Kategóriák

2014. január 9.

Túrós-pepperoni paprikás kenyér lila hagymával

 

 

 
Mostanában újból kedvet érzek ahhoz, hogy minden alkalommal másféle kenyeret vagy péksütit süssek. Ez azért jó, mert így mindig más ízek kerülnek az asztalra, és izgalommal tölt el a kóstolás.
Most egy olyan kenyeret választottam, amit egy kölcsön kapott és eddig még vissza nem kért könyvből, a Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez című kiadványból néztem ki. Ebben a könyvben minden kelt tészta receptjében szárított élesztőt vagy kovászt használnak. Én azonban a szárítottnál jobban kedvelem a friss élesztőt (a kovászos pedig már tervben van), ezért most is át kellett konvertálnom a receptet, amiben egyébként lila hagyma helyett zöld hagymát írnak, valamint a pepperoni paprika egy része is nagyobb darabokban kerül a kenyérbe. Nekem egyik sem volt itthon, csak a durvára darált változat, ill. lila hagyma, de szerintem így is nagyszerűen működik.
A formáját pedig egy másik receptből mentettem át, így házasítva össze két kenyeret. :) Az eredmény mind ízében, mind formájában jó választásnak bizonyult, de már nyersen is szemet gyönyörködtető látványt nyújtott. Mi nagyon szeretjük az ehhez hasonló fűszeres kenyereket, és most ez az egyik nagy kedvencünk. :)


Hozzávalók 1 kenyérhez:

37,5 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg tehéntúró
1 fej (kb. 5 dkg) lila hagyma (tisztított mennyiség)
1 púpozott tk. szárított pepperoni paprika
1 tk. oregánó
1 tk. só
1 púpozott ek. cukor
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2 dl langyos víz

elkészítés:
  1. A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, és a felforrósított olívaolajon enyhén megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. Kevés langyos, cukros vízben egy kis liszttel elkeverjük az élesztőt, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval, oregánóval, pirított hagymával, pepperonival vegyített többi lisztet elmorzsoljuk a túróval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az extra szűz olívaolajat, és robotgéppel megdagasztjuk. A tésztát olívaolajjal vékonyan kikent tálban, meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, és 2 db kb. 40 cm hosszú rúddá sodrunk. A rudakat kereszt alakban egymásra tesszük, és középről indulva, mindkét irányban összecsavarjuk. A tésztavégeket összedolgozzuk, aláhajtjuk.
  5. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és olajjal megkent folpackkal+konyharuhával letakarva 20-30 percet pihenni hagyjuk.
  6. A kenyér tetejét meghintjük liszttel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


 


6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, kipróbálom biztosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök! :) Biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni ebben a kenyérben.

      Törlés
  2. Ez csodaszép lett! Biztosan isteni finom! ...ahogy olvasom a hozzávalókat és a leírást, már érzem is az illatát! Már csak az íz hiányzik, úgyhogy ha még van ebből a klassz kenyérből, kérek szépen két szeletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik! :) Bizony, ez az eddigi legfinomabb kenyér. Mákod van, mert van belőle, a napokban is sütöttem és még mindig puha, úgyhogy szívesen küldök belőle.

      Törlés
  3. Szárított pepperóni? Azt hol veszel? Én még sosem láttam. Egyszerű szárított paprika, vagy csilipapika? (Egyébként nagyon tetszik. A hétvégén meg is sütöm... :) )
    Zizu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Olaszországból kaptam ajándékba, de biztos vagyok benne, hogy itthon is lehet kapni a delikát fűszerüzletekben, vagy egy nagyobb Intersparban. De a szárított, tört (nem őrölt) csilipaprika is tökéletesen megfelel helyette, azt pedig lehet kapni a boltokban. Az enyém most épp Lucullus. Örülök, hogy tetszik a kenyér, és ha megsütöd, remélem, ízleni is fog, mert tényleg szuper finom. :)

      Törlés