Kategóriák

2014. augusztus 15.

Könnyű, málnás sütemény





Napok óta sóvárogtam az édesség után. A málna iránt pedig még régebb óta érzek kínzó vágyat. Sajnos idén nem volt hozzá szerencsém, de nem akartam fagyasztottat venni. Aztán olyannyira elhatalmasodott rajtam a málna ehetnék, hogy mégis ráfanyalodtam a mélyfagyasztottra. És ha már a süti iránt is hasonló vágy gyötört, összedobtam hát ezt a rendkívül egyszerű és nagyon hamar elkészülő pihekönnyű, nagyon durván tejszínillatú, a piskótára szerintem kísértetiesen hasonló állagú sütit, aminek a receptjére egy német oldalon bukkantam rá. Nagyon megtetszett az elkészítési módja, és az is, hogy irtó hamar megvan vele az ember. Csak az arányokon módosítottam egy kicsit. Azt hiszem, bekerült a többször elkészítendő receptek közé.
Ez a süti egyben főpróbája is volt Anya névnapi sütijének, és miután nagyon ízlett neki, rámondta az áment. Csak annyiban lesz más, hogy kérésére meggyel fogom készíteni.





Hozzávalók 20x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
1,25 dl habtejszín
13 dkg cukor
1 ek. vanília esszencia
késhegynyi só
3 tojás
18,5 dkg liszt
½ cs. sütőpor
12 dkg fagyasztott málna

Tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
1 púpozott ek. kristálycukor (vagy barna cukor)
2,5 dkg vaj
2,5 dl tejszín
1 púpozott ek. nyírfaporcukor

elkészítés:

  1. A tejszínt tálba öntjük, félig felverjük, majd óvatosan elkeverjük a cukorral, a sóval és a vanília esszenciával.
  2. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd kisebb adagokban hozzáforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet.
  3. A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe öntjük és rászórjuk a fagyasztott málnát. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a sütőből kivéve elosztjuk rajta a kis kockákra vágott vajat, és megszórjuk szeletelt mandulával, kristálycukorral.
  4. A süteményt visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. A sütőből kivéve, tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk.
  5. A tejszínt a cukorral lágy habbá verjük, és a tejszínhabot a süteményhez kínáljuk.
sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc











8 megjegyzés:

  1. Csodás sütihez, csodás képek! Imádom a málnás süteményt és a Tiéd roppant finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy, köszönöm! Úgy örülök, hogy tetszik! :) ♥ Tényleg isteni finom, küldök is belőle neked egy pár kockát, hogy tesztelhesd. :)

      Törlés
  2. Most morcos vagyok. Van itthon olyan szilva amit akár hónapokkal előtt is leszedhettek volna. Képtelen összeszedni magát egy hete. Gondoltam lesz belőle valami süti, nagyjából felvázoltam kétfélét. Aztán megláttam ezt, és kitaláltam, hogy málna helyett fahéjas szilva lesz az alján. És minden van itthon hozzá. De az Ember olyan piskótafób, hogy nem engedi!!!!!!!! Holnap elmegy, helyette jön a barátnőm. Szerintem ez lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondd neki, hogy ez nem is piskóta! És nem is hazudnál, mert ez tényleg nem az, csak állagra hasonló. :D Örülök, hogy megsütöd, és remélem, ízleni fog. Képzeld, én ma sütöttem meg másodjára, és nem sikerült úgy, mint elsőre, mert nem volt jó a sütőpor. :( Fujtósabb lett, de azért így is finom. A fahéjas szilva nagyon jó választás.

      Törlés
  3. Mondtam én, de látta a képet. Azt mondta a kép szép, de piskótás és azt nem szeretne. De részben mert elmentem egy cipőért, részben pedig mert a barátnőm néha fehérlisztfób, nem lett meg. Szóval este 10kor sül a szilvás clafoutis. De ezzel az a baj, hogy nem az alján hanem a tetején van a szilva. A szöszbe ezzel a válogatós népséggel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Sebaj, akkor majd egyszer.... vagy csak magadat kényezteted vele. Az a fahéjas szilvás változat nagyon izgatja a fantáziámat, szerintem szuper lenne. :)

      Törlés
  4. Csudaklassz sütit sütöttél! Meghiszem, hogy finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha tetszik! :) Tegnap kétféleképpen sütöttem meg: így, ahogy itt a receptben olvasható, csak málna helyett meggyel, illetve egy másik tepsivel málna nélkül és csokisan, mint a lyukas sütit. Nagyon finom volt úgy is.

      Törlés