A póréhagymát nem ismertem, és ez volt az első étel, amihez kipróbáltam. Megállapítottam, hogy finom lett, de amikor először az asztalra tettem, még kicsit idegenkedtem a póréhagymától. Én ui. az intenzívebb hagymaízt kedvelem. Azóta persze én is változtam, és ma már szívesen használom ezt a fajta hagymát, így ez az étel most már sokkal jobban ízlik, mint korábban. :)
Akinek nem bírja a gyomra a vöröshagymát, vagy csak szimplán szereti a pórét, az bátran készítse el ezt az ételt, ami a túrónak köszönhetően kissé savanykás ízvilágú.
Én ezúttal sárgarépás-uborkás krumplit készítettem hozzá.
50 dkg csirkemellfilé
25 dkg túró
4 dkg vaj
1 kisebb szál (kb. 10 dkg) póréhagyma
1,5-2 dl víz
0,5 dl tejszín (elmaradhat)
só
őrölt zöld bors
elkészítés:
- A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd a csúcsától indulva, a kést srégen tartva, kisujjnyi vastag szeletekre (medalionokra) vágjuk.
- Sóval és borssal fűszerezzük, mindkét oldalukat lisztbe mártjuk, és a vajon hirtelen kisütjük.
- A legkülső héjától megfosztott póréhagymát hosszában kettévágjuk, majd a kapott darabokat felcsíkozzuk, a csíkokat pedig felaprítjuk.
- A túrót villával áttörjük, enyhén megsózzuk, és a hagymával együtt a húshoz forgatjuk.
- Felöntjük a vízzel, fedő alatt megpároljuk, és amikor a hús megpuhult, fedő nélkül főzzük tovább addig, hogy a levét a felére elforrja.
- Ekkor hozzákeverhetjük a tejszínt, (de anélkül is finom, szaftos lesz a hús), összefőzzük, és ha szükséges, még utánasózzuk az ételt.
Köretnek krumplipüré, sült krumpli, rizs, sőt főtt tészta is illik hozzá. Én most répás-uborkás-pirított szalonnás krumplit készítettem.
Én imádom a póréhagymát... :D Ez az étel nagyon finom lehet. Persze nem csak a hagyma miatt, hanem mert túróval készül. ...és mert nagyon guszta. :) Szívesen megkóstolnám; ahogy a köretet is. ;)
VálaszTörlésJaj, de jó, akkor ebben az esetben nagy adag husit kapsz szintén egy nagyobb mennyiségű titkos körettel! ;)
Törlés