2012. július 31.

Ribizlis-marcipános túrófagylalt





Hát igen, ez az én büszkeségem, kicsi csillagom, fagyikám! Mascarpone alap, szerelmetös túró, a ribizli fanyar saványkássága és a nem túl édes íz egyetlen édességben ölt testet. Amióta rájöttem, hogy a fagylaltkészítés sem egy ördöngösség, nem félek próbálkozni. Eleinte utánanéztem, hogyan készülnek a különböző fagyik, de most már szándékosan nem teszem, inkább kigondolom én magam. Az biztos, hogy bizonyos értelemben egysíkúak az általam kitalált jeges finomságok, mert szinte mindnek mascarpone az alapja. Ennek pusztán az az oka, hogy mi a krémfagyikat szeretjük, nem a vizes alapúakat, így aztán a mascarponéból indul ki a legtöbb általam kínált verzió




Hozzávalók kb. 20 gömbhöz:

Fagylaltalaphoz:

25 dkg házi mascarpone
10 dkg tehéntúró
2,5 dl habtejszín
10 dkg színezetlen, cukrozott marcipánmassza
5 dkg porcukor
1 mk. őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja

Ribizlilekvárhoz:
15 dkg friss vagy fagyasztott piros ribizli
1 púpozott ek. cukor

elkészítés:

  1. A túrót villával kissé összetörjük és hozzákeverjük a mascarponét. Nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt, majd hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért, a citromhéjat, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
  2. A fagylaltalapot jól záródó műanyag dobozba kanalazzuk, és mélyhűtőbe tesszük 2-3 órára.
  3. Közben a ribizlilekvárhoz a ribizlit a cukorral lábasba tesszük, és kis lángon, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A fakanállal közben enyhén szétnyomkodjuk a ribizliszemeket.
  4. A ribizlilekvárt a már dermedő fagylaltra kanalazzuk, a kanállal márványmintát rajzolunk bele, majd visszatesszük a fagyasztóba, és hagyjuk teljesen megfagyni.
  5. Fogyasztás előtt negyedórával kivesszük a fagyasztóból, hogy könnyen tudjuk adagolni, és friss ribizliszemekkel díszítjük.




2 megjegyzés:

  1. Ezt imádnám! Kérek szépen! ...most? :D

    VálaszTörlés
  2. Jujj, de szívesen küldenék, elhiheted! Szépen lassén itt nyár, majd csinálok neked, és megkóstolhatod. Na nem mintha te nem tudnál fagyit készíteni, csak gondoltam, jókodok már. :-D

    VálaszTörlés