Az eperrel egyszerűen nem tudok betelni. Mégsem keverhetem mindig joghurtba, vagy különböző sütiket sem süthetek belőle egymás után, mert az egyáltalán nem kedvezne a kilóinknak, amitől ugyebár nagyon meg akarunk szabadulni. Persze lehet csinálni fogyókúrás süteményt is, de én most fagyira vágytam, ami az én verziómban szintén nem diétás, de napi 2 gömb miatt még nem fogom a fejemet a falba verni.
Azért is esett most a választás a fagylaltra, mert a Kutyafül pár napja már mondogatta, hogy meghív fagyizni. Én azonban hajthatatlan voltam, mert kb. 3 éve sem sütit, sem fagyit nem veszek már cukrászdában. Élvezem, hogy megcsinálhatom én magam is, és úgy, ahogy szeretem, ill. az sem utolsó szempont, hogy házilag elkészítve kicsivel kevesebbe is kerül. Így aztán a Kutyának is várnia kell, amíg az ilyen vagy olyan ízű jeges finomság itthon előállítódik. Szerencsére türelmes, és nem csábul el a cukrászdás édességekre.
Joghurtos eperfagyit egyébként már csináltam, de az nem volt krémes állagú, lévén, hogy a joghurtban elég sok a folyadék. Én viszont csak a selymesen lágy fagylaltokat szeretem. Ezért most egy krémes változatot próbáltam ki, ami bár nem készül el hipp-hopp, hiszen megelőzi egy kis „előjáték”, de érdemes rá várni, mert nagyon finom.
Azért is esett most a választás a fagylaltra, mert a Kutyafül pár napja már mondogatta, hogy meghív fagyizni. Én azonban hajthatatlan voltam, mert kb. 3 éve sem sütit, sem fagyit nem veszek már cukrászdában. Élvezem, hogy megcsinálhatom én magam is, és úgy, ahogy szeretem, ill. az sem utolsó szempont, hogy házilag elkészítve kicsivel kevesebbe is kerül. Így aztán a Kutyának is várnia kell, amíg az ilyen vagy olyan ízű jeges finomság itthon előállítódik. Szerencsére türelmes, és nem csábul el a cukrászdás édességekre.
Joghurtos eperfagyit egyébként már csináltam, de az nem volt krémes állagú, lévén, hogy a joghurtban elég sok a folyadék. Én viszont csak a selymesen lágy fagylaltokat szeretem. Ezért most egy krémes változatot próbáltam ki, ami bár nem készül el hipp-hopp, hiszen megelőzi egy kis „előjáték”, de érdemes rá várni, mert nagyon finom.
Fagylaltalaphoz:
35 dkg földieper
88 dkg görög joghurt (2 nagy pohár)
2,5 dl habtejszín
8 dkg nyírfa-porcukor
1 tk őrölt gyömbér
Öntethez:
6 nagy eperszem
1 dl eperpüré
1 ek. nyírfacukor
Díszítéshez:
friss eperszemek
citromfű
elkészítés:
- A joghurtkrémsajtot előző nap eszerint a recept szerint elkészítjük. (1 nap elég neki, és kb. 40 dkg, krémes állagú krémsajtunk lesz.)
- A megmosott, kicsumázott epret 6 szem kivételével pürésítjük és félreteszünk belőle 1 dl-nyit.
- Az öntethez a félretett eperszemeket felkockázzuk, és az 1 dl eperpürével, valamint a nyírfacukorral kis lángon sűrűsödésig főzzük. Teljesen kihűtjük.
- A joghurtkrémsajtot alaposan elkeverjük a többi eperpürével, a cukorral és a gyömbérrel.
- A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az epres joghurtkrémhez forgatjuk, és az így kapott krémet jól zárható műanyag dobozba vagy doboz alakú fém sütőformába kanalazzuk. Mélyhűtőbe tesszük 1 órára, majd villával jól átkavarjuk. Ismét hűtjük 30-60 percet, és újból átkavarjuk.
- A fagylaltalap tetején kanállal több helyen mélyedéseket ejtünk, beletöltjük a kihűlt eperöntetet, és a tetejére is teszünk a megmaradt az öntetből.
- Pár órára mélyhűtőbe tesszük, majd fogyasztás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból. Friss eperszemekkel és citromfűvel díszítjük.
Nagyon egyre jár az agyunk! :D A héten én is készítettem joghurtos gyümölcsfagyit. A tiéd csodaszép és nagyon finom lehet! :) Kérek szépen pár gombócot! Küldök cserébe szörpöt! ;)
VálaszTörlésJaj, de bánom én ezt! :D Tök jó, hogy te is joghurtosat csináltál, finom is! :) Köszönöm, örülök, hogy tetszik a fagyikám, ezért mindenképp megkínállak egy szép nagy adaggal, friss eperrel bolondítva, sőt még tejszínhabot is teszek rá szépen. ;) A szörpikédre pedig abszolút vevő vagyok.
TörlésJaj, de bánom én ezt! :D Tök jó, hogy te is joghurtosat csináltál, finom is! :) Köszönöm, örülök, hogy tetszik a fagyikám, ezért mindenképp megkínállak egy szép nagy adaggal, friss eperrel bolondítva, sőt még tejszínhabot is teszek rá szépen. ;) A szörpikédre pedig abszolút vevő vagyok.
TörlésNagyon gusztára sikeredett! Érdekes lehet benne a gyömbér :)
VálaszTörlésKöszi, kedves vagy! :) A gyömbér sajna fagyott állapotában már nem annyira érződött benne, elférne még benne egy kevés. Pedig a krémben még jól érződött. Talán friss gyömbérrel jobb lett volna. Na majd legközelebb. :)
TörlésMilyen jó lenne az én mogyorós fagyimmal felválva elnyalogatni.... Imádom az epres fagyit!
VálaszTörlés:D Igazad van, felváltva enni minimum kétféle fagyit nagyon jó ötlet.
Törlés