Kategóriák

2023. augusztus 25.

Cukkinis-sajtos rizskrokett panko morzsában, fetás koktélparadicsom salátával

„elbeszélő óda” a paradicsomhoz



 
Közhírré tétetik: az Úr 2023. esztendejében, augusztus havának 25. napján csoda történt: a Sünis kanál blog írója életében először nyers paradicsomot evett nagyobb mennyiségben, és ízlett neki! :D Na jó, itt abba is hagyom az idétlenkedést!
Egyébként tényleg nagy napra virradtunk mi ketten a Kutyinyekkel, és a fentebb kihirdetett ténynek a jelzett dátumkor igencsak örvendeztünk. :D A „jégmegtörésre” már napokkal korábban is utaltak bizonyos jelek, de egyikünk sem számított rá, hogy ilyen közel van a történelmi jelentőségű nap. :D
Bár a paradicsomos ételeket – amelyekben totál szét van főzve ez a zöldség (tudom, gyümölcs, de nekem juszt is zöldség marad!) – nagyon tudom szeretni, a nyers paradicsomot viszont valóban sosem csíptem. Pedig gyerekkoromban még biztos lehetett kapni a zöldségesnél és a boltban nem kínjában beért, édes paradicsomot, de mivel akkoriban én szinte semmilyen zöldséget nem voltam hajlandó lenyelni, így a paradicsomot is finnyogva toltam el magamtól. Az évek folyamán pedig hiába kedveltem meg egy rakat zöldséget, a paradicsom szégyenszemre továbbra is mellőzött maradt. Sőt, a Kutyafül is kezdte nem szeretni, annyira említésre sem méltó ízűeket lehet kapni manapság.
A nagy váltáshoz az kellett, hogy családi házba költözzünk! Pedig anno a telkünkön is termeszthettünk volna parit, de erre valamiért sosem került sor. Szóval most, hogy a virágágyások és gyomnövények között töltöm kb. minden szabadidőmet, ill. a hátsókert közeljövőbeli kialakítását tervezgetem, a gyomtalanításon átesett föld egy része zöldségtermesztésre kínálta magát. Igaz, erről én eleinte nem nagyon akartam tudomást venni, lelki szemeim előtt ui. mindenféle törpe fácskák, bokrok és magas szárú virágok csoportképe lebegett. Egy cserép (kérés nélkül kapott) paradicsompalánta – mint kész tény – azonban szerencsére és egyelőre másfelé irányított. A bokorültetés időben amúgy is még messze volt/van, az arra szánt föld még simán fel tudta/-ja nevelni ezt a két különböző fajta, konyhakerti bébinövényt.
A kezdeti gyakori öntözgetések után nagy gonddal karóztam, kötözgettem őket, és persze sűrűn nézegettem is, hogy vajon mikor szedhetem le a termést a Kutyának. Az újdonság erejével hatott rám, a nagy antibotanikusra, amikor apró, zöld bogyócskák jelentek meg a szárakon, a piciny, sárga virágok nyomában – hát ilyet én még sosem láttam! :D És amint pirosra váltották színűket, kezdtem örülni. A pár szemnyi első szüretből én is csemegéztem, és meglepődve állapítottam meg, hogy „ez nem is rossz!”. Érdekes módon az egyik tő egyszerre nevelt kerek és körte alakú termést, és ez az utóbbi kicsit el is tért az általam megszokott paradicsomíztől. Mézédes volt, tipikus paradicsomíz nélkül. Kicsit persze ott volt hátul az ismert zamat, de inkább az édesség dominált. A Kutyinyek ekkor reménytelin rám kacsintott: „lehet, hogy mégis szeretni fogod a paradicsomot?!”
Az első kis tálnyi mennyiséget meghagytam neki, de a következő adag kapcsán már azon kaptam magam, hogy azon agyalok, mit készítsek belőle. :D Végül ez a nagyon egyszerű saláta lett belőle, amiben dominálhat az édes koktélparadicsom, aminek ízét csak még jobban kiemeli az enyhén sós kecskesajt és a szintén saját termesztésű bazsalikom. Halkan jegyzem meg, hogy ez utóbbit így frissen ebben a salátában kedveltem meg. :D Ja, és persze a krokett is fincsi, tökéletesnek bizonyult a megmaradt rizs eltüntetésére! Könnyű, nyári ebéd lett belőle. :)

 


 

Hozzávalók 4 személyre:

a kroketthez:
15 dkg maradék főtt rizs
15-20 dkg zsenge cukkini
10 dkg ementáli sajt
4 gerezd fokhagyma
1 csapott ek. Toscana fűszerkeverék
1 ek. vöröshagyma granulátum
őrölt tarka bors
1 csapott tk. só
1 nagy tojás
kb. 5 dkg finom szemű zabpehely
kb. 5 dkg panko morzsa a forgatáshoz

a salátához:
50 dkg koktélparadicsom
1 cs. (20 dkg) fetasajt
15 db nagyobb bazsalikomlevél
3 ek. extra szűz olívaolaj
őrölt tarka bors
só (elhagyható)


elkészítés:
  1. A salátához a megmosott koktélparadicsomokat félbevágjuk (a nagyobbakat negyedelhetjük). A fetasajtot kis kockákra vágjuk.
  2. A megmosott, leszárított bazsalikomleveleket felaprítjuk, és a fetával, a borssal, olívaolajjal együtt a paradicsomhoz forgatjuk. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
  3. A kroketthez a cukkinit megmossuk, ha elég zsenge, (kis lyukú reszelőn) héjastól lereszeljük. A levétől rögtön kinyomkodjuk, és összekeverjük a főtt rizzsel, a zúzott fokhagymával, a reszelt sajttal. A fűszerekkel és a sóval ízesítjük.
  4. Annyi zabpelyhet adunk hozzá, amitől jól formázható masszát kapunk, majd 10 perc pihentetés után kroketteket hengergetünk belőle (nekem 16 db lett).
  5. Ha szükséges, megnedvesítjük a kezünket, és a kroketteket megforgatjuk a panko morzsában.
  6. Nem túl forró, bő olajban kisütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. Azon melegében, személyenként 4 darab krokettet számolva, a paradicsomsalátával együtt tálaljuk. (Utóbbit tálaláskor enyhén megsózhatjuk.)










Ötlet: innen


2023. augusztus 18.

Vaníliás parfétorta őszibaracköntettel

 

 


 
Kánikulában nem sok kedvem van bekapcsolni a sütőt, ezért ha édességet kívánok, és kedvem is van hozzá, bekeverek egy kis fagyi- vagy jégkrémalapot. Sajnos azt már nem írhatom le, hogy olcsóbb és környezetkímélőbb is otthon elkészíteni a hűsítő desszertet, hiszen az alapanyagok ára az egekben van, és a dobozok, zacskók, amikben megvesszük azokat, ugyanúgy műanyagból vannak, mint a kész jégkrémek esetében. És akkor még munka is van vele, sőt a habos-babos bolti változatokkal ellentétben a házi tényleg kőkeményre képes fagyni, ami ugyebár nem annyira buli. Nahát, jó kis reklámot csináltam ennek a receptnek – felejtsük is el gyorsan! :D Vagy inkább ne! :D
Két előnye azért a házi jégkrémnek is van: kevesebb oda nem illő anyagot tartalmaz, azaz nincs, vagy csak mérsékelten van benne ízfokozó, és állományjavítóból is kevesebbet tartalmaz: csak annyit, ami a készítésére használt mascarponéban esetleg van. Persze, a szerencsések megtehetik, hogy a felsoroltak helyett is házilagosan előállított tejtermékeket használjanak. ;) Továbbá az is egy plusz pozitívum, hogy otthon azért kiélhetjük a kreativitásunkat, és olyan ízű és formájú jégkrémeket találhatunk ki, amilyeneket a boltban hiába is keresnénk. ;)
De hogy a desszertem ne csupán a fenti kritériumokra legyen kihegyezve: minden előnyével és hátrányával együtt ez a parfétorta finom, és a nyári forróság idején kellőképpen hűsít. :)

