Kategóriák

2013. február 23.

Narancsos kuglóf vaníliás-narancsos öntettel







Imádom a kuglófot! Amikor külföldön dolgoztam, nem tudtam betelni vele, ráadásul egy igen tömény, csokis változatát zabáltam Nutellával (!), ami lássuk be, igazi kalóriabomba. De hát muszáj volt valamivel táplálni a nekikeseredett kis lelkemet. :D
Nem mostanában sütöttem sütit, kuglóffal pedig még sosem próbálkoztam. A karácsonyra kapott kis méretű kuglófformát viszont már ki akartam próbálni. Valami citrusos édességre vágytam, de mivel az egyik citromos sütim nagyon hasonlított a most talált citromos kuglóf receptre, ezért azt már ismertem. Át is konvertáltam narancsosra, és megbolondítottam egy kis narancsöntettel.
Jajj, de jó volt látni, amikor a sütit kiborítottam a formából és teljes valójában megmutatta magát ez a szemnek kedves kuglófalakzat! És az íze... hmmm… igazán szeretni való! :)
7 évvel később, azaz a mostani újrafotózáshoz egy másik – sokkal szebb – sütőformát választottam, és egy csöppet módosítottam a recepten is. 7 év ide vagy oda, ez a kuglóf még most is nagyon ízlik. :)






Hozzávalók 1,5 l-es kuglófsütőformához:

Tésztához:
22 dkg vaj
18 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
1 vaníliarúd
24 dkg finomliszt
1 tk. (6 g) sütőpor
4 tojás (tanyasi)
1 kezeletlen narancs lereszelt héja és leve
5 dkg kandírozott narancshéj
2 ek. narancslikőr vagy barna rum

Narancsos cukormázhoz:
1 ek. narancslé
1 ek. habtejszín
8 dkg porcukor

Vaníliás-narancsos öntethez:
2 dl tej
1 dl tejszín
2 kezeletlen narancs
1 ek. citromlé
4 dkg cukor
2 dkg vaníliaízű pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő
1 tk. vaj

elkészítés:

  1. A tésztához a puha vajat a porcukorral, a narancs lereszelt héjával és a vaníliarúd kikapart magjaival kihabosítjuk, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és belekeverjük a narancslevet.
  2. Hozzászitáljuk a sütőporral vegyített lisztet, és robotgéppel magas fokozaton 1 percig habosítjuk. Beleforgatjuk a likőrbe/rumba áztatott kandírozott narancshéjat.
  3. A tésztamasszát egyenletesen elosztjuk a szilikon (vagy a vajjal kikent, liszttel behintett) sütőformában, és előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A kész kuglófról óvatosan lehúzzuk a sütőformát, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A cukormázhoz a hozzávalókat alaposan kikeverjük és meglocsoljuk vele a kuglóf tetejét (vagy különlegesebb kuglófforma esetén a mintába töltjük a mázat).
  6. Az öntethez az egyik narancs héját lereszeljük, a gyümölcshúst pedig kifilézzük. A másik narancs levét kipréselünk.
  7. A citromlével ízesített narancslében csomómentesre keverjük a pudingport (keményítőt), majd a tejjel, a tejszínnel, a cukorral és a narancsfilékkel együtt lábasba öntjük. Kis lángon, kevergetve felfőzzük és belekeverjük a vajat. A híg öntetet langyosra hűtjük, és a kuglóf mellé kínáljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 55 perc


Megjegyzés:
Én most 2 l-es sütőformát használtam, ezért a kész kuglóf a teljes formához képest kb. 2 cm-rel alacsonyabb lett, ezért az aljánál a minta nem teljes.

Tipp:
Ehhez a kuglófhoz korábban másfajta öntetet készítettem, de az a lekvár kesernyéssége miatt nem ízlett annyira. Viszont közzéteszem arra az esetre, ha valaki szívesen megkóstolná. 15 dkg narancslekvárt 1 evőkanál narancslikőrrel, valamint 2 evőkanál narancs- és 2 evőkanál citromlével felforralunk. Kihűtve, a sütemény mellé kínáljuk.