2013. június 22., szombat

Pudingos csigák cseresznyével és meggyel








Hetek óta nem csináltam kelt tésztát, de most, hogy van meggyünk és cseresznyénk, kedvet kaptam ezekhez a csiguszokhoz. Régóta terveztem már, hogy sütök kakaós csigát, hiszen az eddig valahogy kimaradt a repertoáromból. Bár ez a süti nyomokban sem tartalmaz kakaót, azért mégis csak csiga formájú. A tésztáját ezzel le is teszteltem, úgyhogy legközelebb már mehet bele az áhított kakaós töltelék.
De most maradjunk a pudingnál, a cseresznyénél és a meggynél! Jó ideje nem főzök már bolti pudingot, de most nem volt kedvem a házi készítésűhöz. Ettől függetlenül így is szívesen eszegettem ezt a finom gyümis csigát, és megállapítottam, hogy a cseri és a meggy kelt tésztában is igen ízletes.












Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához: 
0,75 dl tej
4 ek cukor
2 dkg friss élesztő
25 dkg finomliszt
1 tojás
3 dkg puha vaj
csipet só 

Töltelékhez: 
3,5 dl + 5 ek tej
3 ek cukor
1 cs. vanília ízű főzős pudingpor
25 dkg cseresznye + meggy

barna cukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tésztához a tejben 1 ek cukrot feloldunk, belemorzsoljuk és simára keverjük benne az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral.
  3. Hozzáadjuk a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt, sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A töltelékhez a tejet felforraljuk.
  5. Az 5 ek tejet a cukorral és a pudingporral simára keverjük, belekeverjük a forrásban lévő tejbe és állandó keverés mellett kb. 2 percig főzzük.
  6. A pudingot tálba öntjük, háztartási fóliával betakarjuk és így hagyjuk hűlni, hogy ne bőrösödjön be.
  7. A gyümölcsöket közben kimagozzuk és hagyjuk, hogy a leve lecsöpögjön.
  8. A tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen 24x30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  9. A pudingot a tésztára simítjuk úgy, hogy körben a széleit 2 cm-es sávban szabadon hagyjuk.
  10. A gyümölcsöket egyenletesen eloszlatjuk a pudingon, majd a tésztát a hosszabbik vége felől feltekerjük.
  11. A tésztatekercset 12 szeletre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük.
    Amíg a sütő bemelegszik, kelni hagyjuk, tetejüket megszórjuk barna cukorral, majd előmelegített sütőben megsütjük.


sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (vagy 175°C hőlégkeveréses)
sütési idő: kb. 20 perc














8 megjegyzés:

  1. Hűűű, de nagyon szépségesek lettek ezek a csiguszok. Tetszik nagyon ez a gyümölcsös változat, isteni lehet ebben a nagy melegben egy csupor hideg tejjel.

    VálaszTörlés
  2. Ó, de örülök, hogy megakadt rajtuk a szemed! :) Köszi a kedves szavakat! Bizony, a kánikulában most jobban esett idénygyümölcsökkel, de a kakaósra is fáj a fogam. Azt majd ősszel...

    VálaszTörlés
  3. El is mentettem, mert ezt nagyon jól kitaláltad!!! Szuperül néz ki és nagyon fincsi lehet gyümölccsel.

    VálaszTörlés
  4. Óóóó... csak most értünk haza... Maradt még ebből a finomságból? Szívesen beneveznék néhány bigacsigára. :D A fotók ismét csodaszépek lettek!

    VálaszTörlés
  5. Ez jó hír, Piroska, hogy már a recepttáradban van a recept! :) Bízom benne, hogy meg leszel elégedve az eredménnyel, ha megsütöd.

    VálaszTörlés
  6. Ágicám, sajnos elfogyott gyorsan, bepusziltuk 2 nap alatt, mert a felét elajándékoztam megint, de a fényposta elfogyott sütiket is vissza tud varázsolni, hogy nyisd az ablakot! :D Örülök, hogy tetszenek a fotók. :)

    VálaszTörlés
  7. Én már sokszor megcsinaltam,mert nagyon szuper puha,finom. Mindeknki szereti :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy ilyen népszerű nálatok ez a gyümölcsös csiga! :) Köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés