Kategóriák

2015. augusztus 24.

Meggyes szilvaleves






Azt a kevés szilvát, amit nemrégiben a zöldségesnél vettem, süteményhez szerettem volna használni. Így is lett, de végül megmaradt a nagy része, és úgy döntöttem, levest főzök belőle. Nálam ez nagy szó, mármint a gyümölcsleves, ui. nem rajongok érte. De egy ideje már nem zárkózom el tőle, sőt eperből egyenesen imádom. Szerencsére a meggy- és az almalevest is megkedveltem. Szilvából még sosem próbáltam, de most úgy éreztem, azt is szívesen megenném. A megmaradt meggyet sem akartam már tartogatni, így az is belekerült. :) Mi langyosan kanalaztuk.




Hozzávalók 4-6 személyre:

50 dkg szilva (magozott mennyiség)
20 dkg magozott meggy
18 dkg barna nádcukor (vagy ízlés szerint)
2 ek. frissen facsart citromlé
1 mk. őrölt fahéj
½ mk. őrölt szegfűszeg
½ mk. só
2 ek. étkezési kukoricakeményítő
1,5 liter víz + egy kevés a habaráshoz
2,5 dl tejszínhab + 1 ek. barna nádcukor, darálva

elkészítés:
  1. A felkockázott szilvát, a meggyet, a citromlevet, a fűszereket lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, felforraljuk és a gyümölcsöket puhulásig főzzük.
  2. Kiveszünk belőle egy keveset, félretesszük, a többit leturmixoljuk.
  3. A keményítőt kevés vízzel csomómentesre keverjük, behabarjuk vele a levest, hozzáadjuk a gyümölcsöket, és összeforraljuk.
  4. A tejszínt a nádporcukorral kemény habbá verjük, és a langyos vagy behűtött leveshez kínáljuk.