Kategóriák

2013. december 10.

Köményes csavart kifli

 

 


 
Ez a kifli zsömlének indult, de miután Limaránál véletlenül rám talált egy jópofa formázási technika, mindenképp ki kellett próbálnom. :D A tésztába ezúttal tojás is került – finom puha péksüti lett az eredmény. :)
Ezt a fajta kiflit nem kell kettévágni (én csak amiatt tettem meg, hogy felfedjem a belsejét), mert a feltekerés következtében kialakult árok a sütésnek köszönhetően annyira kiszélesedik, hogy pont elfér benne bármilyen feltét: tejföl, sajt, felvágottak, szalámi, vagy akár zöldségragu. ;)

 


Hozzávalók 10 darabhoz:


55 dkg fehér kenyérliszt vagy finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott ek. őrölt kömény
1 ek. só
1 ek. cukor
1 nagy tojás
1 ek. növényi olaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl víz
köménymag a szóráshoz

elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk, és egy kis lisztet adva hozzá, elkeverjük 1 dl langyos vízzel. Kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az őrölt köményt, a felvert tojás 2/3 részét, a többi vizet, és robotgéppel megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 10 egyforma gombócot formázunk, csúcsos végű rudakká sodorjuk és ellapítjuk. Letakarva 10 percet pihenni hagyjuk.
  4. A tésztarudakat ellipszis alakúra nyújtjuk, majd a hosszanti íves oldaluknál fogva, mindkét irányból a tésztalap közepéig feltekerjük. A végeket összecsippentjük, és ellentétes irányban megcsavarjuk.
  5. Egy nagy konyharuhát vagy asztalterítőt beszórunk liszttel, és a kifliket „arccal” lefelé felsorakoztatjuk rajta úgy, hogy – mintegy választóvonalként – mindegyik között felhúzzuk a terítőt. Letakarva, kb. 20 perc alatt megkelesztjük.
  6. A kifliket óvatosan átfordítva, a sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk (lesöpörjük róluk a lisztet), a tetejüket lekenjük a kevés vízzel hígított, félretett tojással, megszórjuk köménymaggal, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


 



3 megjegyzés:

  1. Juj... de guszták, ahogy ott sorakoznak a kosárban! :) Én is szeretem a köményt, úgyhogy ez a kifli biztos nagyon ízlene! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Igen, felsorakoztattam őket; várják, hogy küldemény legyen belőlük. :D Valahogy sejtettem, hogy te sem leszel rosszul a köménytől. :D Küldök belőle pót adagot. ;)

      Törlés
    2. :D De aranyos vagy! Köszi! ♥

      Törlés