Kategóriák

2018. november 19.

Fűszervajas körkifli







Olyan régen sütöttem kiflit, hogy éppen itt volt az ideje. Ahogy sorra tekergettem őket, egyszer csak azon kaptam magam, hogy valami agyi rövidzárlat folytán az egyiknek a végeit összecsippentettem. :D Úgy megtetszett ez a kör alakú kiflike, hogy a maradék tésztát is ilyen formában készítettem el. Persze nem idegen tőlem a „körösítés”, hiszen kalács esetében már nem egyszer csináltam ilyet.
De hogy ne legyen olyan, mint a jól megszokott, egyszerű, békebeli kifli, a következő alkalommal fűszervajjal kentem meg a tésztát. Így nem csak formájában újult meg, de kapott egy kis plusz ízesítést is.
Kívül ropogós, belül puha és foszlós, illatos péksüti lett a jutalmam. :) Ha a hátralévő életemben kötelezően csak egyfajta ételt ehetnék, én erre a kiflire adnám le a voksomat. :D






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
1 ek. só
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
1 dl habtejszín
2 dl víz

Kenéshez:
5 dkg olvasztott vaj
1 tk. Toscana fűszerkeverék
1 csapott mk. fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma

elkészítés:

  1. A tálba mért liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, simára keverjük egy kevés langyos vízzel, valamint egy kis liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a langyos tejszínt a többi vízzel, a langyos olvasztott vajat, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, és liszttel hintett felületen negyedórát letakarva pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat olajjal vékonyan megkent felületen háromszög alakúra és a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, és a felületüket megkenjük fűszeres olvasztott vajjal.
  5. Szorosan feltekerjük, kör alakúra meghajlítjuk, és a végeket összedolgozzuk. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kelesztjük 20 percet.
  6. A kiflik tetejét és a kiflik között lévő sütőpapírt is bespricceljük vízzel, és a tepsit előmelegített sütőbe toljuk.
  7. A megsült péksütiket tortarácsra szedjük és így hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc