2012. augusztus 10.

Joghurtkrémsajt házilag





A mozzarellát nem kedveli a Kutyafül, mert gumi jellegű és ízetlen. Fűszerezve még csak-csak elmegy, de akkor sem az igazi. Azt helyettesítendő valami más után keresgéltem és rátaláltam a joghurtkrémsajt receptjére. Pontosabban ez nem is recept, hiszen csak le kell róla csöpögtetni a savót, és készen is vagyunk. Mehet salátába, vagy különböző fűszerekbe forgatva, hidegtálon is nagyszerű íz- és színfolt.Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a házi mascarpone, de előfordulhat, hogy tovább kell csöpögtetni. 

Hozzávalók kb. 25 dkg-hoz:

900 g (2 nagy doboz) natúr joghurt

elkészítés:
  1. Egy szűrőedény kibélelünk jó nedvszívó képességű konyharuhával vagy textilpelenkával és alá teszünk egy mélyebb edényt, ami majd felfogja a nedvességet.
  2. A kibélelt szűrőbe beleborítjuk a joghurtot, kicsit megkeverjük, befedjük egy kistányérral, ráhatjuk a textilt és hűtőbe tesszük fél napra.
  3. Kicseréljük alatta a konyharuhát és tovább csepegtetjük.
  4. Addig cseréljük alatta a textilt, amíg a joghurtkrémsajt eléri a kívánt állagot. Ha keményebb, igazán jól formázhatót akarunk, több napig is csöpögtethetjük.
  5. Ha nem használjuk fel azonnal, tálkába tesszük és háztartási fóliával lefedve, hűtőben tároljuk.
  6. Mokkáskanállal kis darabokat szaggathatunk belőle, golyókká formáljuk és megforgathatjuk zöldfűszerekben, borsban, pirospaprikában. Salátába tehetjük, vagy túróval összekeverve szendvicskrémet is készíthetünk belőle.


2 megjegyzés:

  1. Ez az úgy nevezett görög joghurt, házilag, de ha csurgatsz rá kevés mézet és pirított tört mogyorót, akkor mennyei desszertet kapsz! :)
    üdv.Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Igen, nevezhetjük így is, ez csak választás kérdése szerintem. Én azt a nevet adtam neki, amit az eredeti leírásban láttam. Tulajdonképpen a tejfölből készült házi mascarpone is sajtféle, hiszen arról is lecsepegtetjük a savót.
    Sajnos én a mézet nem szeretem, de biztos finom lehet úgy, ahogy te javasoltad. :)

    VálaszTörlés