Kategóriák

2013. november 11.

Fehérboros-sajtos burgonyafelfújt





Az egész krumpli-dolog úgy kezdődött, hogy amióta Anya újra itthon van, az ő kívánságára hol rakott krumplit, hol meg brassói aprópecsenyét készítettem, és aztán megfogalmazódott bennem, hogy a fent említett egytálételeket leszámítva mostanában szinte sosem eszünk krumplit. Valahogy kimaradt a repertoárból. Pedig szeretjük, és régebben hetente készítettem belőle valamit. Úgy éreztem, ki kell engesztelnem őburgonyaságát. :D Sorra készültek hát a krumplis ételek, így most ez a burgonyafelfújt is, amit eredetileg tartiflette-nek hívnak. Hangzatos név, de én nem nagyon szeretek ilyen elnevezéseket használni. Persze néha előfordul, de aminek lehet, annak inkább magyar nevet adok.
A camambert típusú Reblochon sajt teljesen ismeretlen előttem, hiszen nem vagyok sajtszakértő, és elég ritkán is próbálok ki új ízeket a sajtok kapcsán, ezért helyettesítettem a jól bevált Maasdamer sajttal. Az biztos, hogy a Reblochontól és a Crème fraîche-től kicsit más lenne ennek az ételnek az íze, de nekünk így is tetszett. Én még meg is lepődtem, mert nem szeretem a főtt krumplit, de ezzel a boros-tejfölös szafttal még nekem is nagyon ízlett – krémesen lágy lett.  Köretként is fogyaszthatjuk.




Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg krumpli
2 kis fej lila hagyma
1 fej vöröshagyma

15 dkg füstölt szalonna
1 ½ ek. vaj

őrölt fekete bors
2 dl száraz fehérbor
15 dkg tejföl (eredetileg Crème fraîche)
20 dkg tejszínes sajt (vagy Maasdamer, esetleg Pannónia sajt - eredetileg Reblochon de Savoie vagy Raclette)


elkészítés:

  1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, lehéjazzuk és felszeleteljük.
  2. A felkockázott szalonnát a felhevített vajon ropogósra sütjük, hozzáadjuk a vékony karikára szelt hagymát, és aranybarnára pirítjuk.
  3. Rátesszük a krumpliszeleteket, mindkét oldalukon megpirítjuk, és sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáöntjük a bort, 5 percig főzzük, majd belekeverjük a tejfölt.
  4. A boros-tejfölös krumplit hőálló tálba szedjük és elrendezzük rajta a szeletekre vágott sajtot.
  5. A tálat betakarjuk alufóliával, 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, majd kivesszük a sütőből, és a megolvadt sajtot a krumpli alá forgatjuk. Alufólia nélkül további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! :D "Őburgonyaságából" bizony finom dolgokat lehet készíteni. Ezt az ételt biztosan kipróbálom -lehet, hogy bor nélkül, mert azt valahogy ételben nem annyira szeretjük, inkább pohárban :D- mert nagyon finomnak néz ki! ;) Olyanok a fotók is, hogy csak na! Szinte érzem az illatát... Kérhetek kóstolót?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, de jó, most jó szélesre húzodott a szám. Köszi! :) Biztos bor nélkül is finom, nekem is ízlene úgy is. Nálunk egyébként inkább ételben fogy jobban a bor. Az az igazság, hogy korábbban el sem tudtam képzelni, hogy boros ételt egyek, de a mézes-mustáros husi óta imádjuk azt a különleges pikánsságot, amit ez az itóka kölcsönöz az ételeknek. Örülök,hogy tetszenek a képek is. :)

      Törlés
    2. ....jaaaaaaj, hát a kóstolót meg el ne felejtsem, máris csomagolom, nem is kell várnod délig. ;) :D

      Törlés
    3. Kösziiii! :D Már ide is ért, úgyhogy most megkóstolom borral, hátha mégis én is csempészek bele egy picit. ;)

      Törlés
  2. De jó, nagyon fincsi lehet! Tuti, hogy még ma nekiállok! Karfiolból mér csináltam hasonlót, az nagyon bejött (nekem), a krumplit viszont mindenki szereti, szóval nyerő leszek! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dina! :) Örülök, hogy elkészíted krumpliból is, és kérlek, mindenképp írd meg, ízlett-e. Nagyon kíváncsi vagyok és picit izgulok is. :) Karfiolból is megkóstolnám, biztos ízlene.

      Törlés
    2. Jelentem, a bort kihagytam, tudom, hogy úgy lett volna az igazi, de én nem kedvelem ételben, viszont baromi finom volt! :) Igaz a sajt is kicsit olcsóbb, Eidami volt, remélem elnézed nekem. Nagyon bejött, a recept mentve van. :)

      Törlés
    3. Igen, a bor eléggé megosztó tud lenni, ha arról van szó, hogy ételbe tesszük. Meg tudlak érteni, ha nem szereted a boros kajákat. Én sem szerettem. Eidami sajttal pedig éppen olyan finom lehetett, az nagyon hasonlít a Maasdamerre. Lényeg, hogy ízlett, és hogy nem utoljára készítetted el. Örülök! :)

      Törlés