Most már én is mosolygok magamon, mert olyan ételeket is kezdek megszeretni, amit sok éven át meg nem ettem volna. A meggy – csak úgy magában – szintén ezek közé az ételek közé tartozik, de most, hogy a kertünkben idén a két kis meggyfánk is hozott termést, nincs szívem kidobni, vagy mind egy szálig elajándékozni. A mi meggyünk ui. az édesebb fajtából való, önmagában fogyasztva is ízlik nekem, ráadásul abszolút bio, mert nem érte permetszer.
Az idén nagyon kedvező volt az időjárás a meggytermés szempontjából, így a meggyfáink kb. 5 kilónyi mennyiséggel ajándékoztak meg bennünket, ami a fák méretét tekintve nem kevés. A leszedett gyümölcs egy részét persze mégis elosztogattam.
Meggyszedés után aztán azonnal beindult a fantáziám, és láttam magam, ahogy egymás után készítem a meggyes édességeket. A sort ezzel a krémlevessel kezdtem, és meg kell mondjam, még én is meglepődtem, mennyire jól esett kanalazni a saját termésből készült üde, nyári leveskét.
Innentől kezdve tehát éljen a meggy! :D
Az idén nagyon kedvező volt az időjárás a meggytermés szempontjából, így a meggyfáink kb. 5 kilónyi mennyiséggel ajándékoztak meg bennünket, ami a fák méretét tekintve nem kevés. A leszedett gyümölcs egy részét persze mégis elosztogattam.
Meggyszedés után aztán azonnal beindult a fantáziám, és láttam magam, ahogy egymás után készítem a meggyes édességeket. A sort ezzel a krémlevessel kezdtem, és meg kell mondjam, még én is meglepődtem, mennyire jól esett kanalazni a saját termésből készült üde, nyári leveskét.
Innentől kezdve tehát éljen a meggy! :D
Hozzávalók 8 személyre:
a leveshez:
1 kg magozott meggy (nálam Pándy üvegmeggy)
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
½ citrom leve
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
1 púpozott ek. étkezési kukoricakeményítő
1 nagy fahéjrúd
8-10 szem szegfűszeg
8-10 szem szegfűbors
a tálaláshoz:
2,5 dl habtejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
személyenként 1 tk. pirított mandulapehely
elkészítés:
- A meggyet lábasba tesszük és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Citromlével, fahéjrúddal, szegfűszeggel, szegfűborssal és ízlés szerint cukorral ízesítjük. Forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Kivesszük belőle a fűszereket, és a levest leturmixoljuk.
- A keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés tejben, és besűrítjük vele a levest.
- Hozzáadjuk a többi tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot, és épp csak összefőzzük (nem forraljuk!).
- Behűtve, édesített tejszínhabbal és pirított mandulapehellyel díszítve tálaljuk.
Bizony éljen! :D Nagyon klassz krémlevest csináltál! ;) Szépek a képek!
VálaszTörlésNa hallod, hogy én menniyre utáltam a gyümileveseket, erre most tessék! :D Hiába no, a saját termés öröme... A meggyet eddig csak meggyszóstnak és meggydszemnek szerettem, de úgy nagyon. Magában meg nem ettem volna, de a miénk olyan édes, hogy most már magában is szeretem. :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik!
:D De jó! Ez olyan klassz. Hát igen azért a sajátnak teljesen más az íze... ;)
VálaszTörlésHm de jól néz ki, máris éhes lettem. Gyümölcskrém leves, ez kell nekünk is. Gyümölcsöt egészben, csak magában, de ez a leves annyira guszta, hogy ki kell próbálnom.
VálaszTörlésAdok még egy esélyt a gyümölcsös kajáknak :).
Kedves Hard_cyclone! De örülök, hogy megtetszett a levesem! Mindenképp készítsd el, szerintem nem fogsz benne csalódni! :)
VálaszTörlésSzámomra óriási kedvenc a meggykrémleves, gyakran készítem kánikula idején.
VálaszTörlés...és szeretem a képeidet is - de ezt már lehet, hogy írtam. :))
Kedves Gabi, nagyon aranyos vagy, köszönöm, mindig örömmel olvasom, ha tetszenek a képeim, akárhányszor írod is le! :D ;)
VálaszTörlésIgen, a meggyleves most már nálunk is favorit lesz. :)
Imádom! Csodásak a fotók!!! :)
VálaszTörlésDe jó, örülök, és köszi, Vicuska! ;)
VálaszTörlésEz a leves még mindig nagyon klassz! ;) Csodásak a fotók, micsoda színek! :D ♥
VálaszTörlésKöszönöm! :) ♥ Tegnap mi is újra megállapítottuk, hogy ez a leves jó találmány. :)
TörlésÚgy sejtem, küldhetem a kóstolót. ;)