük tovább, amíg majdnem teljesen elforrja a levét.
  3. Ekkor rászórjuk a lisztet, összekeverjük, felöltjük a tejszínnel, és besűrítjük. Hűlni hagyjuk. (Kb. 20 dekányi tejszínes gombamártásunk lesz.)
  4. A felvert tojást a gombamártáshoz keverjük, majd kisebb adagokban hozzádolgozzuk a lisztet.
  5. Egy evőkanállal kis adagokat veszünk ki a masszából, nedves kézzel golyókat formázunk belőle, megforgatjuk a zsemlemorzsában, miközben formásabbra alakítjuk.
  6. Serpenyőben bő olajat hevítünk, kisütjük benne a pöfetegeket, majd papírtörlőre szedjük és tálaljuk.