Kategóriák

2012. augusztus 7.

Citromos muffin





Jól bevásároltam citromból, de arról még fogalmam sem volt, mihez használom majd "őket". Ez a harsogó sárga a konyhaasztal közepén csak nem hagyott nyugodni. Komoly vadászat indult a citromos receptek után. El is telt a fél délután. Naná, hogy besokalltam, és a sok citromos muffin receptből ezt az illatos finomságot hoztam ki. Nagy sikere volt, mert üde, könnyű és nem túl édes. Vigyázat, gyorsan megsül!




Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
23 dkg finomliszt
1 púpozott tk. sütőpor
2 ek. vanília esszencia vagy 2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
10 dkg kandírozott, vegyes citrushéj
2 tojás
15 dkg nádcukor (ha vaníliás cukor használata esetén csak 13 dkg nádcukor)
1 citrom leve
1,5 dl tej
1 dl 20%-os tejföl
0,8 dl napraforgóolaj
vaj és liszt a formához

Mázhoz:
2 ek. citromlé
1 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva
2 ek. porcukor

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és a kandírozott citrushéjjal.
  2. A tojásokat a nádcukorral (és a vaníliás cukorral) robotgéppel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejet, a tejfölt, egy citrom levét, a vanília esszenciát, az olajat, és összekeverjük. 
  3. Beleforgatjuk a sütőporral, reszelt citromhéjjal, kandírozott citrushéjjal vegyített lisztet, és a tésztamasszát, és a muffintepsi kivajazott, kilisztezett mélyedéseibe töltjük. Előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
  4. Az illatos, citromos mázhoz jól elkeverjük a hozzávalókat, és a muffinok tetejét megmártóztatjuk benne. A tetejüket kedvünk szerint díszíthetjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc









2 megjegyzés: