Kategóriák

2024. május 16.

Cheddar sajtos krumpligofri

 

 


 
A kamrában a többi krumpli alatt megbújt pár, ráncosodásnak indult példány, ami kapóra jött, ui. már idejét sem tudom, mikor készítettem utoljára krumplipürét. Gondoltam, jó lesz a zöldségfasírt mellé, köretnek. Alighogy a megfőtt krumplit lehéjaztam, félre kellett tennem, mert közbejött valami. Dugába dőlt a zöldségfasírt készítés is, a krumpli pedig bekerült a hűtőbe. Az aznapi ebédet kényszerűen máshol költöttük el, amit szerencsére nem bántuk meg, mert menet közben találtunk egy jó pizzázót. :D
Másnap az ebéd kapcsán más ötletem támadt: bár a krumpliból az eredeti terv szerint püré lett, de itt nem állt meg a történet, tudniillik eszembe jutott, hogy lehetne belőle valami érdekesebb kivitelű köret. A nagy ötlethez a kamrapolcon 6 éve porosodó gofrisütőt keltettem életre. Az eltelt idő is jól példázza, hogy nem ápolok szoros viszonyt a szerkentyűvel. :D A vicc az, hogy pár évvel ezelőtt is krumplis gofrit sütöttem, de az más típusú volt, mint ez.
Nagy elánnal kezdtem neki a sütésnek, de gyorsan mérgelődés lett a vége, mert – kiolajozás ide vagy oda – a gofri beleragadt a gépbe. Na, hát ezért lakik fent mozdulatlanul ez az izé a polcon! :D Az első három picit szakadtabb krumpligofri után valahogy csak túljutottam a sütési procedúrán, és finom ebéd kerekedett belőle.
Ahogy a képeken is látható, én mézes-mustáros aszalt paradicsom salsával pakoltam meg a gofrikat, és aszalt vörös áfonyás-mézes, fűszeres joghurtos jégsalátát ettünk mellé. :)

 


Hozzávalók 10 darabhoz:

50 dkg héjában főtt krumpli (lehéjazott mennyiség; vagy maradék krumplipüré)
10 dkg vörös Cheddar sajt (fűszeres)
6 gerezd fokhagyma
3 tojás
5 dkg finomliszt
1 csapott ek. őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
2-3 ágacska oregánó

kevés növényi olaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A kihűlt krumplit áttörjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát, a sót, a fűszereket, az aprított zöldfűszereket.
  2. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a lisztet, tojásokat, és alaposan összekeverjük.
  3. A gofrisütőt vékonyan kikenjük olajjal, előmelegítjük, és 1-1 jó púpos evőkanál krumplimasszát teszünk a sütőbe. Rázárjuk a fedelét, és adagonként 7-10 perc alatt pirosra sütjük (5 perc elteltével belekukkanthatunk).
  4. A krumpligofrikat tortarácsra szedjük, amíg mindegyiket megsütjük.
Megjegyzés/tipp:
A krumpligofri remek szendvicsalap: tehetünk rá zöldség- vagy bolognai ragut, avokádószeleteket, friss paradicsomot, lila hagymát, akár sült szalonnát is, vagy csak simán megkenhetjük tejföllel, sőt utólag olvaszthatunk rá sajtot. Fogyaszthatjuk köretként is.
Gofrisütője válogatja, hogy a tészta mennyire ragad bele. Az én kis gagyi szerkentyűmben picit küzdelmesebb kiszedni a kész gofrit (1-2 pontjához mindig jobban ragaszkodik a tészta), de létezik olyan komolyabb sütő is, amiben még zsiradékot sem kell használni a sütéshez. Érdemes kísérletezni vele. ;)

 


 



2 megjegyzés:

  1. Nagy ötleteid vannak. Díjazom. A saláta különösen tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köfi-köfi! :D Bár szerintem biztos vannak mások is, akik csináltak már ilyet. Tény, hogy a sali most nagyot megy nálunk. ;) Próbáld ki!

      Törlés