A mascarpone nálam alapvető szükséglet, 1-2 éve szerettem bele. Mivel az ára elég húzós, én meg elég gyakran használom/-nám, bolti mascarponét ezért nem sűrűn veszünk. A neten jártam utána a házilagos elkészítésének, és a barátnőmtől kaptam is hozzá egy régi pelenkát. Így már semmi sem állt a házi krémsajt-készítés útjába. Kedvenc vödrös tejfölünk pedig örömmel vállalkozott arra, hogy kiadja magából a fölösleges savót, és átlényegüljön imádni való mascarponévé. A házi mascarponétól azonban nem várhatjuk, hogy pont olyan, mint amit a bolti változatától megszoktunk, ez ui. kissé savanykás, hiszen tejfölből van. De ennyi pénz ráfordításából (egy vödör tejföl 600 Ft körül van) ezt elnézhetjük "neki".
Én 2 és fél nap csöpögtetés után 540 g házi mascarpone boldog tulajdonosa lettem, és vígan készíthetem ezentúl a krémfagylaltokat és egyéb finomságokat. :)
Hozzávalók kb. ½ kilóhoz:
850 g 20%-s tejföl (pl. Magyar tejföl)
elkészítés:
850 g 20%-s tejföl (pl. Magyar tejföl)
elkészítés:
- Egy szűrőedényt kibélelünk jó nedvszívó képességű konyharuhával vagy textilpelenkával, és mély tálat teszünk alá, hogy felfogja a tejfölből kicsöpögő savót.
- A kibélelt szűrőbe beleborítjuk a tejfölt, befedjük egy kistányérral, ráhatjuk a túllógó textilt, és 1 napra hűtőbe tesszük.
- Másnap kicseréljük alatta a konyharuhát, és tovább csöpögtetjük. (Előfordulhat, hogy 3-szor is cserélni kell alatta a konyharuhát, mire a mascarpone eléri a kívánt állagot. 2 nap mindenképpen kell neki.) Ha nem használjuk fel azonnal, a házi mascarponét tálba tesszük, és folpackkal lefedve, hűtőben tároljuk.
Készíthetünk belőle házi vajkrémet tetszés szerinti fűszerekkel ízesítve, de alkalmas tiramisuhoz vagy krémfagylaltokhoz is.
Remek ötlet!
VálaszTörlésKöszönöm, Piroska, örülök, hogy tetszik. Nem igazi mascrapone ez, de a bizonyos desszertek esetében kiválthatja a mascarponét. :)
Törlés