Kategóriák

2013. március 19.

Kókusztej házilag





Tavaly nyáron csináltam először kókusztejet, de addig én sem tudtam pontosan, hogy mi is az, és azt sem, hogy mennyi mindenre használható. Aztán elolvastam róla a tudnivalókat, és nem volt nehéz belátni, milyen egészséges. Amúgy is kedvelem a kókusz ízét, és ha nem is vagyok éppen őrült módon a rajongója, azért a kókuszreszeléket szívesen megeszem sütibe belecsempészve. Sajnos a Kutyafül nem szereti, de ez engem nem tántorít el attól, hogy néha-néha készítsek magamnak és a szüleimnek valamilyen kókuszos édességet. Legutóbb süteménybe használtam fel a kókusztejet, és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.

Hozzávalók (attól függően, hogy mennyi kókusztejet szeretnénk):

jó minőségű, szárított, bio kókuszreszelék (nem kénnel fehérített) vagy friss kókuszdió húsa
víz

az elkészítés módszerei:

1. áztatással:
a) A kókuszreszeléket felöntjük kb. másfélszeres mennyiségű hideg vízzel, min. 12 órán át állni hagyjuk, majd szűrőn vagy sűrű szövésű textílián átszűrjük és jól kinyomkodjuk a reszeléket. Az így kapott kókusztej íze kevésbé intenzív.
b) A kókuszreszeléket leforrázzuk másfélszeres mennyiségű vízzel, min. fél órát vagy még többet állni hagyjuk, majd szűrőn vagy sűrű szövésű textílián átszűrjük és a reszeléket alaposan kinyomkodjuk.
Mindkét áztatásos módszerrel sovány kókusztejet kapunk, mert a zsír ilyen módon nem válik ki rendesen. Az enzimek áztatással a kókusztejben maradnak és nem sérülnek a vitaminok.
2. főzéssel:
a) A kókuszreszeléket lábasba tesszük, leforrázzuk másfélszeres mennyiségű vízzel, 1-5 percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük. Jó pár percen át magas fokozaton turmixoljuk.
b) A kókuszreszeléket forrásban lévő vízbe szórjuk, kb. 10 percig forraljuk, ezután teljesen kihűtjük, majd leturmixoljuk és leszűrjük. A reszeléket jól kinyomkodjuk.

A kinyomkodás nálam úgy történik, hogy a szűrőbe sűrű szövésű anyagot teszek, beleöntöm a kókuszpépes kókusztejet, hagyom lecsöpögni róla a tejet, majd a textíliában maradt pépet kicsavarom.

Az így kapott kókusztej íze intenzívebb, krémesebb, de az enzimek nem maradnak benne és a vitaminok is sérülnek. 



forrázás és áztatás

főzés

turmixolás

leszűrés


Akár áztatásos, akár főzéses technikával készítettük a kókusztejet, miután kihűlt, a felszínén egy fehér réteg képződik – ez a kókuszzsír, ami hűtőben pár napig eláll, akárcsak a kókusztej.
A kinyomkodott, nedves kókuszreszelék konyharuhára téve, pár óra alatt teljesen megszárad és újra felhasználhatjuk kókusztej készítéséhez, de már kevesebb vízzel, vagy süteményekbe. A kókusztejet édesíthetjük mézzel vagy bármilyen édesítővel, de natúran is kellemes ízű. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erősíti az immunrendszert és lúgosít. Többek között kálium, kalcium, magnézium és foszfor van benne, ill. B, E és D-vitamin. A kókusztej összetevőiben a legközelebb áll az anyatejhez. A kókusztej, ami tulajdonképpen kókusz ízű víz, nem összetévesztendő a valódi kókuszvízzel, ami a kókuszdió belsejében található. Aki pedig tejben áztatja vagy tejben főzi a kókuszreszeléket, az nem kókusztejet kap, hanem kókusz ízű tejet. Bolti, szárított kókuszreszelék helyett friss kókuszból is készíthetjük a kókusztejet, ami így lágyabb, de erőteljesebb ízű lesz.


kókuszzsír



a kókusztej felhasználása:

a kókuszzsír felhasználása:

  • sütéshez
  • kozmetikai célokra (pl. ajakápolónak)