Kategóriák

2012. augusztus 3.

Fűszeres fonat

 

 



Egy kölcsönbe kapott könyv és egy jó recept eredménye ez a kenyér. Egyébként nem sokkal ez előtt sütöttem hasonlót, csak nem átvett recept alapján, hanem saját kút főből. Ez is, az is nagyon finom, nem is tudnék választani.
A leírás szerint tojássárgájával kenik meg a kenyeret, de én most durvára darált zabpehelybe hempergettem. Sőt, minikenyérkéket is készítettem a tészta másik feléből, mert nálunk a péksütemény jobban fogy.

 



Hozzávalók 1 nagy vagy 2 kisebb fonathoz:

50 dkg fehér kenyérliszt
1 csapott ek. őrölt pirospaprika
½ tk. cayenne bors vagy csilipehely
1 ek. morzsolt oregánó
1 csapott mk. őrölt fekete bors
4 gerezd zúzott fokhagyma vagy 1 tk. fokhagyma-granulátum
1 ek. sűrített paradicsom
1 tk. cukor
1 csapott ek. só
2 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
3 dl víz
4-5 ek. zabpehely, durvára darálva

elkészítés:
  1. Az élesztőt 1 evőkanál liszttel 1 dl cukros, langyos vízben csomómentesre keverjük, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A fűszereket és a sót a többi liszthez vegyítjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a paradicsompürével kevert többi vizet, az olajat, és megdagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 3 egyforma gombócot formázunk belőle, és 10-15 perc pihentetés után mindegyiket megsodorjuk. (Tetszés szerint sodorhatjuk hosszabb vagy rövidebb szálakra, attól függően, milyen magas kenyeret szeretnénk.)
  4. A szálakat hármas fonással megfonjuk, lekenjük vízzel, és óvatosan alányúlva megmártjuk a durvára darált zabpehelyben. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  5. A kenyeret és körülötte a sütőpapírt bespricceljük vízzel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Megjegyzés, tipp:
Én a megkelt tésztát megfelezve, egy kisebb fonatot és 6 csavart minikenyeret készítettem.
Utóbbiak esetében a meggömbölygetett tésztadarabokat 14-15 cm hosszú rudakra sodortam, amiket középen kettévágtam (de nem vágtam át a tésztát a túlsó végéig), majd az így kapott két szálat összecsavartam, a végét összecsippentettem és aláhajtottam.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése