Kategóriák

2021. augusztus 18.

Málnakrémtorta (glutén- és laktózmentes)

 

 


 



Az utóbbi hetekben szinte csak pohárkrémeket, jégkrémtortát készítettem, ami ebben a kánikulában nem is csoda. Sajnos igazából egyéb oka is volt, hogy nem fűlt a fogam a hosszabban tartó konyhai munkálatokhoz. Most azonban nyomós indokot szolgáltatott a sütésre Anya névnapja. Mivel ő tortát kért tőlem, és félhangosan a „málna” szót is elrebegte, semmi sem állhatott a sütés útjába. Olyan édességgel szerettem volna előrukkolni, ami részben beilleszthető a hosszabb időn át folytatott diétájába, ezért liszt helyett mandulából készítettem a piskótalapokat, a krémet pedig a tej vagy tejszín kiváltására kedvencemből, kókusztejszínből főztem. Természetesen málna is került bele, mégpedig saját termesztésű, amit ilyen módon Anya most végre nagyobb mennyiségben is megkóstolhatott. Egyedül a cukor az, amit nem cseréltem le egészséges alternatívára. Eritritből ui. túl sok kellene bele, hogy édes legyen, a xilit meg nagyobb mennyiségben nem a barátunk. Aki azonban teljes mértékben meg akarja reformálni ezt a tortát, az kedvére készítheti édesítővel is.
Ez a torta most annyira friss, hogy még a hűtőben várja, hogy átadhassam az ünnepeltnek. :)

Boldog névnapot, Anya!




Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

a mandulás piskótához:
4 tojás
8 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
10 dkg laktózmentes vaj, felolvasztva
15 dkg mandulaliszt vagy őrölt mandula
1,5 dkg holland kakaópor
3 g sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna

a málnakrémhez:
25 dkg málna
4 dl kókuszkrém
8 dkg porcukor
2 ek. frissen facsart citromlé
4 dkg étkezési kukoricakeményítő

a rétegezéshez és a díszítéshez:
10 dkg málna

elkészítés:
  1. A piskótához a tojások sárgáját a nádporcukorral felhabosítjuk, hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával vegyített mandulalisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tésztamassza harmadát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A kész piskótát még forrón kivesszük a sütőformából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. A sütőforma karimáját elmossuk, tiszta sütőpapírt kapcsolunk bele, és a többi tésztát is a fentiek szerint sütjük meg.
  4. A krémhez 25 dkg málnát leturmixolunk, szűrőkanálba öntve átpasszírozzuk. Az így kapott kb. 2 dl málnavelőből félreteszünk 0,5 dl-t, és hozzákeverünk 1 dkg porcukrot. Hűtőbe tesszük.
  5. A keményítőt lábasba szórjuk, csomómentesre keverjük 2 dl kókusztejszínnel, a többi málnavelővel, a citromlével, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Többször átkeverve, teljesen kihűtjük.
  6. A többi kókusztejszínt 30 percre mélyhűtőbe tesszük, majd kemény habbá verjük, és a málnapudinghoz forgatjuk.
  7. A krémet háromfelé vesszük, betöltjük a piskótalapokat, miközben a rétegek közé szórjuk a félretett málnaszemeket. A torta tetejét és oldalát megkenjük az utolsó adag krémmel. Dermedésig hűtőbe tesszük.
  8. Friss málnaszemekkel és lehetőség szerint citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítjük. A tortaszeleteket a félretett málnavelővel meglocsolva kínáljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc/tésztalap