Amióta megvettem Michel Roux - Tészta varázs című könyvét, azóta szemezek az empenadával. Már a kép alapján finomnak ígérkezett. :)
Flantésztát már csináltam, tudtam, hogy klasszul lehet vele dolgozni, és a töltelék elkészítése sem tűnt bonyolultnak. Bezzeg a tésztakorongok betöltése és a szélek behajtogatása – na, az aztán eltartott egy ideig! A recept szerint 30 db empenadát kellene kapnunk 72 dkg flantésztából, de nekem tízzel több lett. Ez már csak azért sem volt baj, mert a töltelék is épp 40 db-hoz volt elegendő. A szélek sodrott selyemzsinórhoz hasonlatos mintázatának kialakítása bizony feladta a leckét, sehogy sem akart összejönni. Csak néhány empenadán sikerült ezt prezentálnom, de sülés közben a tészta széle kirúgta magát, és köddé vált a zsinórmintázat. Egye fene, az ízén ez mit sem változtat!
Amikor kisült, kíváncsian haraptam bele az első félholdacskába, és nem csalódtam, nagyon ízletesek ezek a húsos-sajtos empenadák. Nyugodt szívvel ajánlom, akár vendégvárónak is. ;)
A tölteléket előző nap is elkészíthetjük, felhasználás előtt érdemes kicsit felmelegíteni (majd hűlni hagyni), mert a benne lévő sajt miatt a hűtőben megdermed.
Ha nem akarunk annyit szórakozni a töltögetéssel, akkor jóval nagyobbra is szaggathatjuk a tésztakorongokat, vagy ahogyan a leveles tésztát: kinyújtjuk, betöltjük és a szabadon maradt tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre. Nem szabad feltekerni, mert a tészta belül nem sül át.
Flantésztát már csináltam, tudtam, hogy klasszul lehet vele dolgozni, és a töltelék elkészítése sem tűnt bonyolultnak. Bezzeg a tésztakorongok betöltése és a szélek behajtogatása – na, az aztán eltartott egy ideig! A recept szerint 30 db empenadát kellene kapnunk 72 dkg flantésztából, de nekem tízzel több lett. Ez már csak azért sem volt baj, mert a töltelék is épp 40 db-hoz volt elegendő. A szélek sodrott selyemzsinórhoz hasonlatos mintázatának kialakítása bizony feladta a leckét, sehogy sem akart összejönni. Csak néhány empenadán sikerült ezt prezentálnom, de sülés közben a tészta széle kirúgta magát, és köddé vált a zsinórmintázat. Egye fene, az ízén ez mit sem változtat!
Amikor kisült, kíváncsian haraptam bele az első félholdacskába, és nem csalódtam, nagyon ízletesek ezek a húsos-sajtos empenadák. Nyugodt szívvel ajánlom, akár vendégvárónak is. ;)
A tölteléket előző nap is elkészíthetjük, felhasználás előtt érdemes kicsit felmelegíteni (majd hűlni hagyni), mert a benne lévő sajt miatt a hűtőben megdermed.
Ha nem akarunk annyit szórakozni a töltögetéssel, akkor jóval nagyobbra is szaggathatjuk a tésztakorongokat, vagy ahogyan a leveles tésztát: kinyújtjuk, betöltjük és a szabadon maradt tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre. Nem szabad feltekerni, mert a tészta belül nem sül át.
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
72 dkg flantészta
45 dkg darált, sovány marha és/vagy sertéshús
30 dkg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
30 dkg paradicsom
só
1 tk. őrölt kömény
1 tk. szárított oregánó
1 tk. édes fűszerpaprika
1 tk. őrölt fekete bors
5 dl marhaalaplé (leveskockából is lehet)
30 dkg reszelt cheddar sajt vagy más zsíros sajt
15 dkg túró
1-1,5 dl mogyoróolaj vagy zsír
elkészítés:
- A töltelékhez a fele mennyiségű felforrósított olajon megpirítjuk a darált húst. Ha szükséges, lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, és a kész sült húst átszedjük egy tálba. Hűlni hagyjuk.
- A bevágott paradicsomokat 1 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehéjazzuk és a húsukat felkockázzuk.
- A többi olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, és néha megkeverve, 20 percig pároljuk.
- Rátesszük a kész darált húst, a fűszereket, felöntjük az alaplével, és kis lángon addig főzzük, amíg a leve el nem forr.
- Hozzákeverjük a túrót, a reszelt sajtot, és további 2-3 perc alatt készre főzzük. Teljesen kihűtjük.
- A flantésztát eszerint a recept szerint elkészítjük (a kimaradt tésztát másra is felhasználhatjuk).
- A tésztát 5 egyforma darabra vágjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. A gombócokat 1,5-2 mm vastagságúra nyújtjuk, és 9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőlük.
- A töltelékből egy-egy púpozott teáskanálnyit teszünk a tésztakörök egyik felére, és a töltetlen tésztarészt ráhajtjuk. A széleket jól lenyomkodjuk.
- Egy félhold alakú töltött tésztát a kezünkbe vesszük, és az íves szélét fentről lefelé haladva, a töltelék irányába hajtogatjuk. (Így olyan lesz, mintha egy selyemzsinór futna végig rajta.) Folpackkal letakarva, 20 percre hűtőbe tesszük.
- Az empenadákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk. Kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt vagy paradicsom pestót, de magában is finom.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc