Nagyon élvezem a kelt tésztákon való agyalást, amióta vadkovásszal készítem a kenyeret/péksüteményt. Jópofa kalandnak tartom figyelni, hogy mire képes az én Zsófim, miközben tudom, hogy nincs is mit csodálkozni rajta, hiszen bármire – mindarra, amire a „rendes” élesztő. :)
Most ezt a csigásított zsemlét fundáltam ki, ami eredetileg cirmos kiflinek indult, de elkapott a hév, és úgy éreztem, nem fogom ugyanazt megcsinálni, amit korábban élesztővel. Pedig az a fent említett kifli iszonyú finom volt ám, ráadásul az volt a legelső péksüti, amit évekkel ezelőtt elkészítettem. Persze van némi cirmos kiflis áthallás ebben a receptben is, de nem pont ugyanaz, mert ebben nincs hagyma, viszont van helyette finom fűszerolaj, vizuális élvezetnek meg ez a csigaforma, ami csöppet szétrepedt, de még így is simán félbevágható.
Most ezt a csigásított zsemlét fundáltam ki, ami eredetileg cirmos kiflinek indult, de elkapott a hév, és úgy éreztem, nem fogom ugyanazt megcsinálni, amit korábban élesztővel. Pedig az a fent említett kifli iszonyú finom volt ám, ráadásul az volt a legelső péksüti, amit évekkel ezelőtt elkészítettem. Persze van némi cirmos kiflis áthallás ebben a receptben is, de nem pont ugyanaz, mert ebben nincs hagyma, viszont van helyette finom fűszerolaj, vizuális élvezetnek meg ez a csigaforma, ami csöppet szétrepedt, de még így is simán félbevágható.
Hozzávalók 6 zsemléhez:
10 dkg vadélesztő + 1 dl langyos víz + 10 dkg kenyérliszt
25 dkg kenyérliszt
20 dkg finomliszt
1 csapott ek. só
1 tk. őrölt kömény
2,5 ek. fűszerolaj
1 tk. őrölt pirospaprika
kb. 2 dl langyos víz
(lenmag a szóráshoz)
elkészítés:
- Az előkészületekhez a befőttes üvegben lévő vadkovászt elkeverjük 1 dl vízzel, 10 dkg kenyérliszttel, és letakarva hagyjuk, hogy felfusson. Kelesztőtálba öntünk belőle 10 dkg-ot, és ezt is megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel. Egy éjszakán át letakarva hagyjuk, hogy megbuborékosodjon.
- Másnap a felfutott vadélesztőre rászitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót, a köményt, valamint fél evőkanál fűszerolajat, és összeállítjuk a tésztát. Két egyenlő részre vágjuk.
- Az egyik adag tésztához 1 evőkanál olívaolajat összekeverünk 1 teáskanál paprikával, és a kapott piros olajat elosztjuk a kilapogatott tésztán. Megdagasztjuk, majd kilisztezett kelesztőtálban, letakarva, meleg helyen pihentetjük 10 percet.
- A másik tésztaadagot csak 1 evőkanál fűszerolajjal dagasztjuk ki, és ezt is letakarva pihentetjük 10 percet. Ezután mindkét tésztát újra megdagasztjuk és ismét pihentetjük, de ezúttal 20 percet.
- Az idő leteltével egymás után meghajtogatjuk mindkettőt: a tésztát kissé kihúzzuk, hogy téglalap alakú legyen, és fentről le, ill. balról jobbra is egymásra hajtjuk. Kelesztőtálba tesszük, betakarjuk és 1 órát pihentetjük.
- Ezután megismételjük a hajtogatást, megint 1 órát várunk, és ismét meghajtogatjuk. Harmadszorra is így járunk el.
- A megkelt tésztákat lisztezett felületre borítjuk úgy, hogy a korábbi hajtás legyen felül, és külön-külön, kb. 0,5 cm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk. A narancssárga tésztalapot a fehér tésztára fektetjük.
- A két réteget kicsit összenyomkodjuk, hogy sütéskor majd ne nagyon nyíljanak szét, és a hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.
- Ezt a kb. 30 cm hosszú tésztahengert 6 egyenlő részre vágjuk, és úgy tesszük a munkafelületre, hogy a kör alakú alapjukon álljanak. A tenyerünkkel rájuk nyomunk, hogy laposabbak legyenek.
- A zsemléket a sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A sütőt közben 220°C-ra előmelegítjük, és az aljába egy tálka vizet teszünk, hogy gőz képződjön.
- A megkelt péksütemények tetejét lekenjük vízzel, némelyiket megszórjuk lenmaggal, és sütőbe toljuk. A hőfokot ekkor 200°C-ra mérsékeljük és készre sütjük a zsemléket. A sütőből kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési idő: kb. 25 perc
Az elkészítés lépései: