Imádom a kelt tésztát, legyen az kenyér, péksütemény, pizza vagy akár édes kelt sütemény. Nem vagyok egyedül ezzel, mert a Kutyánszki talán még nálam is jobban odáig van érte.
Amikor ezt a lepényt megláttam egy receptkönyvben, azonnal tudtam, hogy egyszer sort kerítek rá. El is jött a megfelelő alkalom, mert a Kedves mostanában majd' minden nap sokáig dolgozik, és ezzel akartam kedveskedni neki. Nagy volt az öröm, amikor megkínáltam ezzel a pizzaféleséggel. Be is puszilta a nagy részét.
Direkt magasabb tésztaperemet szerettem volna, de akinek szimpatikusabb, az készítse úgy, ahogy a pizzát szokás. A rengeteg hagyma pedig senkit se rettentsen el, ennek a lepénynek épp ez a lényege! Akinek érzékeny a gyomra a hagymára, az se tartson tőle, mert a töltelék nagyon lágy, enyhén édeskés ízű, és utólag a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen, ill. a gyomrunk sem szenved károkat. Nyugodtan lehet nekem hinni, mert pl. az anyukám is tart a hagymától, mégis örömmel gondol erre a lepényre, ez ui. nem bántotta sem a gyomrát, sem az epéjét. :)
Amikor ezt a lepényt megláttam egy receptkönyvben, azonnal tudtam, hogy egyszer sort kerítek rá. El is jött a megfelelő alkalom, mert a Kedves mostanában majd' minden nap sokáig dolgozik, és ezzel akartam kedveskedni neki. Nagy volt az öröm, amikor megkínáltam ezzel a pizzaféleséggel. Be is puszilta a nagy részét.
Direkt magasabb tésztaperemet szerettem volna, de akinek szimpatikusabb, az készítse úgy, ahogy a pizzát szokás. A rengeteg hagyma pedig senkit se rettentsen el, ennek a lepénynek épp ez a lényege! Akinek érzékeny a gyomra a hagymára, az se tartson tőle, mert a töltelék nagyon lágy, enyhén édeskés ízű, és utólag a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen, ill. a gyomrunk sem szenved károkat. Nyugodtan lehet nekem hinni, mert pl. az anyukám is tart a hagymától, mégis örömmel gondol erre a lepényre, ez ui. nem bántotta sem a gyomrát, sem az epéjét. :)
Hozzávalók 2 db 22 cm-es lepényhez:
a tésztához:
40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1 tojás
1 mk. cukor
1 tk. só
2 dkg friss élesztő
kb. 1,2 dl tej
a töltelékhez:
70 dkg vöröshagyma
25 dkg füstölt, húsos szalonna, felkockázva
4 dkg vaj
15 dkg Crème fraîche vagy tejföl
3 kis tojás
őrölt fehér bors
őrölt kömény
só
elkészítés:
- A tésztához a cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük egy kevés langyos tejjel, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a felvert tojást, a többi tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztából 2 gombócot formázunk, és letakarva 10 percet pihentetjük.
- Lisztezett munkalapon mindkettőt akkorára nyújtjuk, hogy a kerek pitesütő- vagy kapcsos tortaformába illesztve, egy kis pereme legyen. Letakarva addig kelesztjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
- A szalonnát a vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikára szelt hagymát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Langyosra hűtjük.
- A crème fraîche-t simára dolgozzuk a tojásokkal, borssal, fűszerköménnyel ízesítjük és összekeverjük a hagymás alappal.
- A tölteléket a tésztára simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosra hűlve fogyasztjuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Wow! Hát ez istenien néz ki! Feltétlenül meg kell sütnöm, mert imádjuk a hagymát! :) Hagymát eszünk hagymával! :D
VálaszTörlésKöszi, nagyon aranyos vagy! :) Mi is hagymarajongók vagyunk, de ettől a lepénytől kicsit féltem, mert valóban rengeteg hagyma van benne. De amikor elkészült - húúú, nagy örömet szereztem vele magunknak. Puha és édeskés volt a hagyma, meg se érezte a gyomrunk.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, én is imádnám!
VálaszTörlésKöszi Zsuzska, biztos vagyok benne. :)
VálaszTörlésÓha! Hát ez a lepény még mindig nagyon tetszik. Az új fotókon, meg aztán pláne! :D Eléggé helytelen, hogy még mindig nem készítettem el... :O De ami késik, nem múlik, már csak egy kis ihletadó kóstoló hiányzik. ;)
VálaszTörlésKöszi, örülök, hogy tetszenek az új képek! :) Rajtam ne múljon az ihletadás, máris küldöm a kóstolót. ;)
Törlés