Kategóriák

2014. június 18.

Zöldséges lepény




Én sem vagyok teljesen komplett. A nyár –vélhetően – egyik legmelegebb napján bekapcsoltam a sütőt! Tettem ezt azért, mert (időjárástól függetlenül) mindig érdekelt, milyen lehet a pizza teljes kiőrlésű lisztből. De ezt képes voltam erre a napra időzíteni! :D
Elsőre nem mertem teljesen fehér liszt nélküli lepényt sütni, ezért csak picit több, mint a fele lett teljes kiőrlésűből, és egyelőre nem is rozs- hanem búzalisztből. Sőt, még főtt krumplit is tettem a tésztájába! A készítése duplán izgalmas volt, mert az albérletben, ahol most lakunk, nem működik a sütő hőlégkeverés funkciója, holott az ilyen pizzaszerű tésztákat mindig azzal sütöm. Nagyon kíváncsi voltam tehát arra, hogy így milyen lesz, átsül-e rendesen.
Az eredménnyel végül nagyon elégedett voltam, mert szerencsére jól sikerült, és elmondhatom, hogy ebben a formában még a zöldpaprikát is jóízűen megettem. Arról nem is beszélve, hogy a Kutyát nagyon boldoggá tettem, mert hosszú idő után végre ehetett egy kis kelt tésztát. :)

Hozzávalók 1 lepényhez:

a tésztához:
20 dkg krumpli (tisztított mennyiség)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér kenyérliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl krumpli főzőlé

a feltéthez:
20 dkg zöldpaprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 ek. mangalicazsír
1 tk. ételízesítő
1 tojás
2 ek. tejföl (nálam 12% szírtartalmú)

elkészítés:
  1. A tésztához a felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük (a főzőléből félretesszük a szükséges mennyiséget) és hűlni hagyjuk. Áttörjük, és a sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk.
  2. Az élesztőt 1 dl krumpli főzőlében elkeverjük a cukorral, 1 evőkanál kenyérliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A felfutott élesztőt a többi főzőlével a krumplis liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A feltéthez a hagymát finomra, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk, és a zsíron – előbb lefedve, majd fedő nélkül – pirulásig sütjük.
  5. A kis kockákra vágott répát gőz fölött előbb félpuhára, majd a borsót is hozzáadva, készre pároljuk. Összekeverjük a hagymás-zöldpaprikás alappal, és ételízesítővel fűszerezzük. Hűlni hagyjuk.
  6. A tojást elkeverjük a tejföllel, és a zöldséges alaphoz dolgozzuk.
  7. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon vagy sütőpapíron fél centi vastag téglalapra nyújtjuk, tepsibe fektetjük és ráhalmozzuk a zöldséget. Addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, majd készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve kínáljuk.
sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc



4 megjegyzés:

  1. :D De jó ötlet! Tetszik a tészta és ez a zöldséges feltét. Amúgy tényleg egyikünk se százas... :D én dzsemet főzök, te meg kelt tésztát sütsz 40 °C-ban. :D De az élet így szép! ...és bizony kellenek az ilyen jó kis ételek a hűvösebb napokra. ..."loptam" egy kockát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Két hü.... együtt jár. :D Úgy örülök, hogy tetszik a lepény! Nem vettem lopásnak, sőt tettem mellé még 2 olyan hosszú szeletet. ;)

      Törlés
  2. Tetszik, hogy te is ilyen egészséges ételeket főzöl, sütsz mostanában. Adod az ötleteket. ;) Nagyon tetszik ez a lepény és friss borsóból új répából most kell elkészíteni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök Brigi, hogy kiszúrtad! :) Külön jól esik, hogy szerinted ötleteket adok neked, hiszen én aztán tényleg nem vagyok valami nagy zöldségfan. Oké, a répát azt imádom, de úgy általában, ami zöld, azt nem igen kedvelem. Igazából eddig is próbáltam odafigyelni, hogy milyen alapanyagokból főzök, de most még egy kicsit jobban muszáj, mert elszaladt velünk a ló, és le kell adni a fölös kilókat.

      Törlés