Tiszta vicc, hogy konyhai "karrierem" során sokáig egyszer sem főztem meg ezt az alapvető egytálételt, pedig gyerekkorom óta szeretem. Anya sokszor készítette, és többnyire nokedlivel, vagy ahogy Vásárhelyen mondják - galuskával. Nem kértem, hogy írja le a receptjét, hanem utánanéztem máshol, és aztán a magam szájíze szerint alakítottam. Már elsőre is nagyon finomra sikerült, de kicsit megjártam vele, amikor a nokdelitésztát beleszaggattam a már majdnem kész ételbe. Eredetileg ui. ez egy kipróbált és működő dolog. Nálam nem jött össze, ezért azóta is külön főzöm meg hozzá a galuskát (Fahéj barátnőm receptje szerint tejjel), és aztán hozzákeverem a krumplihoz.
Hozzávalók 4-6 személyre:
Paprikás krumplihoz:
50 dkg krumpli
5 dkg húsos császárszalonna
1 tk. mangalicazsír
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
1 mk. őrölt kömény
1 kis paradicsom
1 kis zöldpaprika
1 tk. csípős Piros Arany
só
15 dkg parasztkolbász (füstölt is lehet)
Nokedlihez:
1 kis tojás
1 dl tej
kb. 15 dkg liszt
só
elkészítés:
- A szalonnát kis kockákra vágjuk, lábasba tesszük, és kis lángon hagyjuk, hogy kiengedje a zsírját.
- A hagymát nagyon apróra vágjuk vagy lereszeljük, a szalonnához adjuk (ha szükséges, pótoljuk a zsírt), megdinszteljük, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt és a sót.
- Felengedjük 1,5-2 dl vízzel, beletesszük a kis darabokra vágott paradicsomot, a vékony karikára szelt zöldpaprikát, és kis rést hagyva, lefedve főzzük lassú tűzön, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a paprikás alaphoz forgatjuk és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit. Félidőben hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. (Ha szükséges, utánasózzuk.)
- A nokedlihez a tojást felverjük, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tejet, és fakanaállal simára keverjük.
- Egy másik lábasban vizet forralunk. A nokedlitésztát deszkára kanalazzuk, és késsel beleszaggatjuk a forrásban lévő, sós vízbe (nokedliszaggatóval is elkészíthetjük).
- Amint a galuskák feljöttek a víz tetejére, leszűrjük, majd hozzákeverjük a paprikás krumplihoz. Friss, fehér kenyeret kínálunk hozzá.