Kategóriák

2013. május 23.

Gyümölcsök fehér csokoládéhabbal







Vannak olyan időszakaim, amikor minden nap édességet kívánok és bizonyára nem is vagyok egyedül ezzel. Persze nem süthetek mindig sütit, mert nem akarom gyarapítani a fölös kilóimat, mégis „muszáj” ennem valami édeset.
Mivel mostanában rákaptam a lapzselatinnal készült könnyű krémekre – na nem mintha régen nem szerettem volna, de most szinte futószalagon gyártom „őket”- ezért most is emellett döntöttem. Ez a fehér csokihab a likőrrel nagyon üde és könnyű, nem tolakodó ízű, és a csokinak köszönhetően nem igényel plusz cukrot. Annak, aki hozzám hasonlóan nem kedveli a fehér csokoládét, ez a hab állagú változat talán belopja magát a szívébe. Önmagában is fogyasztható, de ha már van eprünk és egyéb gyümölcsünk, akkor miért ne ehetnénk azzal.
A csokihabot gyümölcsökkel rétegezve poharakba is tölthetjük. Érdemes még aznap elfogyasztani, mert nyers tojásfehérjét tartalmaz.



Hozzávalók 4 személyre:

Gyümölcsnyársakhoz:
20 dkg eper
2-3 kivi

Csokoládéhabhoz:
10 dkg fehér csokoládé
3 zselatinlap
2,5 dl tejszín
2 tojásfehérje

2 ek. narancslikőr vagy valamilyen gyümölcspálinka

elkészítés:

  1. A csokoládét 2 evőkanál tejszínnel gőz fölött megolvasztjuk és feloldjuk benne az előzőleg beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatint. Dermedni hagyjuk.
  2. A többi tejszínt, ill. a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a likőrrel/pálinkával együtt előbb a tejszín-, majd a fehérjehabot óvatosan a csokoládéhoz forgatjuk. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A megmosott, kicsumázott epret félbe-  vagy negyedbe vágjuk. A meghámozott kivit vastagabb karikákra szeljük, és a karikákat félbevágjuk. Az eperrel felváltva nyárspálcákra húzzuk.
  4. A megdermedt csokoládéhabból evőkanál segítségével galuskákat formázunk, tányérra szedjük, és a gyümölcsnyársakat mellé rendezzük.