 



Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

a parféalaphoz:
2 tojássárga
3,5 dl habtejszín
1 dl tej
14 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 zselatinlap
25 dkg mascarpone

az őszibaracköntethez:
25-30 dkg (zamatos) őszibarack
porcukor ízlés szerint (ha szükséges)
1 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. sűrű kókusztejszín

a díszítéshez és a tálaláshoz:
kekszmorzsa
őszibarackszeletek

elkészítés:

  1. Az őszibarackokat tálba tesszük, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi, és 2-3 percet állni hagyjuk.
  2. A héjukat lehúzzuk, magjukat kivesszük, és a gyümölcshúst a porcukorral, valamint a citromlével együtt tálba tesszük – ha nem elég érettek, előbb kis lángon puhára főzzük –, majd botmixerrel pürésítjük és hozzákeverjük a kókusztejszínt. Félretesszük.
  3. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  4. A tojássárgákat a porcukor felével fém tálba tesszük, simára keverjük 1 dl tejszínnel, a tejjel, és vízgőz fölött, kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
  5. A tojáskrémet levesszük a tűzről, feloldjuk benne az alaposan kinyomkodott zselatint, és hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A mascarponét kikeverjük a többi porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojáskrémhez dolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
  7. A jégkrémalap felét a tortaformába simítjuk, a tetejére kanalazunk egy keveset a baracköntetből (akár még kekszmorzsát és friss barackdarabkákat is szórhatunk rá), és villával körkörösen a jégkrém alá forgatjuk.
  8. A többi krémalapot (cső nélküli) habzsákból (körkörösen) a krémre nyomjuk, és a tetejét egy kevés gyümölcsöntettel díszítjük, valamint megszórjuk kekszmorzsával. Mélyhűtőben néhány óra alatt megdermesztjük. (A többi öntetet fogyasztásig hűtőbe tesszük.)
  9. A jégkrémtortát a mélyhűtőből kivéve, forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel elválasztjuk a forma oldalától, és lekapcsoljuk róla a karimát. Szintén forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, és kínáláskor meglocsoljuk a félretett gyümölcsöntettel, szórhatunk még rá kekszmorzsát, és őszibarackszeletekkel díszítjük.

 


 


 

2023. augusztus 10.

Hiány (-pótlás?)







                                                                                 Hiány (-pótlás?)

                                                                                 Baktatok a gáton –
                                                                                 Magamat becézem
                                                                                 úgy, ahogyan te hívtál réges-régen:
                                                                                 Szívűje, Májúja, Zúzája, Csibefalattya,
                                                                                 Kismókusosossa, Békucikája,
                                                                                 Szerelműje: Gabikássa...

                                                                                 Baktatok a gáton –
                                                                                 Karom a magasba,
                                                                                 mintha fölkapaszkodnék cigiszagú nyakadba.
                                                                                 Lódobogás hangja... helyre, tétre, befutóra –
                                                                                 A kis nyeremény is oda –
                                                                                 kólára meg húsra.

                                                                                 Baktatok a gáton –
                                                                                 Szél simítja arcom,
                                                                                 mint mikor átfutunk a metróalagúton.
                                                                                 – Ugrok, Ápá! – mozgólépcsőt ér a lábom,
                                                                                 de a mosti köveken járva,
                                                                                 segítő kezed múltbéli álom.

                                                                                 Baktatok a gáton,
                                                                                 A felhőket nézem –
                                                                                 Odarejtem rólad azt a kevés szép emlékem –
                                                                                 Szívűje, Májúja, Zúzája, Csibefalattya,
                                                                                 Kismókusosossa, Békucikája,
                                                                                 SzerelműjeÁpája...                                                                                                                                  
    
                                                            
                                                                                  
                                                                                                            Gabi
                                                                                        2023. július 1. – augusztus 10-re,
                                                                                        halálod 1. évfordulójára