Kategóriák

2013. október 24.

Csibemájas csirketokány paprikásan





Reggel kiolvasztottam egy adag csirkemellet és csirkemájat, de még nem tudtam, mihez kezdjek vele, ezért aztán ez az étel menet közben alakult ki. Amikor a húst csíkokra vágtam, még fogalmam sem volt, mi lesz belőle. A hűtőből aztán előkerült egy kis zöldpaprika és paradicsom, és akkor döntöttem el, hogy valami ragufélét készítek. Végül tokánynak neveztem el.
A tokányba eredetileg nem tesznek pirospaprikát, a bors és a majoránna határozza meg ui. ezt az ételfajtát, de én mégis belecsempésztem egy leheletnyit, mondván, hogy úgy sem rontja el. Ez a majdnem lecsós alap sem jellemző a tokányra, de az a kevés zöldpaprika és paradicsom, amit beletettem, nem olyan hangsúlyos, csupán kellemes ízt ad az ételnek.
Legközelebb kipróbálom sertéshús+sertésmájjal is, mert én még mindig disznóhúspárti vagyok.




Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg csirkemellfilé
30 dkg csibemáj

10 dkg húsosabb főtt, füstölt császárszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis zöldpaprika
1 paradicsom
1 tk. őrölt pirospaprika
fokhagymasó
őrölt fekete bors
majoránna

1 ek. mangalicazsír
1 ek. tejföl (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A húst tokányra, azaz vékony csíkokra vágjuk, megszórjuk fokhagymasóval, és átforgatjuk.
  2. A megmosott, lecsepegtetett májat fokhagymasóval, borssal, majoránnával fűszerezzük.
  3. A megtisztított hagymát vékony karikákra szeljük vagy finomra aprítjuk. A kicsumázott zöldpaprikát felkarikázzuk. A paradicsomot pár percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját és kis kockákra vágjuk.
  4. Serpenyőben zsírt hevítünk, és a csíkokra szelt szalonnát kissé megpirítjuk. Rátesszük a hagymát, 1-2 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, és jól átforgatjuk. Pár percig pároljuk, majd felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük.
  5. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig sütjük.
  6. Hozzáadjuk a májat, és ha már félig kész, belekeverjük a tejfölt (de anélkül is finom), és készre sütjük.
Megjegyzés:
A tokány valójában úgy készül, hogy a csíkokra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, hogy kiengedje a zsírját, majd ezen a zsíron kis lángon megfonnyasztjuk a szintén csíkokra szelt hagymát (nem pirítjuk). Ezután rátesszük a rostjaira merőlegesen felcsíkozott húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, és fedő alatt készre pároljuk.
Őrölt pirospaprikát eredendően nem szokás a tokányba tenni.