Kategóriák

2013. április 29.

Gyökérkenyér lenmaggal






Nagyon régóta szemezek a gyökérkenyérrel, mert tetszik ez a rusztikus forma. Nem tudom az okát, hogy eddig miért nem sütöttem, de amikor a napokban Ági barátnőm blogján nézelődtem, megint megakadt a szemem az ő svájci gyökérkenyér fotóján. Aznapra már alig volt kenyerünk, így aztán hamar eldőlt, hogy az ő receptje szerinti gyökérkenyeret fogom elkészíteni. Dagasztani egyáltalán nem kell, ezért pláne minden mellette szólt. :) Előre tudtam, hogy az 5 órás kelesztést nem lesz időm kivárni, ezért Ági javaslata szerint növeltem az élesztőadagot, így a kelesztési idő 2,5 órára csökkent. Kíváncsian figyeltem a megkelt tészta állagát, mert ilyen lágy kenyértésztával még sosem dolgoztam. Sütés után pedig várakozással telve szegtem meg, és rácsodálkoztam, hogy milyen szép lyukacsos, ruganyos, puha és ropogós. Minden megvan benne, ami fontos egy kenyérben. Akkor el is határoztam, hogy ha elfogy, azonnal nekiállok egy másiknak, csak egy picit alakítok rajta, mert szeretek játszani a lisztekkel. Második alkalommal kevesebb élesztőt használtam, és kivártam az 5 órás kelesztési időt. Érdemes volt, mert még könnyebb lett a tészta. Köszönet a jó alapreceptért! :)




Hozzávalók 2 kenyérhez:

20 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. lenmag
1 ek. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj
2 dkg friss élesztő
2 dl tejfölsavó (ami a házi mascarpone készítéséből visszamaradt)
kb. 2 dl langyos víz

elkészítés:

  1. A liszteket elvegyítjük a sóval, a cukorral és a lenmaggal. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a vizet, az olajat, tejfölsavót, és fakanállal alaposan összekeverjük. A híg állagú tésztát letakarjuk, és 5 órán át, meleg helyen megkelesztjük.
  2. A megkelt tésztát alaposan belisztezett felületre borítjuk, kicsit átforgatjuk, hogy ne ragadjon, majd kétfelé vesszük.
  3. A kapott tésztákat ellapogatjuk, kézzel 15x30 cm-es téglalapokra kihúzkodjuk, majd a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük és megcsavarjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva 15 percet pihentetjük. Bespricceljük langyos vízzel, és előmelegített (gőzös) sütőben aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc






6 megjegyzés:

  1. De aranyos vagy! Most fülig ér a szám! ♥
    Nagyon szépek! Igazi klassz kanyargós gyökérkenyerek! :) Úgy örülök, hogy megtetszett az alapötlet! ;) Maggal még nem sütöttem, de ki fogom próbálni; klassz, hogy savót is tettél bele! Ja, amúgy tényleg furák a sütők. A miénkben, ha van gőz sütéskor, akkor jó masszív ropogós lesz a kenyér héja és később sem puhul meg. Ha nincs gőz, akkor is ropogós lesz frissen, de másnapra puhább lesz. Miután beszéltünk róla kipróbáltam, és azóta én is ritkábban gőzölök. :D

    VálaszTörlés
  2. Úgy örültem itt a bogyómnak, hogy azt meg elfelejtettem írni, hogy imádom a képeket! ;)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy örülsz! :D ;) Annak meg pláne, hogy tetszenek a képek meg a reci. Biztos voltam benne, hogy amit a te receptjeid közül kipróbálok, abban nem csalódok. Nem ez az első eset, hogy kiválasztottam tőled valamit, tudod jól, így volt ez tavaly is vagy azelőtt.... ???
    Sajnos nálam akkor is megpuhul a kenyér héja, ha gőzösen sütöm, ha nem, bár ez nem meglepő, mert én nejlonzacsiban tartom a kenyeret.
    De miért hallgattál rám gőzölés-ügyben? Ha nálad bevált, ne térj el a jótól! :)

    VálaszTörlés
  4. :) Hát felénk szokták így mondani, ha valaki nagyon örül valaminek. :)

    VálaszTörlés
  5. De érdekes, jópofa! Én még ezt nem is hallottam, pedig itt lakunkegymástól egy köpésre.

    VálaszTörlés