Kategóriák

2023. október 29.

Karamellkrémes körtetorta sóskaramell-szósszal:

 

 


 
Újabban rákaptam a karamellszószra, pedig hosszú évekig ki nem állhattam, főleg a sós változatát. Pontosan tudom, melyik az a sütim, aminek köszönhetően hatalmas változás állt be, és már három éve büszkélkedhetek azzal önmagam előtt, hogy végre szeretem a karamellszószt. :D Bevallom, aztán sokáig mégsem főztem, de legalább már tudtam, hogy a nagy nap óta – finnyáskodás nélkül – bármikor terítékre kerülhetne. Szerencsére nemrégiben megint eljött nálam a karamellkészítés ideje, és ennek nyomán két ilyen süti is felkerülhetett a blogra. Ennek a mostaninak az alapötletét mástól kölcsönöztem (a lent jelzett linkre kattintva láthatjátok), de persze nem is én lennék, ha nem esett volna át egy kis átalakításon. :D Nem „nyúltam bele” olyan nagyon, és a mennyiségek csökkentésén kívül csak annyi történt, hogy a tésztába sütőport, ill. a krémbe egy kis tejszínt is tettem, hogy habosabb állagú legyen. A karamellszószt viszont teljesen másként készítettem, mert a sajátom nagyon bevált, és jobbnak is éreztem annál a másiknál. A sósság intenzitásának beállítása mindenkire rá van bízva, ki hogy szereti, készítse annak megfelelően. ;) Én nem vittem túlzásba, mert ahhoz még papírkutya vagyok, és a Kutyafült sem akartam sokkolni. :D
Bár ez egy meglehetősen vajas, kuglófszerű, és a körtétől enyhén szaftos tészta, állagában mégis könnyed lett a végeredmény, köszönhetően a sütőpornak, illetve a krém kapcsán annak a kis tejszínnek, amit önhatalmúlag beletettem. A Kutyinyeknek is ízlett, szóval ha ő mint fő kritikus jónak ítélte, akkor helye van itt, a Sünisen. ;)

 


Hozzávalók 2 db, 16 cm átmérőjű sütőformához:

a tésztához:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás
7 dkg finomliszt
7 dkg őrölt mandula
1 tk. sütőpor
1 körte (közepes méretű, nálam Bosc kobak)

a karamellszószhoz:
10 dkg kristálycukor
2 ½ ek. víz
60 ml tejszín
2,5 dkg vaj
egy csipet só

a krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg karamellszósz
0,5 dl habtejszín

a díszítéshez:
1 nem túl nagy körtéből készített szirom
a többi karamellszósz
egy csipet só
2 ek. pirított mandulaforgács

elkészítés:
  1. A tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd egymás után belekeverjük a tojásokat és az őrölt mandulával, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát kettévesszük, és a sütőpapírral bélelt, oldalán enyhén kivajazott tortaformákba simítjuk.
  3. A meghámozott körtét felkockázzuk, a tésztákra szórjuk, és mindkét tortaformát előmelegített sütőbe toljuk. Ha megsültek, tortarácsra tesszük, 10 percet pihentetjük, majd lekapcsoljuk róluk a karimát, és a tésztalapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A díszítéshez a megmosott körtét kb. 2 mm vékony szeletekre vágjuk, és kivesszük belőle a magokat. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, ráfektetünk egy másik sütőpapírt, és egy tepsivel lesúlyozzuk. 160°C-os sütőben kb. 15 percig sütjük, majd a tepsit és a papírt is levéve róla, további 20-30 percet szárítjuk (a szeletek vastagságától függően). Tortarácsra szedjük, és így hagyjuk kihűlni, megszáradni.
  5. A karamellhez a cukrot a vízzel lábasba tesszük, kis lángon megkaramellizáljuk, majd felöntjük a vajjal összemelegített tejszínnel. Egy percig kis lángon, kevergetve forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Teljesen kihűtjük.
  6. A krémhez a mascarponét összekeverjük a karamellszósz nagy részével, hozzáadjuk a tejszínt, és robotgéppel magas fokozaton felhabosítjuk. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen.
  7. A krém felével betöltjük a tésztalapokat, a másik adagot pedig hanyagul a torta tetejére halmozzuk. Rácsorgatjuk az újra felmelegített, pici sóval bolondított többi karamellt, majd a torta tetejét (esetleg az oldalát is) körteszirmokkal, valamint pirított mandulaforgáccsal díszítjük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Tipp:

Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor ne csorgassuk még rá a karamellszószt, hanem tegyük hűtőbe a tortát, és tálalás előtt negyedórával vegyük ki. Közvetlenül kínálás előtt locsoljuk meg a szóssszal, és díszítsük fel a körteszirmokkal, mandulaforgáccsal.

Megjegyzés:
A körteszirom szerintem inkább csak díszítésre való. :D

 


 


Ötlet: innen

2023. október 19.

Körtés-aszalt vörös áfonyás saláta kecskesajttal, pirított szalonnával

 

 


 
Végérvényesen a gyümölcsös saláták rabjai lettünk! :) A korábbi kedvenc éttermünkben kóstolt, és aztán gyakran rendelt málnás sali az oka, hogy ízlésileg elindultunk ezen az örömteli úton, de egy darabig még váratott magára, hogy saját kezűleg is ilyesmit készítsek. Erre idén került először sor, de nem a már nagyon ismert málnásra, hanem egy szőlővel készült változat lett az, ami végül megpecsételte a sorsunkat. Egy lavina gyorsaságával szerelmesedtünk bele a fent nevezett salátába, amit aztán így, úgy, amúgy variáltam a tavasz és a nyár folyamán, míg végül egy fűszeres joghurttal alaposan nyakon öntött kreáció lett az abszolút befutó.
Most viszont körtével és házi kecskesajttal gazdagított, de joghurt nélküli salátát gondoltam ki, amibe végül – alig észrevehetően – mégis belezuttyant egy leheletnyi joghurt, szaporítandó az öntet mennyiségét. :D
A kecskesajtot Baranyi Csaba vőfélytől vettük, aki sajtkészítőként is tevékenykedik. A sajtjára egy korábbi szomszédunk hívta fel a figyelmünket, aki úgy aposztrofálta, hogy „das ist der beste Ziegenkäse, den ich je gegessen habe“, azaz számára ez a valaha kóstolt legfinomabb kecskesajt. Mi pedig ezen felbuzdulva, kértünk kóstolót. Az igencsak jól vizsgázott próba adag után már nem csupán néhány dekányit vettünk.
Én már akkor tudtam, hogy körtével fogom összeházasítani ezt a kézműves finomságot. A többi összetevő használata menet közben alakult ki, így a pirított szalonnáé is. Mivel ez utóbbi a gyakran tálalt szőlős salimban egyszer már jó pontot kapott, ezért ebbe a körtésbe is beloptam.
Amikor az első falatot a számba vettem, nagyon vigyorogtam, mert az öntet szerintem pont olyanra sikeredett, mint amilyen az a szeretett málnás salátában volt. Tökéletesnek éreztem az összhangot a saláta „alkatrészei” között – valódi ízkavalkád tobzódott a nyelvem alatt! :)

 


Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg jégsaláta
15 dkg szeletelt húsos szalonna
10 dkg kecskesajt
1 körte (nálam Bosc kobak és Coference vegyesen)
2 ek. aszalt vörös áfonya
6 dkg pekándió
2 ek. extra szűz olívaolaj
2 ek. almaecet
1 tk. balzsamecet
1 ek. (akác)méz
1 ek. natúr joghurt
2 kis gerezd fokhagyma
1 mk. kakukkfű
1 mk. oregánó
őrölt fekete bors

elkészítés:
  1. A szalonnaszeleteket négyfelé vágjuk, és zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a zsírt, és így hagyjuk kihűlni.
  2. A megmosott körtét héjastól négybe vágjuk, magházát kivesszük, és keresztben vagy hosszában vékony szeletekre vágjuk.
  3. A durvára darabolt diót zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A kecskesajtot felszeljük. A jégsalátát darabokra tépkedjük.
  4. Az öntethez az olívaolajat elkeverjük az alma- és a balzsamecettel, a mézzel, joghurttal, áttört fokhagymával, fűszerekkel.
  5. A jégsalátát, a körtét, áfonyát, kecskesajtot, valamint a fele mennyiségű pirított szalonnát tálba tesszük, meglocsoljuk az öntettel, és alaposan, de óvatosan összeforgatjuk.
  6. Elosztjuk két tányéron, megszórjuk a többi szalonnával, a pirított dióval, és tálaljuk.
Tipp:
Természetesen használhatunk vegyes zöldeket is, különösen illik hozzá a rukkola.

 


 

2023. október 13.

Mézes-fokhagymás, sült csirkemell sok fűszeres vöröslencse-főzelékkel

 

 


 
Szeretem az ilyen típusú laktató főzelékeket – a hűvös őszi napokon pláne jól jönnek. :)
A vörös lencse egy ideje nagy kedvencem, és általában indiai módon szoktam fűszerezni: gyömbérrel, kardamommal, koriandermaggal, kókuszkrémmel – jó illatos, ízében is melengető étel. :)
Mivel most nem kaptam szép gyömbérgyökeret, ezért – sokfajta fűszert használva – másként ízesítettem a lencsét. Az eredménnyel annyira elégedett voltam, hogy gyorsan leírtam a receptet, és a következő alkalommal egy kicsit továbbgondolva, húst is sütöttem hozzá. Bár az indiai változatát, a dahlt én mindig tofuval készítem, de ezt a főzeléket csirkemellel képzeltem el. A fehér holló ritkaságú húsevésünkbe ennyi azért belefér. :) Annyira finom és laktató, hogy estére sem éheztünk meg. :D

 


 

Hozzávalók 2 személyre:

a sült csirkemellhez:
kb. 40 dkg csirkemellfilé
6 nagy gerezd fokhagyma
1 mk. őrölt pirospaprika
½ mk. csípős pirospaprika

1 púpozott ek. görög joghurt
2 ek. (akác)méz
3 ek. olívaolaj

a lencsefőzelékhez:
15 dkg vörös lencse
1 nagy fej lila hagyma
6 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. sűrített paradicsom
1 ek. füstölt pirospaprika
1 ek. szárított petrezselyemzöldje
1 ek. szárított árvácskával kevert paradicsompehely (elhagyható)
1 csapott ek. morzsolt oregánó
1 tk. currypor
1 tk. őrölt kurkuma
1 csapott tk. őrölt kömény
1 mk. őrölt csípős paprika
1 mk. őrölt római kömény
1 mk. őrölt szerecsendió
1 jó ek. kókuszzsír
1 ek. (akác)méz
6 dl víz
1 dl habtejszín

elkészítés:
  1. A csirkemellet két filére vágjuk, és mindkét darabot fél centinként rézsútosan félig bevagdossuk.
  2. A fűszereket összekeverjük a zúzott fokhagymával, 1 evőkanál mézzel, 2 evőkanál olívaolajjal, a joghurttal, és bedörzsöljük vele a filéket. Folpackkal letakarva, 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A lencsét alaposan átmossuk, leszűrjük.
  4. A megpucolt lila hagymát finomra aprítjuk, enyhén sózzuk, és a felhevített olajon fedő alatt megpároljuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és kis lángon 1 percig együtt pirítjuk.
  5. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszereket, a sűrített paradicsomot, majd a tűzre visszatéve, pár másodpercig kevergetve pirítjuk.
  6. Hozzákeverjük a lencsét, felöntjük a vízzel, és lefedve, kis-közepes lángon elkezdjük főzni.
  7. Közben a pácolt mellfiléket mélyebb serpenyőbe tesszük, egy kis vizet öntünk alá, és negyedóra alatt fedő alatt – egyszer átfordítva – puhára pároljuk (ha egy hústűvel könnyedén át tudjuk szúrni a húst, akkor jó.) Ezután fedő nélkül magasabb fokozaton addig főzzük, hogy a levéből kiforrjon a víz. Közben a húsdarabokat 2-3-szor átfordítjuk.
  8. A filéket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, beecseteljük olívaolajjal, ráöntjük a megmaradt szaftot, és grillezve 15-20 perc alatt megsütjük, miközben a sütési idő felénél megkenjük mézzel.
  9. A kész húsokat – 10 perc pihentetés után – a bevágások mentén felszeleteljük.
  10. Amint a lencse megpuhult, a főzeléket mézzel ízesítjük és utánasózzuk. A sült csirkemellel együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
Nálam 2-es grill fokozaton, a középső sínbe tolva sült a hús, de akinek a sütője ilyet nem tud, az 200°C-on, alul-felül sütéssel készítse el.

 


 

2023. október 6.

Fordított körtés-pisztáciás sütemény karamellszósszal

 

 


 
Minden évszaknak megvan az előnye, az őszé például részben az, hogy ilyenkor már jöhetnek a fűszeresebb, karakteresebb, melengető ételek és desszertek. Ilyen ez a körtés süti is, aminek a tésztájában nem tolakodóan ott lapul kedvencem, a fahéj, és a tetején katonásan sorakoznak a zamatos, lédús körteszeletek – a Bosc kobak az egyik kedvenc fajtám. :)
Tudható, hogy a körte és a kakaós tészta jóbarátok, ezt a kapcsolatot pedig most buja karamellszósz szentesíti (ezt is csak nemrég kedveltem meg). A sütire ezúttal pisztácia is került, ami persze nem olcsó, viszont üde zöld színével szépen ellensúlyozza a tészta barnaságát. Szerintem ízében is illeszkedik hozzá, és ami nekem még fontos: ropog. :D Bevallom, nem gyakran veszünk pisztáciát, de mivel édességkészítési szándékkal újabban alig kapcsolom be a sütőt, ezért most bátran rúgtunk ki a hámból, és vettünk egy zacskóval. :D
Egyébként fordított tortát még sosem csináltam, vagy ha mégis, az baromi rég volt, a feledés homályába merült. Az elmúlt egy hétben viszont kétszer is pótoltam a mulasztást. :D Szerintem megérte. ;)

 


Hozzávalók 29x10,5x7 cm-es sütőformához:

a karamellszószos körtéhez:
12 dkg kristálycukor
4 ek. víz
4,5 dkg vaj
1 dl habtejszín
3 körte (pl. Bosc kobak)

a tésztához:
2 nagy tojás
13 dkg kristálycukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
15 dkg görög joghurt
1 dl napraforgóolaj
18 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
1 tk. őrölt fahéj
½ cs. sütőpor
6 dkg sózatlan pisztáciabél+a díszítéshez

elkészítés:
  1. A karamellszószhoz a cukrot lábasba szórjuk felengedjük a vízzel, és kis lángon elkezdjük forralni. Közben egy kis tejkiöntőben a vajat a tejszínnel összemelegítjük, és amint a cukor a lábasban világosbarnára karamellizálódott, a tűzről lehúzva belekeverjük a meleg vajas tejszínt. A lábast visszatesszük a tűzre, és kevergetve összeforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot.
  2. A megmosott, szárazra törölt körtéket héjastól négybe vágjuk, magházukat kivesszük és 1 cm vastag cikkekre vágjuk.
  3. A fele mennyiségű karamellszószt a sütőpapírral bélelt formába öntjük, és cserépmintásan elrendezzük rajta a körteszeleteket.
  4. A tésztához a cukrot és a vaníliás cukrot a tojásokkal felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a joghurtot és az olajat.
  5. Rászitáljuk a kakaóporral, fahéjjal, sütőporral vegyített lisztet, rászórjuk a felezett vagy durvára vágott pisztáciát, és összekeverjük. A tésztamasszát egyenletesen a körtére öntjük, elsimítjuk.
  6. A süteményt előmelegített sütőben megsütjük (akkor jó, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad rá a tészta) – ha szükséges, a tetejét egyenesre vágjuk –, majd 10 perc pihentetés után tortarácsra borítjuk úgy, hogy a gyümölcsös része kerüljön fölülre.
  7. A karamellszósz másik felét újramelegítjük, a sütemény tetejére csorgatjuk, megszórjuk pisztáciával, és így hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc