Kategóriák

2013. október 21.

Lenmagos vágott zsemle

 

 


 
Jó ideje szinte csak Ági barátnőm hamburgerzsömléjét sütöm – annyira szeretjük –, és az elmúlt hetekben csak egyszer készítettem másféle péksütit. Most megint kenyérhez hasonló tésztájú keltre vágytam, ezért vegyítettem az itthon fellelhető megmaradt liszteket. Eredetileg nem akartam lefotózni és feltenni a blogra ezt a receptet, de a zsemle olyan finomra sikerült, hogy nem bírtam megállni, hogy ne mutogassam őket itt – hátha látszik is rajta, hogy milyen jóízű. :D Extra puha lett, úgyhogy tényleg dagadt a mellem a büszkeségtől. Ennél már csak a kovászos változat lehet jobb, aminek a készítésben Fahéj barátnőm jeleskedik. Ezt a zsemlét ezért most elsősorban neki ajánlom: drága Fahéj, próbáld ki kovásszal, és kérlek, majd referálj az eredményről! ;)
Másodsorban pedig Áginak küldöm: Ágikám, próbáld ki te is, hátha úgy fogod szeretni, ahogy mi a te hambizsömidet! :)
És nem utolsó sorban, természetesen mindenki másnak is ajánlom, aki otthon süti a kenyeret és a péksüteményeket, vagy még csak most készül életében először kelt tésztát dagasztani. ;)


Hozzávalók 10 darabhoz:

30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dkg lenmag, durvára darálva
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
2 ek. napraforgóolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2 dl víz
1 dl tej

elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral és egy kis tönkölyliszttel elkeverjük 1 dl langyos, tejes vízben, és egy kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt, az olajat és a többi folyadékot a sóval, lenmaggal vegyített lisztkeverékhez adjuk, robotgéppel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A tésztából lisztezett munkalapon 10 gombócot gömbölygetünk, és kb. 15 cm hosszú rudakká sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejüket hosszan bevágjuk, és letakarva 20 percet hagyjuk pihenni.
  4. A péksütik tetejét bespricceljük vízzel, és előmelegített sütőben megsütjük. A sütőből kivéve újra bespricceljük vízzel, és rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


 




8 megjegyzés:

  1. Csodás! :D Drága vagy, köszönöm a kedves ajánlást! Olyan szépek ezek a zsömik, látszik rajtuk, hogy szeretettel készültek! :) ♥

    VálaszTörlés
  2. De jó, itt vigyorgok. :) Köszönöm! A te hambizsömijeiden gyakoroltam ki a formázást, mert mindig olyanra alakítom őket, mint most ezeket a vágott zsemléket. Remélem, ízleni fog neked majd.

    VálaszTörlés
  3. Meseszépek lettek! :) Mivel gyorsan kellett valami péksüti, és nem volt öregtésztám, hát nekiálltam én is! Most kel, nagyon kíváncsi vagyok rá! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, Évi, ennek nagyon örülök! Most aztán izgulok, hogy neked hogy fog ízleni. Ugye megírod majd!? Jó étvágyat kívánok hozzá!

      Törlés
  4. Szia :) Én is megcsináltam, csak nekem sűrűbb lett a belseje. Mit ronthattam el? De egyébként isteni finom :) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De örülök, hogy megsütötted! Sajnálom viszont, hogy sűrűbb lett. Lehet, hogy nem kelt meg eléggé? Javaslom, hogy ebben a hideg időben a tésztát egy tálban tedd langyos sütőbe, takard be fóliával és konyharuhával, és így keleszd meg. Formázás után is mindenképp keleszteni kell, akkor jóval levegősebb lesz. DE az is lehet, hogy kicsit kemény lett a tésztád. A lisztek nem egyformák, némelyik több folyadékot is fel tud venni. Ezt neked kell kitapasztalnod. De remélem, legközelebb úgy sikerül, ahogy szeretnéd! :) Drukkolok!

      Törlés
  5. Ezt a receptedet is megcsináltam.Nagyon finom lett ,nagyon jó az oldalad rendszeresen nézem :-)A Sárgarépafasírtot is megcsináltam az is szuper jó lett. Remélem sok finomságot teszel majd továbbra is fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emese! Nagyon örülök, hogy ízlett a zsemle! :) Jó érzés tudni, hogy rendszeresen nézelődsz a blogomon, mert számomra az a legfontosabb, hogy az olvasóim meg legyenek elégedve a receptekkel. Köszönöm, hogy megírtad, és további jó nézelődést nálam. :)

      Törlés